[VIDEO] Samo dosljednim provođenjem EU propisa očuvat ćemo prirodu u Hrvatskoj

Autor: Nikola Cvjetović 25.05.2024

Sanja Albaneže, kandidatkinja Zelene alternative – ORaH-a za EU parlament, navela je u prilog toj tezi primjer Parka prirode Učka. Probijanje druge cijevi Tunela Učka i žičara Medveja-Vojak su eklatantni primjeri uništavanja nominalno zaštićenih područja s vrlo negativnim posljedicama, istaknula je Albaneže.

Rijeka - Kroz naše djelovanje u Europskom parlamentu osigurat ćemo efikasnije korištenje alata koja nam je Europska unija osigurala za upravljanje i održavanje zaštićenih područja u Republici Hrvatskoj, najavio je Zorislav Antun Petrović, predsjednik Zelene alternative – ORaH-a na konferenciji za medije u petak u Rijeci. Podsjetio je da je upravo spašavanje vrsta od izumiranja i očuvanje posljednjih prirodnih staništa na našem kontinentu među najvećim uspjesima Europske unije. EU direktive o prirodi, najveća koordinirana mreža zaštićenih područja u svijetu Natura 2000 i EU LIFE program doveli su do povratka brojnih ugroženih vrsta, no posao još uvijek nije završen jer se zakoni loše provode i kontinuirano zagađuje okoliš.

Sanja Albaneže, kandidatkinja Zelene alternative – ORaH-a za EU parlament, navela je u prilog toj tezi primjer Parka prirode Učka. Probijanje druge cijevi Tunela Učka i žičara Medveja-Vojak su eklatantni primjeri uništavanja nominalno zaštićenih područja s vrlo negativnim posljedicama, istaknula je Albaneže. Podsjetila je na speleološko istraživanje koje je pokazalo da su na mjestu gdje se probila druga cijev Tunela Učka nalaze neprocjenjivi izvori čiste vode koji su sada kompromitirani. Umjesto da ih očuvamo, riskiramo da ćemo u vrlo bliskoj budućnosti kupovati tuđu vodu kako bismo napojili sve više turista koji borave u apartmanima sagrađenim na našoj obali od Medveje do Preluke, istaknula je kandidatkinja zelenih i podsjetila da turisti dolaze upravo zbog očuvanog okoliša. Po ocjeni Zelene alternative – ORaH-a nema smisla dugoročno uništavati prirodno stanište poput Učke samo zato da bi se u turističkoj sezoni ubrzao prolaz vozila ili da bi se što većem broju turista omogućio dolazak na Učku žičarom koja je čak i financijski vrlo upitna.

I to se sve događa premda je Park prirode Učka obuhvaćen mrežom Natura 2000., zasnovane na Direktivi o pticama (79/409/EEC), ključne za očuvanje staništa i opstanak divljih vrsta ptica i Direktive o staništima (92/43/EEC) fokusirane na zaštitu drugih životinja i biljaka te njihovih prirodnih staništa. Prosječna površina Natura 2000 u zemljama članicama je 18 posto njihove površine, no u Hrvatskoj je obuhvaćeno čak 37,46 posto površine.
Situacija na Učki jasno pokazuje da veličina područja nije jedini pokazatelj uspješnosti implementacije mreže Natura 2000, već je od ključne važnosti je kvaliteta upravljanja tim područjima i ostvarenje ciljeva očuvanja prirode, istaknuo je predsjednik Zelene alternative – ORaH-a. Najavio je da će stranka u EU parlamentu poraditi i na unapređivanju koordinacije između svih dionika, od nadležnih državnih institucija do poljoprivrednika i žitelja zaštićenih područja te osigurati uvjete za osiguravanje razvoja svih zaštićenih područja uz istodobno očuvanje prirode.

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...