[VIDEO] Tri tisuće građana uživalo na Platku tijekom vikenda, najavljen poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Autor: Tara Tomić 05.02.2024

Foto - PGŽ

U videu pogledajte konferenciju

Rijeka - Proški vikend Platak je posjetilo preko tri tisuće građana. Uz domaće goste, u zimskim aktivnostima uživali su i posjetitelji iz Slovenije i Italije. Parkiralište je oba dana bilo gotovo puno, a prodano je 770 ski karata i 33 najma sanjki. Otvorene su bile staze Radeševo 1 i baby lift te žičara Radeševo 2 i pokretna traka. Danas su otvorene staze Radeševo 1 u zoni pokretne trake i baby staza. Sanjkalište uz pokretnu traku baby lift trenutno ne radi jer nema dovoljno snijega. Na žalost, i ovaj tjedan meteorolozi najavljuju loše vrijeme s kišom, izvijestila je zamjenica župana Marina Medarić na redovitoj konferenciji za novinare.

Informirala je i da je Županijskoj upravi za ceste PGŽ dana suglasnost za sklapanje sporazuma o sufinanciranju radova na rekonstrukciji i proširenju ceste u turističkom naselju San Marino koju će u omjeru 66 i 34 posto sufinancirati ŽUC i Općina Lopar. Radovi se planiraju izvoditi tijekom 2024. i 2025. godine, a ukupna procijenjena vrijednost iznosi 760.000,00 eura. U 2024. godinu Županijska uprave za ceste za navedene radove osigurala je 250 tisuća eura, a Općina Lopar 130 tisuća eura.

Pokrenuto je i savjetovanje s javnošću o Programu javnih potreba za obavljanje djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Rijeka i Stanice Delnice koje je otvoreno do 1. ožujka 2024. Za ostvarivanje javnih potreba u proračunu Primorsko-goranske županije za 2024. godinu osigurana su sredstva u iznosu od 28.600,00 eura, od čega, 18.600,00 eura za redovnu djelatnost, plaću jednog djelatnika i održavanje voznog parka te 10.000,00 eura za akcije spašavanja i provođenje tečajeva i vježbi. Po završetku savjetovanja s javnošću, konačni Nacrt prijedloga Programa razmotrit će se na Kolegiju župana te uputiti Županijskoj skupštini PGŽ.

Resorni pročelnik Ljudevit Krpan predstavio je godišnje izvješće o provedbi akcijskog plana energetske učinkovitosti Primorsko-goranske županije za 2023. godinu i polugodišnje izvješće Regionalne razvojne agencije PGŽ o provedbi projekata za razdoblje srpanj – prosinac 2023. godine.

Kako je rekao, većinom su sve mjere iz akcijskog plana realizirane, pored ostalih, energetska obnova Doma za starije osobe „Mali Kartec“ Krk, adaptacija Ugostiteljske škole Opatija u sklopu projekta MREŽA KOM5ENTNOSTI i nabava deset novih vozila za sanitetski prijevoz Doma zdravlja PGŽ. Za projekte energetske obnove Doma za starije na Kantridi, Parka V Lječilišta Veli Lošinj te niza Domova zdravlja još nisu poznati rezultati dok se dio njih nalazi na rezervenoj listi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Pročelnik je izrazio očekivanja da će iz resornog ministarstva uskoro dobiti informacije o njihovom statusu, istaknuvši primjer Thalassotherapije Crikvenica kojoj je, unatoč tome što je bila na rezervnoj listi, odobreno sufinanciranje.

“Očekujemo i informacije vezane uz nastavak uređenja Guvernerove palače ili natječaja za javne objekte. Imamo spremne projekte, poput fotonaponskih elektrana na školama. Što se energetike tiče, aktivno razgovaramo i s HEP-om i resornim Ministarstvom o aktualizaciji energetskih zajednica jer bi pokušali objediniti ukupnu potrošnju svih javnih institucija pod kapom Županije što bi rezultiralo racionalizacijom ukupne potrošnje energije“, rekao je Krpan i informirao građane da se u prvom kvartalu ove godine očekuje raspisivanje natječaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Na pozivu kojeg provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost moguće je ostvariti sufinaciranje u iznosu od 50 do 60 posto vrijednosti radova, naveo je i pozvao sve zainteresirane da se obrate županijskoj energetskoj agenciji za dodatne informacije.

Govoreći o izvješću RRA PGŽ, pročelnik Krpan je naglasio da je zaključen projekt “Tehnička pomoć operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ financiran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije vrijedan oko 2,5 milijuna eura.

„Vjerujemo da je s tim sredstvima odrađen dobar posao. U Agenciji imamo oko 20 zaposlenih stručnjaka. Sredstva Ministarstva bila su namijenjena za osiguranje potpuno besplatne usluge informiranja, prijave i administriranja projekata javnopravnih tijela koji se kandidiraju prema bespovratnim sredstvima. Agencija nema mogućnost pomaganja poduzetnicima i privatnicima jer je Ministarstvo ocijenilo da bi to bilo narušavanje tržišne utakmice, iako, opće informacije o projektima i izvorima financiranja su uvijek dostupne“, rekao je Krpan.

Dodao je da su finalizirana i četiri projekta prekogranične suradnje, MIMOSA, CAREER GARDEN, BUSINESS GOES VIRAL i INNO2MARE sa svrhom razmjene iskustva i implementacije kvalitetnih rješenja na području PGŽ.

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...