[VIDEO/FOTO] Obilježen Dan plavih irisa posvećen podizanju svijesti o karcinomu debelog crijeva

Autor: Marina Pauletić 24.05.2024

Dan plavih irisa posljednja je velika javnozdravstvena akcija „Dana preventive“.

Rijeka - Javnozdravstvenim aktivnostima na Korzu obilježen je Dan plavih irisa, posvećen podizanju svijesti o karcinomu debelog crijeva i važnosti prevencije te odaziva na nacionalni program prevencije raka debelog crijeva.

Dan plavih irisa posljednja je velika javnozdravstvena akcija „Dana preventive“, a ovogodišnje obilježavanje pod motom „Preuzmi odgovornost za svoje zdravlje – odazovi se na nacionalne programe!“ održava se u sklopu obilježavanja 25. svibnja, Dana zdravih gradova.

Cilj „Dana preventive“ je zagovaranje prava svih ljudi na pristup kvalitetnoj, pristupačnoj, pravodobnoj i odgovarajućoj zdravstvenoj skrbi te osnovnim odrednicama zdravlja.
Bila je to prilika da se upozori na nacionalne preventivne programe, od kojih je jedan Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. U sklopu programa svake dvije godine pismom se pozivaju sve žene i muškarci u dobi od 50. do navršene 74. godine da naprave kartični gvajakov test na nevidljivu krv u stolici. Osobe s pozitivnim nalazom upućuju se na probirnu kolonoskopiju.

Na Korzu su građane organizirani podjela palente kompirice, paketića hrane sa zdravim doručkom, mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, edukacija o važnosti higijene ruku pod nazivom „čiste ručice“, te humanitarna akcija za djecu iz Udruge UZOR, edukativni materijali, zdravstveni savjeti uz demonstraciju samopregleda dojki na modelu.

Obilježavanju Dana plavih irisa prisustvovao je i zamjenik riječkog gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Karla Mušković.

Organizator javnozdravstvene akcije je Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, a suorganizatori Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka kroz program „Rijeka – zdravi grad“ i FOSS Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, uz podršku Udruge ILCO, Udruge NADA, Lige protiv raka PGŽ-a, Udruge Palentar i Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.

VIDEO

Obilježen Dan plavih irisa posvećen podizanju svijesti o karcinomu debelog crijeva

Više sa portala poduckun.net ...