[VIDEO/FOTO] Tim mladih robotičara riječkog GAM-a želi u New York na natjecanje, a treba im i mala podrška

Autor: Nikola Cvjetović 20.02.2024

Pokriven je već dobar dio naših troškova pa u svjetlu toga svaka pomoć sada može činiti razliku između odlaska i ne odlaska, istakli su sudionici tima riječke gimnazije i zamolili one koji su u mogućnosti i žele pomoći da im se jave na mail info@crobotics.info

Rijeka - Tim mladih robotičara riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića ove je godine jedini u Hrvatskoj primljen na međunarodno natjecanje First Robotics Competition koje se početkom travnja održava u New Yorku. Riječ je o timu koji je pokrenut 2017. na incijativu učenika škole, a uz pomoć profesora Patricije Nikolaus i Gorana Bonete. Danas ovaj tim učenika i mentora broji preko 30 članova koji ne skrivaju namjere i želje da se dokažu, ali i pokažu ono na čemu intenzivno rade.

- Jedini smo tim iz Hrvatske koji se prijavljuje na prestižno međunarodno natjecanje First Robotics Competition. Godine 2018. prvi smo puta nastupili na natjecanju (u New Yorku) te smo osvojili dvije nagrade: Rookie Inspiration Award i Highest Rookie Seed Award. Nagrade su nam bile dodijeljene temeljem toga što smo bili internacionalni tim (samim time potrebno nam je puno više sredstava kako bi se mogli natjecati u Americi) s iznimno dobrim rezultatom. Naš najbolj rezultat do sad bio je na prošlogodišnjem natjecanju u Istambulu na kojem smo osvojili 5. mjesto. Iako se radi o istom natjecanju, svaka godina je različita. Dobijemo zadatak u siječnju te do datuma kada će se natjecanje održati moramo osmisliti kako bi izgledalo idejno rješenje zadatka, napraviti prototip, razviti ga i testirati. Rad na robotu isključivo je timski rad. Programiranje, elektronika, mehanika, ali i odnosi s javnošću samo su neki od bitnih pozicija koje imamo unutar tima. Kako je robotika izvannastavna aktivnost, najčešće se nalazimo nakon škole, te subotama, a u tjednima prije natjecanja gotovo smo svaki dan prije i nakon škole u našoj radionici, istakli su članovi ovog tima koji imaju veliku želju otići na natjecanje preko "bare".

Svjesni su da za odlazak u Ameriku nije samo dovoljno prikupiti donacije, već je potreba i cjelokupna organizacija putovanja, a jedan od važnijih segmenata je ulazak njihovog robota u SAD-e.

- Trenutno smo u kontaktu s jednom školom iz New Yorka i organizatorima natjecanja kako bismo osigurali prelazak robota preko carine i ulazak u SAD. Ako uspijemo osigurati sva sredstva koja su nam potrebna, nadamo se da ćemo ove godine postići zapaženi rezultat. Predviđeno je da na natjecanje ide 10 učenika i 2 mentora, a ukupni trošak iznosi oko 33.500 eura. Tu uključujemo i cijenu prijave na natjecanje, putovanje, smještaj, transport robota, nabavu materijala, alata… Za sada još nismo uspjeli osigurati sva sredstva, ali pomoć Županije, raznih firmi i građana koji su prepoznali vrijednost našeg projekta i trud koji ulažemo nam je omogućila da se približimo odlasku na natjecanje. Za razliku od američkih timova koji nemaju troškove puta, a imaju puno veće budžete, mi već nekoliko mjeseci intenzivno radimo na skupljanju donacija koje bi nam omogućile odlazak i sudjelovanje na natjecanju. Ponavljam, pokriven je već dobar dio naših troškova, pa u svjetlu toga svaka pomoć sada može činiti razliku između odlaska i ne odlaska, ispričali su sudionici tima i zamolili one koji su u mogućnosti i žele pomoći da im se jave na mail info@crobotics.info

U videu pogledajte što kažu o njihovom projektu...

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...