Zamjenik župana PGŽ-a Mamula na sjednici Upravnog odbora Saveza Alpe-Jadran u Bruxellesu

Autor: Nikola Cvjetović 29.11.2023

Foto PGŽ

Podsjetimo, Savez Alpe-Jadran osnovan je kao nasljednik Radne zajednice Alpe-Jadran 2013. godine u Klagenfurtu, a okuplja 11 članica iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Srbije. Primorsko-goranska županija članica je Saveza Alpe-Jadran od 2017. godine.

Rijeka - Pod predsjedanjem austrijske Savezne države Štajerske, u prostorima Europskog odbora regija u Bruxellesu održana je redovna sjednica Upravnog odbora Saveza Alpe-Jadran. Na sjednici se raspravljalo o planovima rada za naredne dvije godine koji uključuju unaprjeđenje modela javnih poziva za financiranje projekata, proširenju članstva Saveza te jačanje vidljivosti sufinanciranih projekata i same asocijacije.

Podsjetimo, Savez Alpe-Jadran osnovan je kao nasljednik Radne zajednice Alpe-Jadran 2013. godine u Klagenfurtu, a okuplja 11 članica iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Srbije. Primorsko-goranska županija članica je Saveza Alpe-Jadran od 2017. godine.

Po završetku sjednice, zamjenik župana Mamula s ostalim hrvatskim sudionicima pridružio se svečanom prijemu i otvorenju izložbe fotografija „Volim svoju županiju“ u organizaciji Hrvatske zajednice županija (HZŽ) kojim su obilježene tri velike obljetnice – 30 godina od formiranja hrvatskih županija, 20 godina od uspostave Hrvatske zajednice županija i deset godina članstva u Europskoj uniji.

Brojni uzvanici, među kojima i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, stalna predstavnica pri Europskoj uniji Irena Andrassy, hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu te predstavnici europskih regija, mogli su vidjeti 21 fotografiju s prepoznatljivim motivima iz svake hrvatske županije. Hrvatska zajednica županija već osam godina organizira natjecanje najboljih fotografija čiji su autori profesionalni i amaterski fotografi s ciljem promicanja posebnosti svake od županija.

“Fotografije koje vidite oko sebe predstavljaju svaku hrvatsku županiju i izuzetna mi je čast da one danas stoje ovdje u Europskom odboru regija”, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija, Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije.

U večernjim satima, povodom 45. obljetnice međuregionalne suradnje na teritoriju između Alpa i Jadrana te desete obljetnice osnutka Saveza Alpe-Jadran, održan je prijem za predstavnike regija članica u Uredu štajerske Vlade u Bruxellesu, tijekom kojeg je Johannes Hahn, povjerenik Europske komisije za proračun i administraciju, održao izlaganje na temu važnosti međunarodne suradnje i dijaloga te prednosti međunarodnih integracija.

Više sa portala poduckun.net ...