Započeo 6. Creski kaić – dani creske pomorske baštine i tradicije

Autor: Marina Pauletić 28.05.2024

I ove godine popularno događanje „Creski kaić“ donosi brojne atraktivne programe poput regate tradicijskih brodova, zanimljivih turnira i radionica, izložbi, odličnih glazbeno zabavnih programa, a sve uz vrhunske creske gastronomske delicije.

Cres - Creski kaić, događanje posvećeno očuvanju creske pomorske baštine i tradicije, i ove godine poziva od 27. svibnja do 2. lipnja na prekrasan otok Cres. Organizatori su pripremili atraktivan program pa će tako posjetitelji uživati u regati tradicijskih brodova, brojnim radionicama, turnirima u boćanju, Mori cantadi te briškuli i trešeti, odličnom zabavnom programu i brojnim koncertima, a sve će upotpuniti gastronomske delicije koje će se pripremati u sklopu događanja. Tema ovogodišnjeg Creskog kaića je hobotnica i jela od hobotnice, a svaki dan događanja obilježit će priprema i degustacija tradicionalnih jela na bazi ribe i plodova mora.

U ponedjeljak, 27. svibnja svečano je otvoreno 6. izdanje ove iznimno popularne manifestacije. U sklopu otvorenja nastupili su Puhački orkestar Josip Kašman te klapa Burin, a započeo je i turnir u briškuli i trešeti. I ove je godine u sklopu događanja obnovljena stara drvena barka (creski kaić) koja je potom spuštena u more što je na najbolji način označilo početak ovog događanja koje čuva cresku pomorsku baštinu i tradiciju. Pozdravnim govorima brojnim posjetiteljima su se obratili predsjednik Jedriličarskog kluba „Reful“ Marčelo Damijanjević, direktorica TZG Cresa Željka Stašić, gradonačelnik Grada Cresa Marin Gregorović i župan Primorsko goranske županije Zlatko Komadina koji je i službeno otvorio događanje. Prvu boću kojom je otvoren turnir u boćanju bacila je zamjenica župana PGŽ Marina Medarić, a ovaj je turnir posebno atraktivan svim posjetiteljima, obzirom da je boćalište postavljeno na samo nekoliko metara od mora, u samom centru grada Cresa.
Bogat program događanja traje sve do 2. lipnja, a moći će se razgledati izložbe, sudjelovati u turnirima u boćanju, trešeti i briškuli, Mori cantadi, udičarenju, prisustvovati predavanjima i radionicama, uživati u gastro delicijama spremljenima na tradicionalan način te se odlično zabaviti uz glazbene nastupe klape Teha, klape Čikat, Antonija Krištofića, grupe Versi, Filip Flego Quarteta, benda Infinity i popularnih Maura Staraja & La Bande.

Utorak, 28. svibnja donosi turnire u briškuli i trešeti, boćanju te predavanja o prezentaciji plovila na električni pogon, morskim sisavcima u Jadranu i Tunerama otoka Cres. Za gastro delicije zadužena je Zajednica Talijana Cres koja priprema buzaru od škampi i palentu, a večer će završiti nastupom mladih creskih glazbenika okupljenih u grupu Versi.

U srijedu, 29. svibnja, uz nastavak turnira u boćanju i kartama, održavaju se i radionica Dječjeg vrtića Girice na temu „Ugrožene morske vrste“, jedrarska radionica u gradskoj loži te predavanje o tunerama otoka Cresa. U sklopu gastro dijela pripremit će se crni rižoto od sipe. Dan će završiti uz koncert klape Teha i klape Čikat s posebno atraktivne lokacije - broda Nerezinac iz akvatorija creske luke. U programu će nastupiti Prve creske mažoretkinje i plesna radionica DV Girice Cres.

Četvrtak, 30. svibnja donosi finale turnira u boćanju i briškuli i trešeti, kao i mogućnost razgleda interpretacijskog plovidbenog centra pomorske baštine otoka Lošinja - loger Nerezinac. Na glavnom gradskom trgu nastupit će Antonio Krištofić.

Petak, 31. svibnja označit će dolazak i okupljanje tradicijskih plovila kao i vrlo atraktivno otvoreno prvenstvo u „Mori cantadi“. U gastro dijelu će se pripremati riba iz uzgajališta Orada Adriatic, a održat će se i radionica filcanja za odrasle i djecu iznad 12 godina „Vunene sličice“, predavanje “Očuvanje tradicije drvene brodogradnje“, susret majstora drvene brodogradnje Jadrana te šahovski turnir Creski kaić. Posebno zanimljivo bit će događanje „Žene veslaju na gajeti“ koje je novitet ovogodišnjeg Creskog kaića. Do dugo u noć sve posjetitelje zabavljat će band Infinity.
Veliko finale ovogodišnjeg Creskog kaića održat će se u subotu, 1. lipnja, uz regatu tradicijskih barki na jedra koja će započeti u 12:00 sati, uvijek atraktivnu brudetijadu, natjecanje u udičarenju te podjelu nagrada najuspješnijima u turnirima, a za odličnu zabavu zaduženi su popularni Mauro Staraj & La Banda. Posebno atraktivna bit će i noćna plovidba tradicijskih barki creskom lukom u programu naziva „Igra jedara i svjetla“.

U nedjelju, 2. lipnja održat će se koncert Filip Flego Quarteta na kaiću, a kojim će završiti ovogodišnji Creski kaić.

Organizator događanja je Jedriličarski klub Reful Cres, partneri su Grad Cres i Otra, događanje je sufinancirano iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo putem FLAG-a Vela vrata, a održava se uz potporu TZ grada Cresa, Primorsko goranske županije, TZ Kvarnera, te u suradnji s brojnim creskim klubovima, udrugama i ustanovama.

Program događanja i više informacija potražite na https://creskikaic.eu/.

Više sa portala poduckun.net ...