Župan Komadina u obilasku triju luka na području ŽLU Krk

Autor: Tara Tomić 09.04.2024

Foto - PGŽ

Obljetnica ulaganja u lučku infrastrukturu Primorsko-goranske županije: Pogled na novosti i planove

Omišalj - U povodu 25. obljetnice od osnivanja Županijskih lučkih uprava PGŽ, župan Zlatko Komadina u pratnji zamjenika Vojka Brauta, resorne pročelnice Izabele Linčić Mužić, načelnice Općine Omišalj Mirele Ahmetović, gradonačelnika Grada Krka Darija Vasilića te ravnatelja ŽLU Krk Alberta Frankovića obišao je tri luke na Krku u kojima su realizirana ulaganja sufinancirana od strane Primorsko-goranske županije.

Program je započeo obilaskom novog plutajućeg pontona luci Pesja u Omišlju za koji je PGŽ izdvojila 59.700 eura dok je ukupna investicija iznosila 203.804,74 eura. Dužine 60 metara, pontonom je povećan kapacitet za 24 nova veza od čega je 14 za komunalnu namjenu. Uslijedio je obilazak luke Sveta Fuska u kojoj je postavljena nova stupna konzolna dizalica vrijedna 57.063,23 eura, uz učešće Županije od 13.250 eura. Program je završio posjetom luke i trajektnog pristaništa Valbiska koje je u 2023. godini dobilo novu kućicu za naplatu karata, realizirana je sanacija javnog sanitarnog čvora te je izgrađena nadstrešnica za prekrcaj pacijenata hitne medicinske pomoći koji se prevoze s otoka Cresa i Lošinja na kopno.

Županijske lučke uprave intenzivno ulažu u luke Primorsko-goranske županije, a najveća od njih je upravo ŽLU Krk koja upravlja sa četvrtinom od ukupno stotinjak luka na ovom području, istaknuo je župan prilikom obilaska.

„Investicijski ciklus je velik, ulažu se sredstva Županije koja uprihoduju lučke uprave. Ulaže i Europska unija kroz ministarstvo te samo ministarstvo. Riječ o desetinama milijuna eura, a u svakoj luci na Krku nešto se radi i ulaže u korist građana i turista“, priopćio je župan te najavio realizaciju velikog investicijskog ciklusa u luku Valbiska gdje je u planu izgradnja trećeg trajektnog pristana.

Nadovezao se ravnatelj Franković koji je rekao da su u planu ove godine ulaganja u 19 od 23 luke na području Krka i to u iznosu od 2,3 milijuna eura te najavio skorašnji dovršetak radova u 12 luka koje će biti spremne za sezonu.

Načelnica Ahmetović podsjetila je da je u posljednjih desetak godina u lučku infrastrukturu na području Općine Omišalj uloženo više milijuna eura iz proračuna Primorsko-goranske županije, ŽLU Krk i Općine Omišalj što potvrđuje da se sredstvima odgovorno i transparentno upravlja te najavila buduće investicije u prekrcajnu ribarsku luku Voz, novi ponton u luci Omišalj i rekonstrukciju obalnog pojasa kojim će se omogućiti pješački dio.

Gradonačelnik Vasilić izrazio je zadovoljstvo značajnim ulaganjima kojima je luka Valbiska postala, kako je rekao, jedna od najopremljenijih županijskih luka na Jadranu, a veseli ga i projekt izgradnje novog lukobrana u luci Krk i rekonstrukcija krčke luke procijenjena na deset milijuna eura.

Vrijedi podsjetiti, Primorsko-goranska županija u 2023. godini poticala je rad županijskih lučkih uprava s ukupnim iznosom većim od 1,5 milijuna eura namijenjenih za izgradnju, sanaciju, rekonstrukciju, projektnu dokumentaciju te opremu lučke infrastrukture.

Obilasku su pristustvovali i predsjednika Zajednice županijskih lučkih uprava Mario Kružić te Predsjednica Upravnog vijeća ŽLU Krk Nada Milošević.

Više sa portala poduckun.net ...