Župan Zlatko Komadina pozvao građane da izađu u srijedu na izbore i iskoriste svoje biračko pravo; PGŽ po prvi put dobiva plesno srednjoškolsko obrazovanje

Autor: Marina Pauletić 15.04.2024

Foto: ilustracija

Župan je uputio i izraze sućuti povodom smrti Luciana Sušnja.

Rijeka - Župan Zlatko Komadina s redovite konferencije za novinare uputio je poziv svim građanima da izađu u srijedu na izbore i iskoriste svoje biračko pravo, da ne bi, prema njegovim riječima, odlučivala manjina umjesto većine. Skrenuo je pozornost na nelogičnost novih izbornih jedinica prema kojima je PGŽ podijeljena u dvije, onu 7. i 8.

Najavio je održavanje svečane sjednice Županijske skupštine povodom Dana Primorsko-goranske županije, u četvrtak, 18. travnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, na kojoj će biti upriličena dodjela županijskih nagrada. Miljenko Mišljenović ovogodišnji je laureat nagrade za životno djelo dok su rock grupa Let 3, Nikola Kurti i Danijel Frka dobitnici godišnjih nagrada za 2023. godinu.

Miljenku Mišljenoviću priznanje je dodijeljeno za iznimna postignuća u djelatnosti socijalne skrbi na području Primorsko-goranske županije s posebnim naglaskom na zaštitu prava i interesa osoba s invaliditetom. Rock grupa Let 3 nagrađena je za spektakularnu pobjedu na DORI 2023. te za sveukupni doprinos glazbenoj sceni i promociji Rijeke i Primorsko-goranske županije kao jedan od njihovih najuspješnijih brendova. Nikola Kurti za uspješne humanitarne akcije i nesebičnu pomoć potrebitima, a Danijel Frka za osobit doprinos u području kulture, tehničke kulture, očuvanja okoliša i zaštite kulturne baštine.

Župan je uputio i izraze sućuti povodom smrti Luciana Sušnja, velikog sportaša i velikog čovjeka s kojim je imao čast surađivati. Istaknuo je da je obilježio ovaj kraj i bio uzor mladim sportašima. Puno je dao za razvoj sporta u Primorsko-goranskoj županiji i gradu Rijeci, zaključio je Komadina.

Pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine Ermina Duraj najavila je obilježavanje Svjetskog dana dobrih djela u PGŽ-u ovog petka u okviru kojeg je planiran posjet predstavnika Županije azilima u Viškovu i Liču te informirala o rezultatima više javnih poziva za financiranje projekata civilnog društva.

Prema Odluci o rasporedu sredstava za pokroviteljstva, financiranje manifestacija i drugih događanja koja se provode od 1.1. – 30.6.2024. godine i od općeg su značaja za Primorsko–goransku županiju, financirat će se 195 manifestacija od 165 prijavitelja u ukupnom iznosu od 108.400,00 eura.

Raspoređuju se sredstva i za 112 prijavitelja s 147 programa/projekta u ukupnom iznosu od 138.800,00 eura pristiglih na Javni poziv za sufinanciranje programa i projekata u području branitelja i stradalnika, demokratske političke kulture, duhovnosti, hobističke djelatnosti, ljudskih prava, međunarodne suradnje, zaštite okoliša i prirode, te civilne zaštite u 2024. godini.

Za sufinanciranje programa i projekata udruga nacionalnih manjina u 2024. godini osigurano je 86.700,00 eura za 28 prijavitelja s ukupno 75 programa/projekta pristiglih na javni poziv.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja prihvatilo je prijedlog Prve sušačke hrvatske gimnazije te će se, po prvi put u povijesti srednjoškolskog obrazovanja u Primorsko-goranskoj županiji, provoditi programi plesač klasičnog baleta i plesač suvremenog plesa, izvijestila je pročelnica Edita Stilin o novim srednjoškolskim programima.

Odobrenje je zaprimila i Prva riječka hrvatska gimnazija za program međunarodne diplome IB – International Baccalaureate za 1. i 2. razred, a koji se do sada provodio za učenike 3. i 4. razreda. Potom, Ekonomska škola Rijeka i Srednja škola Antuna Barca Crikvenica za novi gimnazijski razred te Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka za program Tehničar za informacijske tehnologije. Dodatno, OŠ Ivana Gorana Kovačića u Delnicama odobreno je novo radno mjesto za logopeda.

U tijeku su i nabave za uređenje te se planiraju radovi na 40 škola kojima je PGŽ osnivač, rekla je Stilin izdvojivši da je zaprimljena građevinska dozvola za gradnju sportske dvorane Željezničko tehničke škole Moravice. Objavljena je i javna nabava za početak radova na dogradnji OŠ Omišalj – PŠ Dobrinj. Očekuje se skorašnja dozvola za novu školu u Rešetarima dok se trenutno projektira glavni i izvedbeni projekt s troškovnikom za školu u Marinićima.

Pročelnica je izvijestila i o privremenom broju upisane djece u osnovne škole. Do sada se prijavilo 2355 djece, 481 dijete nije prijavljeno, a od tog broja, 382 je zahtjeva za upis u školu drugog upisnog područja. Navela je da je i započelo utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta. Odluka o upisu u prvi razred srednje škole još nije došla, priopćila je Stilin.

Više sa portala poduckun.net ...