NK Opatija: Pogled na jubilarnu godinu

opatija_dinamo_tekma-1…u nastavku teksta pročitajte opširni razgovor s predsjednikom Milanom Korolijom i tajnikom kluba Zdravkom Šimićem…
…pogledajte viideo isječke koji su obilježili prošlu godinu…

Opatija – Dok seniori i morčići zimsku pauzu i period, kad se nogometaši uobičajeno odmaraju, koriste za sudjelovanje i igranje na Dvoranskom prvenstvu u malom nogometu PGŽ (i seniori ”usput“ osvojili još jedan ogroman pokal za prvo mjesto na turniru, a stariji morčići ostvarili zapažen rezultat osvajanjem drugog mjesta), odnosno Zimsku ligu morčića. Upravi je to period za analizu i svođenje računa godine koja već polako odlazi u zaborav.
Nogometnom klubu Opatija, protekla, 2011. iz više razloga bila je specifična, stoga je bilo dodatnih razloga za jednu složeniju analizu događanja koja su obilježila stotu godinu postojanja i velika je šteta da klub klub koji nosi ime Grada i koji je slavio 100 godina od osnutka, nije ”prepoznat“ u svom Gradu kao jedan od mogućih laureata godišnjih gradskih priznanja.

Predsjednici - Mirko Barišić i Milan Korolija

Predsjednici - Mirko Barišić i Milan Korolija


U razgovoru s predsjednikom Milanom Korolijom i tajnikom kluba Zdravkom Šimićem, ‘prošli’ smo najbitnije događaje iz prošle godine.
Prednost je dobio, predsjednik, Milan Korolija, koji je podsjetio da je novi Upravni odbor, izabran na izvanrednoj Skupštini kluba, održanoj sredinom veljače, te je iz svojih zabilješki iz svojeg inauguracijskog govora na Skupštini zaključio da je svoja obećanja dana članovima kluba na izbornoj Skupštini, skoro pa u cjelosti ispunio.
– Po preuzimanju upravljanja klubom, prvo je trebalo ustrojiti tajništvo tj. imenovati tajnika kluba, potom dovesti kvalitetnijeg domara/oružara, stabilizirati igrački kadar (seniori), a u hodu se rješavao i stručni kadar – tj. trenere u omladinskom pogonu. Sve prije navedene kadrovske promjene, koje su uz suglasnost kompletnog UO provođene tijekom godine, ne samo da su se pokazale kao opravdane, nego su aktivnosti po svim segmentima u klubu podignute na znatno višu razinu. Od ponovnog uvođenja knjigovodstveno-financijske dokumentacije, kojeg u prethodnom razdoblju nije bilo, kompletnog generalnog čišćenja i uređivanja svih klupskih prostorija koje su bile zapuštene kao i okoliša uz igralište, pa do rješavanja problematike podzakupca (autopraona) koji nakon što više od 2 godine, što nije plaćao zakup, počeo je s plaćanjem a naplaćen mu je i dio duga iz prethodnog razdoblja. Pojačane su i marketinške aktivnosti, te su oko igrališta svoje mjesto našli novodizajnirani reklamni panoi 15-tak tvrtki i obrtnika s našeg područja. Na novouređenoj lokaciji, koja je prije bila također zapuštena, svoje mjesto kao još jedan podzakupac pronašla je lokalna tvrtka HALO TAXI , a u sklopu te lokacije, uz prethodno dobivenu suglasnost Grada Opatije i u suradnji s članom Uprave, uređen je ( konačno i nakon dugog niza godina ) i novi ugostiteljski objekt koji je u vrijeme treninga i posebno utakmica, postao rado posjećeno mjesto za sportske ”ćakule“, kazao je Milan Korolija.
Liburnija.net TV – NK Opatija – 100. godina postojanja

Predsjednik je podsjetio na jedno neispunjeno obećanje…
– Jedino neispunjeno obećanje, odnosi se na infrastrukturu, za što postoje objektivni razlozi, obzirom na recesiju i opću gospodarsku situaciju kako u Gradu Opatiji tako i šire. No, od uvođenja rasvjete na glavnom igralištu, kao i proširenje sadašnjeg pomoćnog igrališta i uređenja platoa iza gola prema Osnovnoj školi za poligon sa spravama i pomagalima za fizičku pripremu, nije se odustalo, već će se ta obećanja pokušati, uz pomoć Grada Opatije, realizirati, do kraja mandata ovog Upravnog odbora, dodao je Milan Korolija.
opatija_dinamo_tekma-2
Prošla godina, posebno će se pamtiti po obilježavanju 100-te godišnjice kluba, koja je baš zbog prošlogodišnjeg ”vakuuma“ i nepostojanje Uprave, u mnogome kasnila, ali je upornošću i zalaganjem svih članova Uprave kao i predsjednika Organizacijskog odbora za obilježavanje ove obljetnice, Ive Kirigina, ipak dostojno obilježena.
– Obilježavanje proslave počeli smo s utakmicom redovnog kola između NK Opatije i NK Vrbovec, koja je odigrana točno na isti dan, 14. svibnja, kada i prva službena utakmica NK Opatije prije 100 godina, davne 1911.g. Prije utakmice s Vrbovcem upriličena je mala svečanost kada su na igralištu prodefilirali Limena glazba Lovran i Opatijske mažoretkinje, čestitku klubu uputio je i opatijski gradonačelnik, a nakon utakmice svi prisutni gledatelji i sudionici ove proslave počastili su se friganim inćunima i srdelama. Krajem srpnja organizirali smo dvodnevni turnir, na kojeg smo pozvali naše sportske suparnike s kojima smo se u posljednjih 100 godina najčešće susretali na nogometnim stadionima (NK Orijent, NK Grobničan, NK Crikvenica).
Dok je vrhunac obilježavanja 100-te obljetnice kluba bilo gostovanje GNK Dinamo iz Zagreba, ovogodišnjeg sudionika Lige prvaka. Utakmica je odigrana 06. listopada, pred oko 500-tinjak ljubitelja nogometa, po prekrasnom vremenu, prije utakmice sve igrače i rukovodstva oba kluba primio je gradonačelnik Grada Opatije u Villa Angiolina, gdje su uz piće dobrodošlice obostrano izmjenjeni pokloni. Predivan i ne samo sportski već i značajan društveni događaj završio je svečanom večerom svih sudionika (predstavnici grada Opatije, igrači, rukovodstvo, treneri, sponzori, donatori) u restoranu Commodore u ACI marini Ičići, gdje je dogovoren nastavak započete suradnje kako na sportskom tako i na ostalim društvenim i gospodarskim poljima ova dva kluba, istaknuo je Milan Korolija.
Liburnija.net TV – NK Opatija vs. GNK Dinamo @ Opatija

Iako najavljena, utakmica U-19 između reprezentacija Hrvatske i Luxemburga ipak nije odigrana…
– Od Hrvatskog nogometnog saveza imali smo i pismeno obećanje da će i oni dati svoj doprinos obilježavanju naše obljetnice, tako što će jedna reprezentativna vrsta iz mlađih uzrasnih kategorija (U-19 ili U-17), u Opatiji odigrati jednu utakmicu, no iako je već bila dogovorena, na kraju, zbog neprilagođenog travnjaka na našem stadionu utakmica U-19 između reprezentacija Hrvatske i Luxemburga ipak nije odigrana. No, u koliko se stanje našeg travnjaka popravi, obećanje HNS-a i dalje je na snazi, te se iskreno nadamo da ćemo uskoro na opatijskom travnjaku gledati i reprezentativni nogomet. U planu je bila i održavanje svečane Skupštine, no i tu je recesija učinila svoje i jednostavno nas prisilila da je odgodimo za proljeće slijedeće godine, rezimirao je Milan Korolija.
Liburnija.net: NK Opatija - GNK Dinamo @ Opatija

Liburnija.net: NK Opatija - GNK Dinamo @ Opatija


O postignutim rezultatima u protekloj godini, kao o još nekim značajnijim detaljima iz aktivnosti kluba u 100-toj godini svojeg postojanja doznali smo od tajnika kluba.
– Krenimo od najmlađih, mlađi morčići su sezonu 2010/11 završili na 5.mjestu Lige morčića, a jesenski dio sezone 2011/12 na 3.mjestu. Stariji morčići su sezonu 2010/11 završili na 6. mjestu a jesenski dio sezone 2011/12 na 5.mjestu. Mlađi pioniri su u 1. Omladinskoj ligi PGŽ u sezoni 2010/11 okončali na 10-toj poziciji, a jesen 2011/12 na 5-toj. Njihovi stariji kolege, stariji pioniri, u istoj ligi u sezoni 2010/11 završili su na 5.mjestu, a jesen 2011/12 na izvanrednom 2. mjestu. Kadeti su u 2 HNL Zapad Podskupina A sezonu 2010/11 završili na 6. mjestu, a jesen 2011/12 na 10.mjestu. Juniori su u 2 HNL Zapad Podskupina A sezonu 2010/11 završili na 8. mjestu, potom uspješno odigrali turnir Kvarnerska rivijera na kojem su u srazu s jakim ekipama ( HNK Rijeka, Malaga i Vizenza ) tri puta remizirali, da bi svoju uspješnu seriju nastavili i u jesen 2011/12 koju su okončali na vrlo dobrom 3.mjestu, te došli do finala Županijskog kupa ( poraženi od NK Pomorac rezultatom 4:1 ). Seniori su u svojoj prvoj sezoni u 3 HNL Zapad u prvenstvu 2010/11 završili na solidnom 7.mjestu, potom osvojili još jedan ( drugu godinu za redom ) Županijski kup ( pobijedili u finalu NK Krk s 1:0), kao pobjednici Županijskog kupa odigrali dvije utakmice u Hrvatskom kupu, najprije u 1/16 finala u Gojanecu protiv NK Plitvica izborili pobjedu s 2 : 1 , koja im je omogućila nastup u 1/8 finala u Opatiji protiv prvoligaša NK Osijek od kojeg su poraženi s 1:0 i ispali iz daljnjeg natjecanja ( očito da igračima NK Osijek ovo naše podneblje odgovara jer su u slijedećoj rundi Kupa izbacili i HNK Rijeku). Jesenski dio 3 HNL Zapad, seniori su okončali na izvrsnom 4.mjestu sa samo 4 boda manje od prvoplasirane NK Zeline, pa će proljetni dio prvenstva zasigurno biti zanimljiv i motivirajući, možda i da se pokuša ”napasti“ prvo mjesto, kazao je Zdravko Šimić.
Liburnija.net: Mlađe uzrasne kategorije...

Liburnija.net: Mlađe uzrasne kategorije...


Zadovoljstvo ostvarenim rezultatima tajnik kluba nije krio…
– Kao što se iz priloženih rezultata vidi, sve kategorije osim kadeta (iz objektivnih razloga), popravile su svoje plasmane, što je vjerojatno posljedica kvalitetnijeg rada i kadrovskih promjena (trenera) te se nadamo da će , na proljeće, ako ne još više popraviti svoj plasman, a ono barem zadržati sadašnji. No, najveći uspjeh Komisije za omladinski sport (Gibičar, Šimić, Brajković) je novih 25-toro djece koja su ove godine počeli trenirati, posebno u mlađim uzrasnim kategorijama, pa za razliku od većine drugih sportskih klubova u Opatiji, nogomet ne bi trebao imati brige kad je masovnost u pitanju. Isto tako, zahvaljujući, najvećim dijelom roditelja, ali i sponzorima, kojima se ovim putem zahvaljujemo, naše mlade nogometaše (škola nogometa, mlađi i stariji morčići, mlađi i stariji pioniri, a uskoro i kadeti i juniori) nedavno smo opremili s kompletnom sportskom opremom s obilježjima kluba, te će na proljeće sve uzrasne kategorije biti primjereno i jednoobrazno opremljene. U komplet sportske opreme spadaju dvije garniture dresova (kratki i dugi rukavi s gaćicama i štucnama), trenerka za trening, svečana trenerka, zimski skafander te sportska torba, dodao je Šimić.
Liburnija.net: Koktel dobrodošlice - Jurčić, Marčinko, Sinožić i Šimić @ Villa Angiolina

Liburnija.net: Koktel dobrodošlice - Jurčić, Marčinko, Sinožić i Šimić @ Villa Angiolina


I za kraj, nešto i o neizbježnoj temi i problematici koja ”muči“ sve sportske klubove u Gradu – financije.
– Tijekom ove godine, klubu je iz gradskog proračuna, za redovno ”poslovanje“ doznačeno 233.000 kn, za organizaciju turnira Kvarnerska rivijera 50.000 kn, te za obilježavanje 100-te obljetnice kluba 50.000 kn, a razliku do cca 760.000 kn, koliko će iznositi ukupni rashodi, klub je namirio iz vlastitih izvora (vlastiti prihodi, sponzorstva, donacije). Sve dospjele obaveze, u ovoj godini, klub vjerojatno neće moći ispuniti, što zbog nekih preuzetih obveza iz razdoblja prethodne Uprave, a većim dijelom i zbog neočekivanog rebalansa i uskraćivanja dijela financiranja iz gradskog proračuna (cca 25.000 kn), koja je, poput ostalih opatijskih klubova, zatekla Nogometni klub, u periodu najveće aktivnosti svih uzrasnih kategorija, dodao je Šimić za kraj.
Liburnija.net TV – Nogometni turnir ‘100. godina NK Opatije’

Nikola Cvjetović / Liburnija.net
Vezane vijesti:
FOTO, VIDEO: Dinamo uspješniji, Vlatković dao počasni gol
FOTO: Druženje u Angiolini kao uvertira za susret Opatije i Dinama
FOTO, VIDEO: Članovi Armade iscrtali mural na igralištu @ Opatija
NK Opatija: Sutra se igra prijateljska utakmica protiv Dinama
NK Opatija: Dinamo ovaj četvrtak, gostovanje repke potvrđeno
VIDEO: Za stoti rođendan dolazi GNK Dinamo @ Opatija
FOTO, VIDEO: Pobjeda za 100. rođendan
Počinje proslava sto godina NK Opatija
Galerija zaboravljenih aseva: Povijesna utakmica s Hajdukom
Galerija zaboravljenih aseva: 1982. – 83. godina OD DNA DO VRHA…
Galerija zaboravljenih aseva: Zadnji Vološćani u seniorima
Galerija zaboravljenih aseva: Juniori – 1978.
Galerija zaboravljenih aseva: Back in ‘64
NK Opatija: Galerija zaboravljenih aseva…

error: Content is protected !!