16. hrvatski “Dan mimoza” ove subote na Mrkatu

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 20.01.2023

Cilj je ove akcije podizanje svijesti javnosti, a posebice žena (ali i njihovih partnera!), o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a), te općenito brige za vlastito zdravlje.

Opatija - Treće subote u siječnju, 21. siječnja 2023. obilježava se 16. „Dan mimoza“ – nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, čime započinje obilježavanje Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice.

Glavni organizator ovog obilježavanja u našoj Županiji je i ove godine Liga protiv raka Županije Primorsko-goranske, a aktivnostima se pridružuju Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Dom zdravlja PGŽ, KBC Rijeka, Gradska društva Crvenog križa, Medicinska škola Rijeka, Jadran galenski laboratorij, Županija i niz gradova – Rijeka, Opatija, Crikvenica, Omišalj, Njivice-Kijac, M. Lošinj, Delnice.

Cilj je ove akcije podizanje svijesti javnosti, a posebice žena (ali i njihovih partnera!), o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a), te općenito brige za vlastito zdravlje.

U tu svrhu će se u subotu, 21. siječnja, od 9 do 13 sati, ispred opatijskog Mrkata na štandu Lige građanima dijeliti edukativni materijali (letci, brošure i Narodni zdravstveni list). Za grančice mimoze – simbol ove akcije – građani mogu donirati svoje dobrovoljne priloge namijenjene redovnom radu Lige protiv raka PGŽ. Glavni partneri u obilježavanju u Opatiji su – uz Grad Opatiju – GDCK Opatija sa svojim volonterima i klubovima „60+“ i Klub žena Liburnije liječenih od raka dojke “Novi život”, te Ispostava NZZJZ PGŽ. U slučaju ružnog vremena štand će biti postavljen u zgradi Mrkata.

Dani prevencije raka vrata maternice simbolički se povezuju upravo s mimozama i biserom mudrosti. Zašto mimoze? Cvijet mimoze izabran je za nacionalni simbol prevencije raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju vlastito zdravlje. Zašto biser mudrosti? Biser mudrosti (pearl of wisdom) simbolizira važnost znanja i brige o vlastitom zdravlju, te važnost primjene preventivnih pregleda u zaštiti od raka vrata maternice, dok biser simbolizira ženstvenost stoga je upravo zato taj izraz i simbol uzet kao zaštitni znak Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice.

U Hrvatskoj je prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak u 2019. godini dijagnosticirano 268 slučajeva (stopa 12,8/100 000) raka vrata maternice. Javlja se u nešto mlađoj dobi nego druga sijela raka – u 2019. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a prosječna dob prilikom dijagnoze je bila 57 godina. Prema podacima o smrtnosti, u 2020. godini od raka vrata maternice u Hrvatskoj umrlo je 126 žena (stopa 6,1/100 000), od kojih je 37% bilo mlađe od 60 godina. U PGŽ je u posljednjih pet godina od ove bolesti umrlo 18 žena.

Veliku ulogu u prevenciji raka vrata maternice ima cijepljenje protiv HPV-a koje služi za zaštitu od nastanka infekcije i zaštitu od razvoja zloćudnih promjena stanica vrata maternice. Cijepljenje je preporučeno i besplatno za sve djevojčice i dječake osmih razreda osnovne škole, te ovisno o raspoloživosti cjepiva, za sve osobe nakon osmog razreda osnovne škole do 25. godine starosti!

Naime, gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled kod ginekologa! Razlozi ovih dobrih mogućnosti prevencije su ti što je za ovu vrstu raka poznat uzročnik (u 99,7 % slučajeva uzrokovan je dugotrajnom infekcijom visokorizičnim HPV-om koji se prenosi spolnim putem). Bolest se sporo razvija i potrebno je razmjerno dugo razdoblje između infekcije i nastanka raka, tijekom kojeg imamo vremena za preventive preglede i jednostavan i bezbolan probirni test (PAPA-test) kojim se ova bolest može otkriti dok se još nisu razvile zloćudne promjene, ili u njihovoj ranoj fazi. Dakle, postoji sigurna, jednostavna i dostupna zaštita od raka vrata maternice. Treba podsjetiti da je HPV mogući uzročnik i mnogih drugih oblika raka (usna šupljina i grlo, anus, penis, mokraćni mjehur) radi čega je zaštita od infekcije cjepivom od mnogostruke koristi. (Liga protiv raka Primorsko-goranske županije)

Više sa portala poduckun.net ...