20. Liburnia Film Festival: Opatija u dokumentarnom ruhu

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 23.08.2022

Sutra započinje 20. izdanje LFF uz 40-ak hrvatskih recentnih dokumentaraca u programu te 19 filmova u konkurenciji za 8 festivalskih nagrada.

Opatija - Zadnji tjedan kolovoza u Opatiji i ove je godine rezerviran za hrvatski dokumentarni film - od 24. do 28. kolovoza tu se održava 20. Liburnia Film Festival. U programu je 19 filmova u konkurenciji za osam festivalskih nagrada, dvadesetak filmova izvan konkurencije, brojni razgovori i tribine te, naravno edukacije za djecu i ostale.

Program otvara film Davida Lušičića „Mlungu - Bijeli Kralj“

U srijedu, u 20:15 nakon svečanog otvorenja, program u konkurenciji 20. Liburnia Film Festivala na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji otvorit će film „Mlungu - Bijeli kralj“ Davida Lušičića. Film prikazuje život, probleme, nedoumice i odluke bivšeg zatvorenika Branimira, inače Riječanina koji je završio u južnoafričkom zatvoru zbog krijumčarenja 230 kilograma kokaina iz Južne Amerike. Prva festivalska večer donosi i svjetsku premijeru filma „Nokturno“ Riječanke Silvije Bumbak, te još dva naslova - „In medias res“ Ane Klepo te „Zaželi“ Marija Papića.

Nešto ranije, u 18 sati u Vili Antonio, gdje će se tijekom pet festivalskih dana odvijati program filmova izvan konkurencije te dio razgovornog programa, zainteresirani mogu pogledati četiri naslova iz programa Regionale koji promiče regionalne autorice i autore. Na programu su filmovi: „6 metara“ (Vedran Ružić), „Tko je ovdje lud?“ (Bernardin Modrić) te dvije svjetske premijere: „Delfin 70“ (Michele Bulešić i Igor Popović) i „To što je ostalo“ (Silvija Bumbak).

Osam festivalskih nagrada

Filmovi u konkurenciji za nagrade prikazuju se prva četiri festivalska dana - od srijede do subote na maloj Ljetnoj pozornici, a među njima će se naći čak osam dokumentaraca koji imaju svjetsku ili hrvatsku premijeru. O tome kome će pripasti šest od osam festivalskih nagrada (najbolji film, najbolja režija, produkcija, fotografija, montaža i dizajn zvuka) odlučuje međunarodni žiri koji čine: snimateljica i dobitnica nagrade za najbolju fotografiju na 19. LFF-u Andrea Kaštelan, redatelj Mladen Kovačević, ravnateljica riječkog Art-kina Slobodanka Mišković, dizajner zvuka Jakov Munižaba te dramaturginja i scenaristica Ivana Vuković. Gledatelji svake večeri imaju priliku ocjenom od 1 do 5 ocijeniti filmove koje su gledali te sudjelovati u odabiru najboljeg filma prema izboru publike.

U svom dvadesetom izdanju, festival je u suradnji s Art-kinom uveo novu nagradu - nagradu kritičarke/kritičara koja je nazvana prema prerano preminulom filmskom kritičaru, redovitom suradniku i pratitelju LFF-a, Opatijcu Draganu Rubeši. Počevši od ove godine, svake godine drugi će filmski kritičar odlučivati o toj nagradi. Ove godine ta će čast pripasti mladoj filmskoj kritičarki, dobitnici nagrade Vladimir Vuković Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolju mladu kritičarku u 2020. godini, Ivi Rosandić.

O filmu će se i razgovarati

Zainteresirana publika o filmovima na Liburnia Film Festivalu može i razgovarati. Na Piću s autorom u Caffe baru Eugenian u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi mogu od članova filmskih ekipa saznati sve o filmovima koji su noć prije prikazani u programu u konkurenciji. Naime, gotovo svi filmovi u Opatiji će imati svoje predstavnike (ured za goste LFF-a brinut će se za preko 50 osoba). U subotu, 27. kolovoza, u 17 sati u Vili Antonio LFF u suradnji sa Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela donosi tribinu „Fair pay i radni uvjeti u kulturi“, a dan poslije na istom mjestu u 17 sati Srđan Kovačević održat će case study prošlogodišnjeg LFF-ovog pobjedničkog filma „Tvornice radnicima“.

Sav popratni program - filmovi izvan konkurencije, Piće s autorom, tribina i case study - besplatan je za sve zainteresirane. Ulaznicu (festivalsku ili dnevnu) potrebno je kupiti za program na maloj Ljetnoj pozornici, a moguće je to učiniti putem online sustava Mojekarte.hr ili na ulazu u Ljetnu pozornicu.

20. Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija. Podržavaju ga Grad Opatija, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Zaklada "Kultura nova", Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Grada Opatije, AVC grupa, ACER Hrvatska, Generalni konzulat Republike Srbije u Rijeci, Turistička zajednica mjesta Ičići, Turistička zajednica Kvarnera, SPID - savez scenarista i pisaca izvedbenih djela i drugi podržavatelji.

Više sa portala poduckun.net ...