Akcija mladih o (ne)radu izvršne vlasti i načelnice Općine Klana: Je li odlazak u Bruxelles bijeg od odgovornosti?

Autor: Marina Pauletić 23.04.2024

- Jučerašnjom kandidaturom za mjesto u EU parlamentu, za koju su oporbeni vijećnici i mještani Općine Klana slučajno saznali iz medija, načelnica Željka Šarčević Grgić izrazila je jasnu želju da „napusti brod“, tvrde iz Akcije mladih.

Klana – Igor Iskra ispred Akcije mladih Klana danas je održao konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na (ne)rad izvršne vlasti i načelnice Općine Klana, Željke Šarčević Grgić. Osim toga, dotaknuli su se i kandidature trenutne načelnice za mjesto u EU parlamentu, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Gotovo pola milijuna eura predviđeno je ove godine u proračunu Općine Klana za financiranje projektne dokumentacije raznih projekata s kojima će se, sasvim slučajno, započeti u predizbornoj godini. Većina tog iznosa, čak 400 tisuća eura, odlukom načelnice Općine Klana od 19. ožujka ove godine usmjerit će se na izradu projektne dokumentacije projekta Doma za starije „Prsten“ koji i dalje stoji na istom mjestu. Projekt, nažalost, već odavno nije pod kontrolom Općine Klana, pogotovo nakon što je sama načelnica rekla da više aktivno ne sudjeluje u planiranju i odlučivanju. Osim toga, još uvijek je nejasno kako će se financirati sama provedba projekta, a i dalje su nepoznate smještajne kvote, tj. broj mještana Općine Klana za koje se će osigurati smještaj.

Osim projekta doma za starije, tu su, između ostalog, i projekti izgradnje nove radne zone i općinskog boćališta, koji još nisu niti započeti. No, ukoliko se i krene u realizaciju navedenih projekata, pitanje je tko će ih na kraju dovršiti.

Jučerašnjom kandidaturom za mjesto u EU parlamentu, za koju su oporbeni vijećnici i mještani Općine Klana slučajno saznali iz medija, načelnica Željka Šarčević Grgić izrazila je jasnu želju da „napusti brod“. Mještani Općine Klana zaslužuju znati namjerava li načelnica uistinu otići u Bruxelles, samo godinu dana prije isteka drugog mandata, i ostaviti svoju općinu u proračunskom minusu kojeg je obećala sanirati te s polu-započetim i polu-dovršenim projektima.

Stoga tražimo da načelnica Šarčević Grgić, u najkraćem mogućem roku, pruži svojim mještanima odgovore na navedena pitanja:

Kako će, s pravne strane, regulirati svoj eventualni odlazak u Bruxelles? Planira li dati ostavku na mjesto načelnice ili će posegnuti za nekim drugim rješenjem?

Tko će i kako sanirati proračunski minus ukoliko načelnica podnese ostavku?

Koji će se projekti i na koji način dovršiti?

Je li i na koji način osigurala smještajne kvote za svoje mještane u Domu za starije „Prsten“ i koliko te kvote iznose?

Odgovore na ova pitanja mještani Općine Klana zaslužuju dobiti u čim kraćem roku, s obzirom da eventualni odlazak te ostavljanje nezavršenih projekata i neodgovorenih pitanja može naštetiti ionako krhkim financijama i svakodnevnom radu naše Općine. Eventualni odlazak u Bruxelles ne može biti i bijeg od odgovornosti, stoga zahtijevamo da načelnica i njezin tim završe sve što su započeli te daju jasne odgovore na sva otvorena pitanja.

Više sa portala poduckun.net ...