Antonja na Zvonećoj - u srijedu počinje pusno doba u najpusnoj općini, Matuljima

Autor: Marina Pauletić 15.01.2024

Zvoneća - Od kada i zašto se početak pusta odnosno maškaranog vremena obilježava na Zvonećoj? Selo Zvoneća ima crkvu posvećenu Svetome Antonu. Sveti Anton Pustinjak slavi se 17.siječnja (Antonja), dok se Sveti Anton Padovanski slavi 13.lipnja (Antonjica). Do prije Drugog svjetskog rata Antonja se nije povezivala s početkom pusta već je bila samo crkveni blagdan. Znalo se je da je nakon Tri kralja vrijeme od maškara, odnosno „nemotarij“, ali službenog početka nije bilo. Na samu Antonju na Zvoneću je dolazila sva rodbina kako bi zajednički proslavili blagdan. Nakon mise počelo je druženje uz ples i pjesmu te su „mladići“ uzeli rogove i počeli „tuliti“. Tako je nastao Antonjski rog koji je počeo označavati početak pusta ne samo na Zvonećoj, već i u cijeloj okolici.

Foto: arhiva

Fešta „po starinski“ održava se po konobama na Zvonećoj i Sušnjima uz autohtonu sortu vina Jarbola i zvukove harmonike, dok se glavni dio fešte održava u grijanom šatoru uz legendarne Gustafe. U šatoru će uz bogatu ponudu pića za posjetitelje biti pripremljena i prava pusna hrana.

Foto: arhiva

U 17 sati održava se sveta misa u crkvi sv. Antona, u 18 sati u zvonejskoj školi otvara se izložba slika „Zvonejskega komuna“ naziva „Zvoneća – pogljed od tića“. Podizanje pusta uz promenadu Orkestra Nike Polesa od šatora do centra zakazano je za 18:30 sati, a u 18:45 službeno će se obilježiti početak pusnog vremena. Od 19 sati kreće ples u grijanom šatoru do dugo u noć uz Gustafe, Orkestar Nike Polesa te Jože Vešmašinov in prijatelji.

Organizator manifestacije je Udruga Domaća užanca i Udruga Zvonejski zvončari uz pokroviteljstvo Općine Matulji.

Više sa portala poduckun.net ...