Atletski klub „Kvarner“ Rijeka i Klub odbojke na pijesku Opatija i službeno započeli s aktivnostima Erasmus + projekta FINHANCE

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 06.10.2022

Prva aktivnost projekta bila je trening edukacija, koja se održala prošloga tjedna, od 28. do 30. rujna u Milanu u Italiji, a iz Atletskog kluba „Kvarner“ Rijeka i Kluba odbojke na pijesku Opatija stižu samo pozitivne povratne informacije i iskustva sudionika treninga.

Rijeka - Na listu brojnih uspješnih programa i projekata kluba, Atletski klub „Kvarner“ Rijeka od ove godine pridodaje i Erasmus+ projekte u području sporta. Kvarnerani su nositelji projekta „Enhancing the financial sustainability of sport clubs – FINHANCE“, usmjerenog na edukaciju osoba zaposlenih u sportskim klubovima i organizacijama s ciljem da se sportski klubovi u bliskoj budućnosti ne oslanjaju isključivo na sredstva iz javnih potreba, već da sami kreiraju održive projekte i programe koji će doprinijeti njihovoj financijskoj stabilnosti i održivosti. Uz nositelja projekta, partneri na projektu su Klub odbojke na pijesku Opatija iz Hrvatske, te Kargenc Club iz Turske i L'Orma iz Italije.

Prva aktivnost projekta bila je trening edukacija, koja se održala prošloga tjedna, od 28. do 30. rujna u Milanu u Italiji, a iz Atletskog kluba „Kvarner“ Rijeka i Kluba odbojke na pijesku Opatija stižu samo pozitivne povratne informacije i iskustva sudionika treninga.

O provođenju Erasmus+ projekata i samom iskustvu na treningu u Milanu porazgovarali smo sa direktoricom Atletskog kluba „Kvarner“ Rijeka, Ivom Florjančič, te trenerom Kluba odbojke na pijesku Opatija, Ivanom Đorđevićem.

"U poslovanju svake organizacije pa tako i sportske, postoji stalna potreba za uvođenjem inovacija u poslovanju bilo da se radi o programskim, tehnološkim, financijskim, ljudskim resursima itd., a koje omogućavaju rast, razvoj i u konačnici boljitak organizacije i zajednice. Kroz svoje poslovanje i djelovanje možemo reći da smo inovativni te u skladu s vremenom, no koje je sve zahtjevnije i izazovnije te se sve teže oprati potrebama društava koje nam se konstantno nameću. U potrazi za edukacijom, bili smo sudionici nekoliko Erasmus+ projekata kroz koje smo uvidjeli brojne mogućnosti koje oni nude. Erasmus+ projekti nude mogućnosti neformalnog učenja i spoznavanja novih tehnika u radu, bilo da se radi o organizacijskim, tehnološkim, komunikacijskim i još mnogim koje su nam vrlo često nedostupne ili preskupe. Kroz razmjene iskustava dobivamo mnoge informacije koje vrlo često i implementiramo u svoje poslovanje. Nakon sudjelovanja u projektima odlučili smo se na prijavu svog Erasmus+ projekta koji će nam osigurati razmjene iskustava, povezivanje sa međunarodnim partnerima i stvaranje mreže, povezivanje s domaćim parterima koje će zasigurno otvoriti vrata nekim drugim oblicima suradnje, i ono što je također važno financijske benefite koji će nam pomoći da kroz projekt ostvarimo ulaganja koja su nam najčešće nedostupna. Već sama prijava, a kasnije i početak provedbe donijeli su nam neke nove izazove s kojima se po prvi puta susrećemo, ali koje su nas potakle i prisilile na nova učenja i nove spoznaje jer provedba projekata pred vas konstantno stavlja neke nove izazove na koje morate konstantno odgovarati", objasnila je Florjančič, te riječ prepustila Đorđeviću.

"Naš interes za Erasmus+ projektom „Enhancing the financial sustainability of sport clubs – FINHANCE“ se pojavio čim smo saznali za isti zbog samog naziva projekta. Financijska održivost u sportu jedan je od najvećih problema sporta u Hrvatskoj, jer je teško biti profesionalac u sportu kao djelatnik, pogotovo u sportovima koji nisu toliko medijski popularni u Hrvatskoj. Smatramo da je ova tema jako važna za sport općenito, pogotovo u našem kraju, jer mjesta za napredak ima i previše. Želimo li zadržati kvalitetu našeg rada moramo pronaći načine kako da i dalje ostanemo u potpunosti posvećeni našoj djelatnosti, jer svi znamo koliko je neprofesionalno i teško ponuditi dobar proizvod, a raditi na istom par sati u tjednu", rekao je trener Kluba odbojke na pijesku Opatija.

O iskustvu s „Financial Sustainability in Sport“ treninga održanog u Milanu rekli su:

"Proteklog tjedna održan je trening u Milanu na kojem smo imali prilike učiti o novim oblicima financiranja sportskih organizacija, o načinima u poslovanju koji nam mogu omogućiti financijsku održivost te priliku naučiti detaljnu izradu financijskog plana koji je polazna točka svakoj organizaciji. Već s prvog susreta vratili smo se prepuni dojmova i ideja koje smo već i počeli uvoditi u svoju organizaciju. Svaka pa i najmanja promjena vodi ka boljitku poslovanja. Ovaj projekt zasigurno će nam pružiti nove mogućnosti i aktivnosti, a vjerujemo i riječkom sportu. Svaki Erasmus+ projekt ostavlja neizbrisiv trag, i vjerujemo da su ispred nas još mnogi" , kazala je Florjančić.

"U Milanu smo se sastali sa svim partnerima koji sudjeluju u projektu i moramo reći da je bilo jako korisno iz razloga što smo naučili kako se drugi klubovi snalaze u svojim državama. Bez obzira što je zakon o sportu u svim državama različit, saznali smo mnogo o tome na koji se način, kroz same aktivnosti, može doći do rješenja koja nas zanimaju. Osim toga, ono što je najvažnije, naučili smo o tome kako bolje prezentirati svoj rad sponzorima i ostalim potencijalnim investitorima, a to je adekvatno sastavljanje poslovnog plana koji je zapravo ključan za potencijalne ulagače. Način sastavljanja i sadržaj poslovnog plana o kojem smo učili, uvelike je različit od onog koji smo radili do sada te ima puno više smisla u očima onih koji pokazuju interes za investicijom u naše organizacije", izjavio je Đorđević.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz programa Erasmus+ i traje petnaest mjeseci.

Više sa portala poduckun.net ...