Božićna bajka u Parku prirode Učka ovoga vikenda

Autor: Marina Pauletić 12.12.2023

Foto: arhiva

Dolazak Djeda Božićnjaka na Poklon, očekuje se u petak, 16. prosinca, u 16 sati.

Učka - Tradicionalna Božićna bajka u Parku prirode Učka, održat će se ovaj vikend, od 15. do 17. prosinca, na prijevoju Poklon, ispred istoimenog Centra za posjetitelje. Tijekom tri dana održavanja manifestacije, posjetitelje očekuje pregršt sadržaja za sve generacije u prekrasnom planinskom ambijentu.

Dolazak Djeda Božićnjaka na Poklon, očekuje se u petak, 16. prosinca, u 16 sati. U svojoj kućici na Učki, on će i ove godine darivati najmlađe posjetitelje, a prvi u redu bit će štićenici Doma za djecu i mlađe punoljetne osobe „Ivana Brlić Mažuranić“ i Caritasovog doma za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja „Sv. Ana“ te Mali Učkari, za koje su Javna ustanova Park prirode Učka i pokrovitelji manifestacije i ove godine pripremili darove koje će im Djed Božićnjak uručiti.

Foto: arhiva

Za sve ostale pripremljeni su pokloni s motivima Parka prirode Učka, koje će roditelji moći, po prigodnim cijenama, kupiti prije odlaska kod Djeda Božićnjaka, u suvenirnici Centra za posjetitelje Poklon. Djeca će se i ove godine moći fotografirati s djedicom te naknadno preuzeti svoje fotografije u Opatiji i Rijeci.

Niti ove godine neće izostati vožnja u tradicionalnoj, 80 godina staroj kočiji. Tijekom cijelog trajanja programa bit će organizirane kreativne radionice pod vodstvom Pedagoškog kabineta iz Rijeke, na kojima će najmlađi posjetitelji izraditi vlastite božićne ukrase od prirodnih i biorazgradivih materijala kao što su šumski plodovi, sušeno voće, začini, vuna, filc, drvo, eterična ulja itd. Djeca će naučiti razne tehnike izrade ukrasa, a osim zabavne prirode, ovaj će sadržaj staviti naglasak i na edukativnu komponentu, promovirajući korištenje recikliranih i prirodnih materijala. Na kraju radionice, svako dijete će otići s vlastitim ukrasom koji će krasiti njihovo božićno drvce.

U sklopu Centra za posjetitelje djeca će također moći razgledati izložbu „Diverterra“, koja će ih svojim multimedijalnim sadržajima i didaktičkim pomagalima podučiti o proizvodnji hrane, nužnosti odvajanja otpada te održivom korištenju energije. Djeca će tako upoznati razne ekosustave u Hrvatskoj (slatkovodne, šumske, krške, planinske…), ali i klimatske promjene koje utječu na njih te će osvijestiti važnost zaštite prirode i okoliša.

Foto: arhiva

Novitet u ovogodišnjoj ponudi je adventski sajam, na kojem će se, s rukotvorinama i proizvodima, predstaviti 15-ak lokalnih OPG-ova i umjetnika. Bit će to idealna prilika za kupnju originalnih božićnih poklona ili uspomena s Učke.

Za dobru atmosferu pobrinut će se DJ Voljen Korić, a dodatno će je razigrati Martiniuss Cirkus iz Pule koji će tijekom sva tri dana uveseljavati publiku uz niz cirkuskih točaka i animacijskih programa. Klaun Martiniuss će u svoj komični nastup uključiti i djecu, uz balone, trikove, monocikliranje, glazbu, ples i smijeh, a oni koji žele i sami naučiti umijeće žongliranja moći će se okušati u tome na posebnoj radionici. Sve će upotpuniti atraktivni hodači na štulama u svjetlećim kostimima koji će zabavljati male i velike svojim komičnim gegovima.

Za ugostiteljsku i gastronomsku ponudu, u grijanom šatoru, pobrinut će se Lovačko društvo Srnjak iz Lupoglava te Planinski bar.

Foto: arhiva

Tijekom cijelog vikenda, od petka do nedjelje, posjetitelji će moći razgledati interpretacijski postav Centra za posjetitelje Poklon po sniženim cijenama ulaznica, a radno vrijeme bit će prilagođeno trajanju manifestacije (od 9 do 19 sati).

Božićnu bajku u Parku prirode Učka, na prijevoju Poklon, možete posjetiti u petak, od 16 do 19 sati te u subotu i nedjelju od 13 do 19 sati, dok će zabavni program u šatoru potrajati do 22 sata.

Božićnu bajku u Parku prirode Učka podržali su Primorsko-goranska županija, Grad Opatija, Turistička zajednica Kvarnera i Turistička zajednica Grada Opatije.

RASPORED DOGAĐANJA

- 16.00 // Dolazak Djeda božićnjaka na Poklon i darivanje štićenika Doma za djecu i mlađe punoljetne osobe „Ivana Brlić Mažuranić“ i Caritasovog doma za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja „Sv. Ana“ te Malih Učkara
- 17.00 – 19.00 // Kućica Djeda Božićnjaka (darivanje djece i fotografiranje)
- 16.00 – 19.00 // Adventski sajam
- 16.00 – 17.30 // Cirkus Martiniuss: White Light Angels (hodači na štulama)
- 16.30 – 19.00 // Kreativne radionice (Pedagoški kabinet i Park prirode Učka)
- 16.00 – 19.00 // Izložba „Diverterra“
- 16.00 – 22.00 // Ugostiteljska i gastronomska ponuda u grijanom šatoru i Planinskom baru

Subota, 16. prosinca
- 13.00 – 19.00 // Kućica Djeda Božićnjaka (darivanje djece i fotografiranje)
- 13.00 – 19.00 // Adventski sajam
- 13.00 – 19.00 // Kreativne radionice (Pedagoški kabinet)
- 13.00 – 19.00 // Izložba „Diverterra“
- 15.00 – 16.30 // Cirkus Martiniuss: Radionica žongliranja
- 17.30 – 19.00 // Cirkus Martiniuss: Flowers (hodači na štulama)
- 13.00 – 22.00 // Ugostiteljska i gastronomska ponuda u grijanom šatoru i Planinskom baru

Nedjelja, 17. prosinca
- 13.00 – 19.00 // Kućica Djeda Božićnjaka (darivanje djece i fotografiranje)
- 13.00 – 19.00 // Adventski sajam
- 13.00 – 19.00 // Kreativne radionice (Pedagoški kabinet)
- 13.00 – 19.00 // Izložba „Diverterra“
- 15.00 – 15.40 & 16.00 – 16.40 // Martiniuss klaun
- 17.30 – 19.00 // Cirkus Martiniuss: White Light Angels (hodači na štulama)
- 13.00 – 22.00 // Ugostiteljska i gastronomska ponuda u grijanom šatoru i Planinskom baru

Foto: arhiva

IZLAGAČI NA ADVENTSKOM SAJMU

OPG Brinj-Zdenko Čendak, Lanišće brinjevac i brinjevo ulje
Obrt MMPS Majcani, Buzet sir i mliječni proizvodi
Udruga Lodrica, Cernik (Čavle) proizvodi od vune, drva, keramike, slastice
OPG Križmanić, Pazin marmelade, povrće, češnjak
OPG Nada Gostović, Kastav med i proizvodi od meda
OPG MIRAI Aromatica, Tinjan ljekovito bilje, čajevi, prirodna kozmetika
OPG Turčinović, Sv. Petar u Šumi pršut i suhomesnati proizvodi
OPG Maćuki-Rumac, Veprinac marmelade, vino, likeri
OPG Vučemilović, Veprinac razni proizvodi od lavande
Obrt KMDesign, Kraljevica unikatni nakit, rukotvorine
Kućna radinost Silvan Bulić, Pićan ručno rađeni predmeti od drva
Obrt Lahko ćemo, Kršan kolači, torte, keksi
OPG Frutko, Pula marmelade, namazi, ajvari
Sol Meus, Umag fritule, palačinke
Obrt Blondi, Vodnjan fritule, šećerna vuna

PARKING:

Parkiralište ispred Centra za posjetitelje Poklon bit će zatvoreno zbog održavanja manifestacije. Parking za posjetitelje je na starom parkiralištu, kod Pansiona Učka.

Više sa portala poduckun.net ...