Brgud po starinski i Kuzmova

Autor: Sandra Turkalj 22.09.2022

Brgud po starinski je manifestacija u kojoj Brgujci u ulici Štambulija prikazuju svakodnevni život svojih predaka. Ove godine manifestacija će se održati u subotu, 24. rujna od 15 do 18 sati.

Veli Brgud - Miris pržene kave, štednjak na drva i supice samo su neke od asocijacija koji bude u nama sjećanja na naše djedove i bake i na djetinjstvo. Takvi prizori tek su jedan mali segment cjelokupne brgujske priče, u kojoj možete doživjeti prošlost svim svojim osjetilima.

Brgud po starinski je manifestacija u kojoj Brgujci u ulici Štambulija prikazuju svakodnevni život svojih predaka. Ove godine manifestacija će se održati u subotu, 24. rujna od 15 do 18 sati. U prošlosti, ljudi na selu bavili su se stočarstvom i ratarstom, stoga ćete imati priliku vidjeti brojne aktivnosti vezane upravo za te djelatnosti. Poslovi su bili podijeljeni na muške i ženske. Zato u ovoj manifestaciji Brgujci prikazuju izradu košara i vapna te obradu drva i željeza, dok Brgujke prezentiraju kulinarske vještine, šivanje, pletenje, predenje vune, pranje odjeće i sl. Osim toga, tijekom prikaza, Brgujci će koristiti brojne alate i predmete koji se danas gotovo više i ne koriste, te polako padaju u zaborav. Veli Brgud poznat je po autohtonoj sorti kupusa, tzv. „brgujski kapuz“, koji ćete u subotu imati priliku okusiti.

Teški fizički poslovi i velika bremena na leđima muškaraca i žena dokazuju koliko je težak bio život u ono doba. Usprkos tome, glazbe, veselja i plesa nikada nije nedostajalo, kao što neće ni na ovoj manifestaciji.

Da napomenemo da se tog vikenda u Velom Brgudu obilježava i slavi blagdan Kuzmove te zabavni program traje tri dana od petka 23. rujna do nedjelje 25. rujna, a i sam blagdan sv. Kuzme i Damjana obilježiti će se svetom misom i procesijom u "Crikven dolac" u utorak, 27. rujna.

PROGRAM KUZMOVA 2022.

PETAK, 23.9.
• od 10:00 na dalje - marenda fažol i roštilj
• druženje uz harmaniku – Manuel Brajan - MANO

SUBOTA, 24.9.
• od 15:00 do 18:00 h - Etno prikaz sela „Brgud po starinski“, domaća hrana i ples, va Štambuliji (najstarijoj brgujskoj ulici)
• 20:00 - ples uz skupinu„MALIBU“

NEDJELJA, 25.9.
• 11:30 - Sv.Misa
• 20:00 - druženje pol crikve uz grupu „TRIO PUHI“

UTORAK, 27.9.
• 17:00 - procesija i molitva va „Crikvenin dolci“
• 17:30 - Sv.Misa
• druženje

Više sa portala poduckun.net ...