„ČAnsonfest – Kastav 2023.“: Ulaznice za „Večer novih skladbi“ u pretprodaji

Autor: Marina Pauletić 14.07.2023

Foto: arhiva

„ČAnsonfest“ će i ove godine imati produkcijsko-natjecateljsku koncepciju, budući da Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi.

Kastav - Udruga „Kanat“ – Kastav u suradnji s Udrugom „Kastafsko kulturno leto“, već devetnaestu godinu za redom vrlo uspješno organizira Festival čakavske šansone koji je usmjeren k očuvanju i promicanju čakavštine. Dosadašnji uspjeh Festivala, njegov pozitivan odjek, oduševljenje koje je izazvao, kako među publikom, tako i među svim glazbenicima, izvođačima te autorima čakavske šansone, opravdali su potrebu organizacije ovakvog specijaliziranog festivala čiji je glavni cilj poticanje stvaranja na temeljima čakavske besede izražene kroz glazbu.

Kao i uvijek do sada, ovogodišnje izdanje 19. Festivala čakavske šansone „ČAnsonfest – Kastav 2023.“ bit će program zatvaranja „32. Kastafskega kulturnega leta“, a održat će se od 23. do 25. kolovoza ove godine.

Foto: arhiva

„ČAnsonfest“ i ove godine nastavlja s programskim obogaćivanjem manifestacije, čime se započelo 2016. godine. Tako će „19. ČAnsonfest“, osim glavne festivalske „Večeri novih skladbi“ koja je na rasporedu u petak, 25. kolovoza u živopisnom prostoru kastavske Crekvine (u slučaju lošeg vremena u Sportskoj dvorani „Matija Katalinić“ u Kastvu), ponuditi sljedeće programe tijekom prva dva dana njegovog održavanja: srijeda, 23. kolovoza u 20 sati u galerijskom prostoru kastavske crkvice Sv. Tojice otvaranje međunarodne likovne izložbe „Podvučeno plavim“ galerije Brešan uz sudjelovanje sedamnaest likovnih umjetnika iz Australije, Austrije, Bugarske i Hrvatske te u četvrtak, 24. kolovoza u 21 sat na trgu Lokvina koncert Roberta Funčića uz gošću Tinu Vukov kao program akustične glazbeno-poetske večeri „Na kastafskeh šternah“. Ulaz na sva navedena događanja tijekom prva dva dana „ČAnsonfesta“ je slobodan.

„ČAnsonfest“ će i ove godine imati produkcijsko-natjecateljsku koncepciju, budući da Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi. Najbolje skladbe pristigle na Natječaj „19. ČAnsonfesta“ borit će se za četiri novčane nagrade Festivala: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu – ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike, a uručit će se i prestižno festivalsko priznaje Nagrada za najboljeg kantautora. Pored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, tradicionalno će Radio Istra dodijeliti Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg „18. ČAnsonfesta – Kastav 2022.“, a dodijelit će se i Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu čiji je pokrovitelj Pomorski radio Bakar. Večer novih skladbi će se, kao i proteklih godina, moći pratiti putem izravnog prijenosa u programu Hrvatskog radija – Radio Rijeke i Hrvatskog radija – Radio Pule.

Foto: arhiva

Na ovogodišnjem „19. ČAnsonfestu“ bit će izvedeno 17 novih skladbi u izvođenju sljedećih izvođača:

1. STORI MALO MESTA ZAME – Martina Majerle
glazba Bruno Krajcar, stihovi Rajka Jurdana-Šepić
2. ALA HODI ĆA – Duško Jeličić i sastav Bonaca
glazba Duško Rapotec Ute, stihovi Robert Pilepić
3. CVIT SPOD OKNA – Nevia Rigutto
glazba Igor Stanković, stihovi Ljubica Bestulić-Stanković
4. ČA BI REKLI NAŠI STARI – Duo Žlahtina (Zvone Bohem i Toni Eterović)
glazba Toni Eterović, stihovi Robert Pilepić
5. ČA BIN SE DAL – Hrvoje Hegedušić
glazba Hrvoje Hegedušić, stihovi Ljerka Hegedušić
6. KAD NI VINA, DOBRA J I RAKIJA – Zemir Delić
glazba i stihovi Zemir Delić
7. KAD PUSTIL SI ME DA TE POŽELIN – Lucija Rajnović
glazba Sanjin Mandičić, stihovi Vjekoslava Jurdana
8. KAMIONCIN – Valter Milovan
glazba i stihovi Valter Milovan
9. NEVERA – Karin Kuljanić
glazba Astrid Kuljanić, stihovi Elso Kuljanić
10. NI NAN MOGLO BIT – Karla Pupis i Mauro Staraj
glazba i stihovi Mauro Staraj
11. RODNI MOJ KRAJU – Francesco Squarcia
glazba Francesco Squarcia, stihovi Zvonko Turak
12. ROŽICA – Robert Funčić
glazba i stihovi Robert Funčić
13. ŠKERAC – Damir Vrbljanac
glazba Damir Vrbljanac, stihovi Drago Gervais
14. TORRE FIUMANA – Daniel Načinović
glazba i stihovi Daniel Načinović
15. USTANI TU – Davor Terzić
glazba Davor Terzić, stihovi Vesna Terzić
16. VA IZRADE – Dražen Turina Šajeta
glazba i stihovi Dražen Turina Šajeta
17. VA SRCU SKRIVENI – Katja Budimčić
glazba Aleksandar Valenčić, stihovi Branka Kržik Longin

Sve aktualnosti vezane uz „ČAnsonfest“ moguće je pronaći na web stranici Festivala – www.cansonfest.com – koja donosi i brojne informacije, fotografije te video snimke svih njegovih dosadašnjih izdanja.

Foto: arhiva

Ulaznice za „Večer novih skladbi“ ovogodišnjeg „19. ČAnsonfesta – Kastav 2023.“ po cijeni od 10 € su u pretprodaji od petka, 14. srpnja ove godine, dok će na dan Festivala cijena ulaznice biti 13 €, a mogu se nabaviti u:

Festivalskom uredu Kastafskega kulutrnega leta, Trg Matka Laginje 5, Kastav (tel.: 051/691 610) od ponedjeljka do petka od 9 do 12 sati i od 18 sati do 21 sat, te subotom i nedjeljom od 18 sati do 21 sat;
Dallas Records Music Shop, Splitska 2a, Rijeka (tel.: 051/332 524 ili dms-rijeka@mars-music.hr) od 10 do 18 sati, subotom od 09 do 14 sati, nedjeljom i praznikom zatvoreno;
Foto Revija, Užarska 28, Rijeka (tel.: 051/315 261, 091/526 04 34 ili fotorevijarijeka@gmail.com) od ponedjeljka do petka od 08 do 17 sati;
Agencija New Sound d.o.o., Trg maršala Tita 2, Matulji (tel.: 098/189 46 87 ili info@newsound.hr) od ponedjeljka do petka od 16 do 19 sati ili po dogovoru, nedjeljom i praznikom zatvoreno;
www.mojekarte.hr.

Više sa portala poduckun.net ...