"Casabianca" putuje u New York

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 11.05.2022

Na poziv Hrvatske zajednice u New Yorku i Hrvatske katoličke misije, Irena i Mario, odnosno Đurđa i Franko, odlaze nasmijati brojne Hrvate koji žive u New Yorku i prisjetiti ih njihova rodnoga doma i materinjeg jezika, budući da se predstava izvodi na čakavskom dijalektu.

Opatija - Hit-komedija „Casabianca“ koju su napisali i izvode Irena Grdinić i Mario Lipovšek, bit će tri puta izvedena u New Yorku, 14., 21. i 22. svibnja.

Na poziv Hrvatske zajednice u New Yorku i Hrvatske katoličke misije, Irena i Mario, odnosno Đurđa i Franko, odlaze nasmijati brojne Hrvate koji žive u New Yorku i prisjetiti ih njihova rodnoga doma i materinjeg jezika, budući da se predstava izvodi na čakavskom dijalektu.

Irena i Mario, dobro poznat voditeljski i pjevački dvojac, predstavu su krenuli stvarati u vrijeme pandemije i lockdowna, prvenstveno kako bi zabavili sebe, a onda su odlučili zabaviti i druge i postaviti predstavu. Premijera predstave održana je u Kastvu, na Kastafskom kulturnom letu, krajem kolovoza 2021. godine, a onda su se krenule nizati izvedbe širom Istre i Kvarnera te je do kraja travnja 2022. godine „Casabianca“ odigrana 30 puta. Sve izvedbe dosad bile su rasprodane danima prije izvođenja, a čak i u pandemijskim uvjetima, predstava je dvaput izvođena u do posljednjeg mjesta popunjenom riječkom HKD-u, potom u opatijskom „Gervaisu“, a zbog velikog interesa publike održane su dvije izvedbe zaredom u Kostreni i Matuljima te tri u Krku.

Riječ je o komediji na čakavskom dijalektu koja prikazuje smiješnu stranu života tipičnog primorskog bračnog para, od 60-ih godina prošlog stoljeća do danas. Irena i Mario, odnosno Đurđa i Franko, upoznali su se u autobusu, popularnoj trejsduji. Ona je bila mlada i poduzetna, a on neiskusan i nagovorljiv. Skupa su pogledali film „Casablanca“ i započeli romansu. Bilo je lijepo dok je trajalo, a onda je došao brak, pa djeca. Komunizam pa kapitalizam. Partija pa stranke. Trendovi su se mijenjali, a Đurđa i Franko trajali, ali ne bez problema. Jer, kako kaže Franko: „Život se more opisat z tri besedi. Vavek neki k…..“.

Predstava progovara o životnim izazovima u kojima se svi mogu prepoznati. Đurđa i Franko prisjećaju nas dana kada smo bezbrižno živjeli samoupravljanje, kupovali u Trstu na Ponte Rossu, vozili stojadine na parne i neparne datume jer nije bilo benzina i čekali u redu za ulje. Potom smo dočekali suverenu Hrvatsku, opijeni vlastitom državnošću i ojačani nacionalnim identitetom pratili privatizaciju, rasprodaju i propadanje tvornica, svjedočili krizi morala i licemjerju. A onda je stigla 2020. godina, cijeli je svijet stao, pa su i Đurđa i Franko ostali kod kuće i čekali „novo normalno“. Mada se zapravo na našim prostorima „novo normalno“ događa svakih par desetljeća, a predstava „Casabianca“ upravo na primjeru jednog bračnog para, različitih karaktera i pogleda na život, progovara o prilagodbama ljudi na nove situacije, nova pravila i neke nove društvene „mjere“.

Po povratku iz New Yorka, „Casabianca“ već ima predviđen gust raspored prikazivanja pa su već dogovorene izvedbe u Cresu, Krku, Žminju, Labinu, Lošinju, Puli, Delnicama, Škrljevu, Grobniku, Klani, Krasu, Bakru, Kastvu, Sv. Vinčetnu i u Rijeci, u HKD-u, gdje će predstava biti izvedena 22. rujna, a za tu izvedbu ulaznice se već mogu kupiti na mojekarte.hr.

Više sa portala poduckun.net ...