Dan dobrovoljnih davatelja krvi: GDCK Opatija uručuje Zahvalnice i Plakete HCK-a sugrađanima koji su najviše darovali krv

Autor: Marina Pauletić 23.10.2023

Foto: arhiva

Opatija - Hrvatski Crveni križ u 2023. godini obilježava tri velike obljetnice: 145 godina postojanja i djelovanja Crvenog križa na tlu današnje Republike Hrvatske (22. listopad 1878. ), 70 godina dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa (prva akcija u Sisku 25. Listopada 1953.) i 30 godina od priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva. (25. kolovoza 1993.). Dan darivatelja krvi obilježava se 25. listopada.

GDCK Opatija sudjeluje u organizaciji dobrovoljnog darivanja krvi na području Grada Opatije te općina Matulji i Lovran. Godišnje se organizira 15 do 16 akcija uz terensku ekipu Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka i uz logistiku mnogobrojnih volontera iz lokalnih Aktiva CKGDCKO.

Na Liburniji je trenutno oko šestotinjak dobrovoljnih davatelja krvi, od kojih tridesetak iz kategorije davatelja krvi sa sto i više darovanih doza okupljenih u „Klub 100 kapi“.

Foto: arhiva

Svake godine prema pravilniku o priznanjima Hrvatskog Crvenog Križa višestruki davatelji krvi dobivaju Zahvalnice i Plakete HCK-a za 50 i više puta darovanu krv.

Ove će godine na području Liburnije devet sugrađana na prigodnoj svečanosti dobiti priznanja za 50 puta darovanu krv. To su redom: Ferenčak Ivan, Mikinac Josip i Radoš Željko iz Lovrana, Koprivnjak Marijan i Lipić Ivo iz Matulja, Sverić Dalibor iz Mošćeničke Drage te Tomc Florijan iz Ičića. Za 75 puta darovanu krv zahvalnicu HCK-a će dobiti Racar Josip iz Bregi.

Liburnija drugu godinu zaredom ima i Laureata s čak 150 darovanih doza krvi, a riječ je o Žigulić Robertu iz Opatije. Osim toga, Roberto Žigulić sutra će primiti priznanje koje svake godine dodjeljuje župan Primorsko-goranske županije višestrukim darivateljima krvi s područja PGŽ.

Posebno priznanje, odnosno Odlikovanje Predsjednika Republike Hrvatske dobivaju muškarci koji su krv darovali sto puta te žene koje su darovale krv 75 puta. Danas su navedenom primanju i darivatelji iz Opatije – Uremović Luciana, Al - Wakil Alen i Cetina Darko.

GDCK Opatija upućuje čestitke svim dobrovoljnim davateljima krvi za njihov Dan i veliku zahvalu u ime svih djelatnika, članova i volontera.

Više sa portala poduckun.net ...