DANI ČREŠANJ VA LOVRANE Slatka manifestacija donosi pregršt zabave i gastro užitka

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 10.06.2022

Ovim će događajem započeti Dani trešanja u Lovranu, manifestacija koja će potrajati do 19. lipnja, a u sklopu koje će se u lovranskim kavanama i restoranima nuditi kolači, slastice i jela s trešnjama.

Lovran - U subotu, 11. lipnja, povodom obilježavanja Dana Talijanske Republike, Turistička će zajednica Općine Lovran u suradnji sa Zajednicom Talijana Lovran organizirati Feštu od črešanj i izložbu slika „La vita e bella“.

Zabavni program u parku sv. Trojstva na mulu počinje već od 15 sati uz DJ Vedrana i Cukar&Caffe band, nakon čega u 17 sati slijedi otvorenje izložbe slika „La vita e bella“ likovnih stvaralaca „Moslavački štrk“ iz Kutine. U 17:30 na rasporedu je rezanje štrudle od trešanja dužine 25 metara, za koju je utrošeno oko 100 kg trešanja. Osim štrudle u ponudi će biti i krostata od trešnje. Štrudlu i krostatu pripremili su djelatnici hotela Excelsior u Lovranu, a prodavat će se po cijeni od 25 kuna po komadu. Uz ponudu kolača nudit će se i friško nabrane trešnje.

Fešta se nastavlja uz zabavni program, odnosno nastupe „cantadori della Comunità degli Italiani di S. Lorenzo-Babici“ te Timecode Acoustic Group. U slučaju kiše program će se održati u Galeriji Lovranski guc i Gradskoj kuli.

Ovim će događajem započeti Dani trešanja u Lovranu, manifestacija koja će potrajati do 19. lipnja, a u sklopu koje će se u lovranskim kavanama i restoranima nuditi kolači, slastice i jela s trešnjama.

Zajednica Talijana Dante Moslavina bavi se očuvanjem kulturne baštine te nacionalnog, jezičnog i povijesnog identiteta Talijana u Kutini, čiji su korijeni venetski te kao takvi pripadaju Udruzi Belluneza u Svijetu. Službena pozadina ove Zajednice ima povijesno podrijetlo koje čini širu sliku iseljavanja koje je karakteriziralo Europu od početka 19. stoljeća te je postalo još učestalije nakon 1866., godina ujedinjenja Italije. Nakon što je talijanski narod napustio pokrajinu Veneto, uspio je prodrijeti, a na posljetku se i zadržati, na hrvatskom nacionalnom teritoriju, točnije na prostoru Ploštine u Slavoniji. Cijele obitelji otputovale su iz tih dijelova Italije sa svime što su posjedovale, pješice, s kolicima u rukama. U početku je postojala samo jedna Zajednica Talijana, čije je službeno sjedište bilo u Ploštini. Novija povijest Zajednice Dante Moslavina seže u 1996. godinu, kada je većina članova Zajednice Talijana Ploštine već naselila Kutinu te je postalo besmisleno svakodnevno putovati na aktivnosti u drugo mjesto. Iz istog je razloga 1988. godine Zajednica Talijana Dante Moslavina i službeno registrirana, a u 2011. dobila je vlastito sjedište koje posjeduje i danas. Zajednica Talijana Dante Moslavina brojčano je mala s obzirom na to da okuplja oko 400 članova, međutim vrlo je aktivna, sudjeluje u mnogobrojnim aktivnostima na gradskoj, državnoj i međunarodnoj razini. Uz organizaciju tečajeva talijanskog jezika, organiziraju se sportske humanitarne utrke, studijska putovanja, likovne izložbe, koncerti i razni drugi eventi. PULS „Moslavački štrk“ je udruženje entuzijasta i zaljubljenika u umjetnost koji posjeduju afinitet za likovno i kulturno stvaralaštvo s ciljem ostvarivanja zajedničkog interesa u očuvanju kulturne baštine RH te razvoju likovnog izričaja i kulturoloških vrijednosti građanskog društva. Od samog osnutka 2013. godine, PULS „Moslavački štrk“ aktivno je prisutan u kulturno-umjetničkom životi SMŽ, a kroz skupne izložbe žiriranog, revijalnog karaktera te organiziranjem mnogobrojnih likovnih kolonija i manifestacija humanitarnog predznaka širom lijepe naše Hrvatske. Uz likovnost u Udruzi se njeguje prijateljsko druženje jer u našim životima postoji jedna boja koja prikazuje značenje života i umjetnosti – boja ljubavi, koju nesebično dijelimo
Više sa portala poduckun.net ...