DGV Grada Opatije primjer je dobre prakse uključivanja djece u zajednicu te borbe za dječja prava

Autor: Nikola Cvjetović 08.09.2022

Nositelj projekta je Društvo „Naša djeca“ Opatija u partnerstvu s Gradom Opatijom i Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske

Opatija - U sklopu projekta “Pokrenimo kotačić u zajednici – osnaživanje lokalne zajednice za kvalitetniju dječju participaciju” Društvo „Naša djeca“ Opatija organiziralo je od 6. do 8. rujna edukaciju i radionice za odrasle koji se bave aktivnom dječjom participacijom u našem gradu.

Danas je u Vili Antonio održana radionica „Primjena dječje participacije u lokalnim zajednicama“ na kojoj su sudjelovali predstavnici grada Opatije, Saveza DND-a, DND Opatije, članovi Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije, a putem ZOOM platforme omogućeno je i sudjelovanje predstavnika iz lokalnih organizacija DND-a s područja Primorsko-goranske županije. Cilj radionice bio je upoznavanje sudionika s radom Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije koje slavi 20 godina djelovanja kao primjer dobre prakse uključivanja djece u zajednicu te borbe za dječja prava. Vijećnici XIII. saziva DGV Opatija iznijeli su svoja mišljenja, iskustva i prepreke s kojima se svakodnevno suočavaju u lokalnoj zajednici. Radionica će poslužiti kao vodič za izradu web publikacije o dječjem sudjelovanju.

Uvodne govore održali su voditelj projekta Domagoj Krpan, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti u Gradu Opatiji Zlata Torbarina, dječja gradonačelnica Lucija Čerina, tajnica DND-a Opatija Sanja Škorić i glavna tajnica Saveza DND-a Snježana Krpes, a moderatorica je bila Antonia Katić iz opatijskog DND-a.

U utorak, 6. rujna i srijedu, 7. rujna u prostorijama Društva „Naša djeca“ Opatija održana je dvodnevna edukacija “Volonterstvo u kriznim vremenima” koju je vodila Jasenka Borovčak, članica Izvršnog odbora Saveza DND Hrvatske, voditeljica programskog odbora za volontere i tajnica DND Zabok. Na edukaciji su sudjelovali predstavnici grada Opatije, Saveza DND-a i DND Opatija te putem ZOOM platforme predstavnici osnovnih DND iz Hrvatske. Cilj edukacije bio je upoznavanje sudionika s volonterstvom u kriznim situacijama i uvjetima otežane neposredne komunikacije te stjecanje dodatnih znanja i vještina za menadžment i upravljanje volonterima. Sudionici edukacije će putem svojih redovnih aktivnosti primijeniti stečena znanja i vještine u radu s drugim organizacijama civilnog društva i na druge lokalne DND-ove u Hrvatskoj.

Nositelj projekta je Društvo „Naša djeca“ Opatija u partnerstvu s Gradom Opatijom i Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske, a ukupna vrijednost projekta iznosi 463.277,05 kuna.

Više sa portala poduckun.net ...