Dodijeljene nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ za 2023. godinu - tri dobitnika su iz općine Matulji

Autor: Nikola Cvjetović 03.12.2023

Srebrnu povelju u kategoriji „tradicijska (ruralna) gastronomija“ dobila je Restaurant Stancija Kovačići, brončana povelja u kategoriji „Craft turizam“ otišla je Pivovari Morčić, a posebno priznanje u kategoriji „Vinski turizam“ dobila je Jarbola - OPG Ružić!

Matulji - U Osijeku su dodijeljene nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ za 2023. godinu, a čak tri dobitnika su iz općine Matulji. Srebrnu povelju u kategoriji „tradicijska (ruralna) gastronomija“ dobila je Restaurant Stancija Kovačići, brončana povelja u kategoriji „Craft turizam“ otišla je Pivovari Morčić, a posebno priznanje u kategoriji „Vinski turizam“ dobila je Jarbola - OPG Ružić!Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo", 30. studenoga dodijelila je 86 povelja i posebnih priznanja, u sklopu nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“, koja se održava već jedanaestu godinu. Ukupno je bilo prijavljeno 197 kandidata iz 20 hrvatskih županija, osam kandidata iz Bosne i Hercegovine te jedan iz Republike Srbije. Nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske osvojila su 82 dobitnika iz Republike Hrvatske, tri iz Bosne i Hercegovine, te jedan iz Republike Srbije.

Na svečanosti dodjele bio je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić te brojni drugi uzvanici: Osječko-baranjski župan Mato Lukić, Tonči Tony Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta; Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Domagoj Mikulić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije; Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu.

Zastupnici u Hrvatskom Saboru: Nataša Tramišak, Madgalena Komes, Stipan Šašlin, Goran Ivanović i Marin Mandarić te Njezina Ekscelencija Elma Kovačević-Bajtal, veleposlanica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj te Njezina Ekscelencija Wirta-i Suwartini, veleposlanica Indonezije u Republici Hrvatskoj. Svečanost su uveličali i župani Martina Furdek Hajdin, Antonija Jozić, Damir Dekanić, Marko Jelić, Darko Koren, Matija Posavec, Anđelko Stričak, dožupani Mihael Jurić i Josip Miletić, gradonačelnici i načelnici, direktorica Sektora u Hrvatskoj turističkoj zajednici i predsjednica Ocjenjivačkog suda Slavija Jačan Obratov, direktori turističkih zajednica, predstavnici bosansko-hercegovačkih županija te drugi gosti iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Dodijeljene su i šampionske titule te je „Veliki zlatni suncokret“ u kategoriji Vinski turizam osvojila Vinarija BOŠKINAC iz Novalje – Ličko-senjska županija. U kategoriji Aktivni turistički sadržaji šampionska titula „Veliki zlatni suncokret“ pripao je Javnoj ustanovi Nacionalni park Mljet National Park – Dubrovačko-neretvanska županija. U kategoriji Ruralno turistički projekti šampionska titula „Veliki zlatni suncokret“ pripala je Centru za posjetitelje – Dvorac Janković Suhopolje iz Suhopolja – Virovitičko-podravska županija.

Ove je godine na svečanosti prvi put dodijeljena Povelja za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma „Nagrada dr. sc. Eduard Kušen“ kojom se odaje priznanje osobi koja je ostvarila izvanredne napore, trud i postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma, a istu je osvojila Egle Katunar iz Vrbnika.

Više sa portala poduckun.net ...