Druga javna tribina: Zašto nam trebaju mjesni odbori na Viškovu?

Autor: Marina Pauletić 11.05.2024

Foto: ilustracija

Predložena su dva modela osnivanja mjesnih odbora.

Viškovo – Protekle srijede u Staroj školi Marčelji održana je druga od tri najavljene javne tribine s temom osnivanja mjesnih odbora na području Općine Viškovo. Na tribini su predstavnici Akcije mladih i Kvarnerske inicijative – regionalne platforme, Bojan Kurelić i Tamara Smokvina predstavili samu inicijativu za osnivanje mjesnih odbora na području Općine Viškovo kroz prijedlog 2 modela za uspostavu mjesne samouprave na području Viškova, i to:

MODEL 1.

5 MJESNIH ODBORA NA PODRUČJU OPĆINE VIŠKOVO:

1. MJESNI ODBOR MARČELJI – područje naselja Marčelji
2. MJESNI ODBOR MARINIĆI – područje naselja Marinići
3. MJESNI ODBOR VIŠKOVO – područje naselja Viškovo
4. MJESNI ODBOR SROKI-KOSI – područje naselja Sroki i Kosi
5. MJESNI ODBOR SARŠONI - MLADENIĆI – područje naselja Saršoni i Mladenići

Ovim modelom predviđeno je osnivanje dodatna 4 mjesna odbora na području Općine Viškovo i to osnivanje Mjesnog odbora Marinići, Mjesnog odbora Viškovo, Mjesnog odbora Sroki-Kosi, te Mjesnog odbora Saršoni – Mladenići. Na ovaj način zadovoljila bi se propisana odredba da se Mjesni odbori osnivaju za pojedina naselja ili više međusobno povezanih manjih naselja. Provođenjem ovog modela svi mjesni odbori imali bi približno isti stanovnika, a administrativni trošak osnivanja i upravljanja mjesnom samoupravom za općinski proračun bi bio manji od modela u kojem svako naselje čini svoj mjesni odbor.

MODEL 2.

7 MJESNIH ODBORA NA PODRUČJU OPĆINE VIŠKOVO:

1. MJESNI ODBOR MARČELJI – područje naselja Marčelji
2. MJESNI ODBOR MARINIĆI – područje naselja Marinići
3. MJESNI ODBOR VIŠKOVO – područje naselja Viškovo
4. MJESNI ODBOR SROKI – područje naselja Sroki
5. MJESNI ODBOR SARŠONI – područje naselja Saršoni
6. MJESNI ODBOR MLADENIĆI – područje naselja Mladenići
7. MJESNI ODBOR KOSI – područje naselja Kosi

Ovim modelom predviđeno je osnivanje dodatnih 6 mjesnih odbora na području Općine Viškovo i to osnivanje Mjesnog odbora Marinići, Mjesnog odbora Viškovo, Mjesnog odbora Sroki, Mjesnog odbora Saršoni, Mjesnog odbora Mladenići, te Mjesnog odbora Kosi. Na ovaj način svako naselje u Općini Viškovo imalo bi svoj mjesni odbor, ali bi postojala dosta velika razlika u broju stanovnika po mjesnim odborima te bi troškovi osnivanja i održavanja bili veći.

„Oba predložena modela imaju svoje prednosti i nedostatke i upravo kako bismo predložili adekvatno rješenje sukladno željama i potrebama građana Akcija mladih i Kvarnerska inicijativa putem javnih tribina želimo mještane upoznati s inicijativom za osnivanje mjesnih odbora i predloženim modelima“, poručuju organizatori.

„Zahvaljujemo mještanima koji su se odazvali na tribinu, na pitanjima i povedenoj raspravi i podršci koju su iskazali Modelu 1., sve su nam povratne informacije naših sumještana bitne za kreiranje konačnog prijedloga odluke, kojeg, sukladno provedenom savjetovanju s mještanima, u lipnju ove godine upućujemo na Zakonom propisano javno savjetovanje, a zatim i službeni prijedlog osnivanja mjesnih odbora na konačno donošenje odluke o osnivanju mjesnih odbora Općinskom vijeću Općine Viškovo“, zaključuju.

U planu je održavanje još jedne javne tribine u organizaciji Akcije mladih i Kvarnerske inicijative na području Općine Viškovo i to u DOMU MARINIĆI. Iako je ista najavljivana za srijedu, 22. svibnja zbog nepredviđenih okolnosti prebačena je za dan kasnije, četvrtak, 23. svibnja pa ovim putem Akcija mladih i Kvarnerska inicijativa poziva da im se pridružite i da zajedno dođete do najkvalitetnijeg prijedloga uspostave mjesne samouprave u općini Viškovo.

Više sa portala poduckun.net ...