Društvo „Naša djeca“ Opatija - više od deset godina pružanja socijalnih usluga za najmlađe

Autor: Marina Pauletić 22.03.2024

Foto: arhiva

Društvo već više od desetak godina pruža socijalne usluge za najmlađe koji iste koriste besplatno i svakodnevno.

Opatija – Društvo „Naša djeca“ Opatija zahvaljujući sredstvima dobivenim prijavom na raspisane natječaje ministarstava, županije i NZRCD osigurava sredstva potrebna za rad vanjskih stručnih suradnika koji na svakodnevnoj osnovi rade djecom (logoped, rehabilitator, psiholog, socijalni pedagog, pedagog, senzorni terapeuti, odgojitelji, profesori).

Društvo već više od desetak godina pruža socijalne usluge za najmlađe koji iste koriste besplatno i svakodnevno (pomoć u učenju, individualni i grupni tretmani, psihodrama, podrška pedagoga i psihologa, govorno jezične vježbe s logopedom, kreativno stvaralačke radionice, radionice poticanja senzorne integracije, zagovaranje dječjih prava i aktivnog dječjeg sudjelovanja).

Foto: ilustracija

„Želja nam je osvijestiti, kako nažalost, svakog dana imamo sve više djece kojima je potrebna podrška u odrastanju i kako je svaki novac uložen u programe za djecu pametno uložen novac. Podrška šire zajednice ključna je u ostvarivanju naših ciljeva i projekata i pomaže nam da stvorimo bolje uvjete za odrastanje naše djece“, govore iz DND-a Opatija.

„U naše svakodnevne aktivnosti uključeno je 150-ero djece Liburnije. Osim toga, provodimo edukativne radionice u osnovnim školama u Opatiji i Lovranu kao i u područnim školama u Mošćeničkoj Dragi, Veprincu, Ičićima u koje nam je uključeno više od 500 djece. Ističemo posebno suradnju s OŠ R.K.Jeretov Opatija i OŠ V.C.Emina Lovran s kojima redovno i zajednički dogovaramo i osmišljavamo potrebne aktivnosti za djecu i s djecom, a sve sa ciljem stvoriti što bolju budućnost za našu djecu“, zaključuju.

U nastavku slijedi popis projekata koje Društvo „Naša djeca“ Opatija predstavlja široj javnosti kako bi ju upoznala sa svojim radom.

Foto: ilustracija

1. „Održivi grad – s djecom i za djecu“ - DND Opatija u partnerstvu s OŠ „R. K. Jeretov“ Opatija i OŠ V. C. Emina Lovran uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja RH

Iznos: 15.104,95 eura

Trajanje projekta: 31.8.2024.

Cilj: razvijati i unaprijediti aktivnosti koje pridonose jačanju kompetencija i podizanju svijesti djece članova dječjeg vijeća i dječjeg foruma te djece područnih škola za razvoj održivih lokalnih zajednica s naglaskom na aktivno sudjelovanje djece.
Korisnici: vijećnici XIV. saziva DGV Opatija, forumaši DF Lovran, učenici nižih razreda područnih škola OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija – Ičići, Veprinac i područne škole OŠ Viktora Cara Emina Lovran – „Eugen Kumičić“ Mošćenička Draga

2. „Kolibrići na kvadrat“ – DND Opatija u partnerstvu s Gradom Opatija i Općinom Lovran uz podršku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

Iznos: 25.000,00 eura

Trajanje projekta: 36 mjeseci

Cilj: Pružanje kvalitetne podrške u odrastanju djeci s razvojnim teškoćama i njihovim obiteljima organiziranjem aktivnosti u slobodnom vremenu djece sudjelovanjem u individualnim i grupnim tretmanima kod psihologa, socijalnog pedagoga, logopeda, pedagoga, senzornog terapeuta, rehabilitatora.

Korisnici: djeca s razvojnim teškoćama s područja Liburnije i Riječkog prstena

3. „Kolibrići plus“ – DND Opatija uz podršku Primorsko goranske županije

Iznos: 6.600,00 eura

Trajanje projekta: do 31.12.2023.

Cilj: Poboljšanje kvalitete života djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji te pomoć u integraciji u lokalnu zajednicu stvaranjem novog ozračja, poticanjem novih procesa za kvalitetan prihvat djece s teškoćama i njihovu integraciju u redovan život na području gradova i općina (Opatija, Lovran, Mošćenička Draga, Matulji, Kastav, Viškovo, Rijeka).

Korisnici: djeca s razvojnim teškoćama s područja Liburnije i Riječkog prstena

4. „Institucionalna podrška“ – DND Opatija uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva

Iznos: 19.922,00 eura

Trajanje projekta: 36 mjeseci

Cilj: podići razinu održivosti udruga koje doprinose demokratizaciji i društvenom razvoju u Republici Hrvatskoj putem trogodišnje financijske i stručne podrške stabilizaciji i daljnjem organizacijskom i programskom razvoju udruge

Korisnici: DND Opatija

Više sa portala poduckun.net ...