Dušan Kotur umjesto Dina Žigulića na čelu gradskog vijeća

Autor: Marina Pauletić 12.04.2024

Najveće se novosti odnose na proširenje poticaja za mlade.

Opatija - Na jučerašnjoj 27. sjednici Gradskoga vijeća Grada Opatije, sukladno predizbornom koalicijskom sporazumu stranaka SDP-AM-Unija Kvarnera, funkciju predsjednika vijeća je, nakon što su to vijećnici potvrdili svojim glasovima, preuzeo SDP-ov vijećnih Dušan Kotur. Dosadašnji predsjednik Dino Žigulić iz Akcije mladih izabran je na mjesto potpredsjednika opatijskog parlamenta.

Vijećnici su jučer usvojili Prijedlog Izmjena i dopuna Plana upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Opatije od 2024. do 2028. godine. Podsjećamo, Gradsko je vijeće na sjednici održanoj 25. siječnja ove godine donijelo Plan upravljanja pomorskim dobrom. Opatija je jedna od rijetkih lokalnih samouprava koja je, sukladno zakonu, raspisala Natječaj za davanje dozvola na vrijeme, odnosno 1. veljače ove godine. U Izmjene plana išlo se, prvenstveno, zbog usklađivanja s uvjetima određenim od Lučke kapetanije Rijeka, Lučke ispostave Opatija i s podzakonskim aktom – Uredbom o vrstama djelatnosti i visini minimalne naknade za dodjelu dozvola na pomorskom dobru, koja je stupila na snagu nakon 1. veljače. Stoga je Grad Opatija morao poništiti već raspisan Javni natječaj za dodjelu dozvola na pomorskom dobru.

– Kako bi sve bilo što je moguće prije riješeno, potrebno je proceduru provesti u što kraćem roku da bismo sezonu dočekali spremni, istaknuo je gradonačelnik Kirigin.

Grad Opatija će Primorsko-goranskoj županiji uputiti zahtjev za povjeravanjem ovlaštenja za davanje koncesije na pomorskom dobru za područje plaže Slatina i Pančere, s ciljem primjerenog uređenja i sadržaja na ovom središnjem području grada.

Na 27. sjednici Gradskoga vijeća Grada Opatije vijećnici su prihvatili i Prijedlog Programa poticanja zapošljavanja i poduzetništva te razvoja zaleđa u 2024. godini te Prijedlog Programa potpora poljoprivredi za 2024. godinu. U 2024. za poticaje je Proračunom predviđeno 288 tisuća eura za poduzetništvo i gotovo 40 000 eura za poljoprivredu.

Najveće se novosti odnose na proširenje poticaja za mlade. Novost je i da je pored postojećih 9 mjera uvedena nova mjera Poticaja za stipendiranje učenika i studenata. Poticaji se mogu dodijeliti poduzetnicima koji su u 2024. godini zaključili ugovor o stipendiranju učenika srednjih škola ili studenata u visini do 50% iznosa dodijeljene stipendije, maksimalno do 200 eura mjesečno, odnosno 2400 eura godišnje. Za početak obavljanja registrirane djelatnosti obrta ili slobodnih zanimanja poduzetnici koji se odluče na osnivanje obrta mogu dobiti jednokratni poticaj u iznosu od 1300 eura te 12 mjesečnih poticaja u iznosu od 265 eura, odnosno u slučaju mladih poduzetnika jednokratni poticaj od 1500 eura te 12 mjesečnih poticaja od 330 eura. Poticaji po pojedinom korisniku se mogu zbrajati te se poduzetniku može dodijeliti više vrsta poticaja do maksimalnog iznosa 6.636 eura godišnje, s izuzetkom u slučaju poticaja za zapošljavanja mladih osoba, kada je maksimalni godišnji iznos 7.500 eura, odnosno za zapošljavanje osobe s invaliditetom maksimalnih 10.400 eura.

Program potpora poljoprivredi na području Grada Opatije u 2024. obuhvaća ukupno 10 mjera. Poljoprivrednici mogu u jednoj godini koristiti više mjera te se poticaji međusobno zbrajaju. Maksimalni godišnji iznos potpora koji mogu ostvariti je 2.500 eura, odnosno 3.000 eura u slučaju da se radi o mladom poljoprivredniku. Izuzetak je mjera potpore za otvaranje novog OPG-a te se pojedinom korisniku može dodijeliti maksimalni iznos od 4.500 eura, odnosno u slučaju mlade osobe 5.500 eura.

Vijećnici su jučer usvojili i Analizu stanja sustava civilne zaštite na području Opatije za 2023. godinu i Prijedlog Godišnjeg plana razvoja sustava civilne zaštite na području Grada Opatije za 2024. godinu, kao i Prijedlog novog Statuta Osnovne škole “Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija te Izvješće o radu Savjeta mladih Grada Opatije za prošlu godinu i Izvješće o radu Gradonačelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2023. godine.

Na sjednici je, na osobni zahtjev, razriješen član Komisije za izbor i imenovanja Vladimir Brnečić, a na tu je funkciju izabrana Elena Bonas.

Prije početka jučerašnje sjednice predstavnici Dječjeg gradskog vijeća i Društva Naša djeca Opatija, dječja gradonačelnica Lana Golubović i jedan od osmero djece zagovaratelja dječjih prava Child Advocacy Team-a iz cijeloga svijeta Child Rights Connect organizacije Fran Rubeša, vijećnicima su približili svoj rad i bogate aktivnosti iz proteklog razdoblja.

Više sa portala poduckun.net ...