Edukativnim radionicama za osnovnoškolce u Parku prirode Učka obilježen Svjetski dan voda

Autor: Sanja Monar 23.03.2023

Učenici su se okupili na krškoj lokvi u Veprincu te na potoku u Lovranskoj Dragi, kako bi se direktno upoznali sa živim svijetom slatkovodnih sustava te naučili više o važnosti njihove zaštite i očuvanja.

Opatija - Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, od 20. - 22. ožujka, u sklopu provedbe projekta Still Water Revival, Javna ustanova Park prirode Učka organizirala je prigodan trodnevni program za škole članica Mreže škola Parka prirode Učka. Učenici iz Lupoglava, Veprinca i Opatije sudjelovali su na edukativnim, interaktivnim radionicama u Centru za posjetitelje Poklon te na odabranim lokacijama u Veprincu i Lovranskoj Dragi.


Radionice su održali stručnjaci entomolozi i herpetolozi iz udruge Hyla, strukovne organizacije koja se bavi istraživanjem i aktivnom zaštitom vodozemaca, gmazova, leptira, vretenaca i kornjaša. Učenici su se okupili na krškoj lokvi u Veprincu te na potoku u Lovranskoj Dragi, kako bi se direktno upoznali sa živim svijetom slatkovodnih sustava te naučili više o važnosti njihove zaštite i očuvanja. Učenici su tako uživo mogli vidjeti pjegavog daždevnjaka, vodenjake, tulare, ličinke vretenaca… Možda naizgled beznačajna vodna tijela poput samotnih krških lokvi, predstavljaju prave male oaze života u kršu, osiguravaju ekološku stabilnost i uravnoteženost okoliša te generiraju bioraznolikost vrsta biljaka i životinja koje svoj opstanak vežu uz prisutnost vode.


Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka s ciljem podizanja svijesti javnosti i usmjeravanja globalne pozornosti na važnost očuvanja pitke vode i održivog upravljanja vodnim dobrima. Svake godine se naglasak stavlja na odabrani aspekt vode, pa smo tako primjerice ove godine pozvani osvijestiti potrebu za radikalnom promjenom naših osobnih i društvenih navika korištenja vodnih dobara.


Naime, ciljevi globalne Agende za održivi razvoj, prema kojoj se do 2030. godine trebaju riješiti globalni problemi očuvanja i korištenja pitke vode, daleko su od ostvarenja te neće moći biti ispunjeni sve dok svaka vlada, organizacija, kompanija, tvornica, institucija, škola, lokalna zajednica, obitelj, svatko od nas, radikalno ne promijeni svoj odnos prema čuvanju i korištenju pitke vode.


Provedene radionice dio su projekta Still Water Revival – Obnova i očuvanje malih slatkovodnih ekosustava krških planina na Mediteranu, koji se provodi uz financijsku podršku zaklade DIMFE – Donatorske incijative za očuvanje slatkovodnih ekosustava na Mediteranu.

Više sa portala poduckun.net ...