Europa počinje u regijama, gradovima i selima

Autor: Nikola Cvjetović 09.03.2022

Na 9. europskom samitu regija i gradova u Marseilleu istaknuto je da su Građani srce Europe, a donesen je i Marsejski manifest lokalnih i regionalnih čelnika i čelnica. U Marseilleu su bili i zamjenik župana Vojko Braut, gradonačelnik Cresa Marin Gregorović te zastupnica u Županijskoj skupštini Adelina Kunst.

Adelina Kunst

Rijeka – Građani su srce Europe, poruka je poslana s 9. europskog samita regija i gradova održanog prošlog tjedna u Marseilleu. Prisustvovali su mu i zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut, gradonačelnik Cresa Marin Gregorović te zastupnica u Županijskoj skupštini i YEP (Young Elected Politician – mladi izabrani političar) Adelina Kunst, a na njemu je donesen i Marsejski manifest lokalnih i regionalnih čelnika i čelnica: „Europa počinje u svojim regijama, gradovima i selima”. Naime, regionalne i lokalne vlasti su kamen temeljac demokracije u Europi, a na samitu su zatražili budu priznati kao dio demokratskog tkiva Europske unije. Sam Manifest iz Marseillea poziv je europskim čelnicima da čuju glasove milijuna političara izabranih na regionalnoj i lokalnoj razini diljem EU-a, koji su predani približavanju Europe ljudima.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko postao je počasni član Odbora regija

- Europa shvaća da su mladi budućnost. Cilj je ovog i sličnih samita pokušati mlade zainteresirati za lokalne i regionalne probleme te ih potaknuti da svojim aktivnim angažmanom rješavaju probleme upravo na mikro-razini. Bez mladih nema budućnosti ni za samu državu. Ali, ako se sami ne pokrenemo, ne možemo očekivati da će netko drugi umjesto nas rješavati probleme. Svatko se mora uključiti i mi mladi u politici moramo kreirati mogućnosti za ljude koji dolaze nakon nas, rekla nam je Adelina Kunst.

– Istaknula bih i to da na samitu upoznajemo mlade ljude iz drugih europskih država te razmjenjujemo ideje i dobre prakse koje onda možemo prenijeti u svoje sredine, poručila je Kunst.

Na samitu je, neizbježno, tema bila i rat u Ukrajini, a gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko postao je počasni član Odbora regija. Sami sudionici samita dali su jasnu podršku Ukrajini.

Zanimljivo je da je 2021. godine istraživanje koje je obuhvatilo više od 3.300 lokalnih i regionalnih političara i političarki iz cijele Unije pokazalo da 85 % njih želi biti više uključeno u donošenje politika u EU-u, a 75 % njih želi uvesti participativniju demokraciju. A vrijedi podsjetiti da je još Konrad Adenauer rekao da su velike svjetske ideje začete - u susjedstvu.

Europski odbor regija, službena je institucija Europske unije, a predstavlja lokalne i regionalne vlasti iz cijele Europske unije i savjetuje ih u vezi s novim zakonskim propisima koji utječu na regije i gradove, što je čak 70 % cjelokupnog zakonodavstva EU-a. Odbor ima 329 članova i 329 zamjenskih članova iz svih zemalja EU-a izabranih na lokalnoj ili regionalnoj razini, a predsjednik mu je Apostolos Tzitzikostas.

Više sa portala poduckun.net ...