Fakultet dentalne medicine pobjednik Studentske Fiumanke

Autor: Marina Pauletić 07.06.2023

Studentska Fiumanka jedna je u nizu manifestacija kojom riječko Sveučilište obilježava 50. godišnjicu postojanja.

Rijeka - U sklopu Fiumanke Sveučilište u Rijeci odlučilo je pokrenuti Studentsku Fiumanku i pretvoriti je u tradicionalni događaj koji promiče duh riječke sveučilišne zajednice. To je jedinstvena mogućnost da studenti i zaposlenici Sveučilišta sudjeluju u timskom radu, razvijaju natjecateljski duh i želju za istraživanjem koja definira akademsku zajednicu.

Od 5. do 7. lipnja u sklopu 24. Fiumanke zajedrili su studenti Sveučilišta u Rijeci na drugoj sveučilišnoj regati Studentska Fiumanka, jednoj u nizu manifestacija kojom riječko Sveučilište obilježava 50. godišnjicu.

Već u svojem prvom izdanju dalo se naslutiti da je pred Studentskom Fiumankom svijetla budućnost, a druga godina održavanja to je i dokazala. Zbog velikog interesa povećan je broj timova pa je na ovogodišnjoj regati sudjelovalo čak 18 posada: Fakultet zdravstvenih studija, Tehnički fakultet, Akademija primjenjene umjetnosti, Filozofski fakultet, Fakultet za fiziku, Logopedija, Građevinski fakultet, STEP RI, Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci, Odjel za biotehnologiju, Fakultet dentalne medicine, Pomorski fakultet, Fakultet informatike, Pravni fakultet, Učiteljski fakultet.

Promjenjivo vrijeme u ovom dijelu godinu redovito testira živce organizatora aktivnosti na otvorenom pa je tako odgođen start prvog dana Studentske regate. Iako konstantnog vjetra drugog dana Studentske Fiumanke nije bilo, održane su sve planirane regate. Ekipe su imale priliku iskusiti jedrenje po različitim uvjetima. Prvi plov se jedrio po zapadnjaku od 2 do 3 čvora, drugi plov je bio uz kišu po burinu jačine oko 5, a treći po zapadnjaku jačine do 5 čvorova.

Trećega dana finalnog jedrenja Studentske regate polje je bilo postavljeno na zapadni smjer vjetra koji je bio praćen uz jaku struju te uspješno donio jedrilice do cilja.

Pobjednik Studentske regate je Fakultet dentalne medicine, drugo mjesto osvojio je Fakultet zdravstvenih studija, a treći je STEP RI.

Zahvaljujući Hrvatskom akademskom sveučilišnom savezu i Studentskom centru Sveučilišta u Rijeci te Pomorskom fakultetu u Rijeci, Studentska Fiumanka je, kao i ostale Fiumankine regate, za sudionike u potpunosti besplatna, čime se studentima omogućava stjecanje novih znanja i vještina te uživanje u aktivnostima na moru.

Više sa portala poduckun.net ...