Festival Opatija organizira predavanje povodom rođenja dr. Andrije Mohorovičića

Autor: Marina Pauletić 19.01.2024

Foto: arhiva

Ulaz je slobodan.

Opatija - Povodom 167. obljetnice rođenja izvanrednog znanstvenika iz Voloskog, dr. Andrije Mohorovičića, u utorak 23. siječnja, s početkom u 18:30 sati, u Moho centru u Voloskom (Andrije Štangera 48) održat će se predavanje „Kemija novca“ izv. prof. dr. sc. Tomislava Portade s Instituta Ruđer Bošković.

„Mi se sjećamo našeg velikana Andrije Mohorovičića i povodom dana njegova rođenja organiziramo u mohorovičićevom Voloskom ovo atraktivno predavanje jednog izvrsnog mladog znanstvenika“, naveo je Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija.

Nedavni prelazak s kuna na eure potaknuo nas je da više čitamo, razmišljamo i razgovaramo o kovanicama i novčanicama. U ovom ćemo predavanju novac sagledati iz kemijske perspektive. Čut ćemo nešto o materijalima od kojih je načinjen novac, njihovim svojstvima i razlozima njihova odabira, o krivotvorinama i o prepoznavanju krivotvorina. Kako automati za kavu prepoznaju pojedine kovanice? Je li istina da novčanice i kovanice imaju svoj karakterističan miris, i ako takav miris stvarno postoji, odakle potječe i što je po kemijskom sastavu, samo su neka od pitanja na koja ćete dobiti odgovore na ovom predavanju.

Ulaz je slobodan.

Više sa portala poduckun.net ...