Festival znanosti u Opatiji: Za učenike osnovne škole organizirana zanimljiva predavanja u MOHO centru

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 23.04.2022

Predavanja su na rasporedu početkom svibnja, a teme su: „Očuvanje bjeloglavog supa na Kvarneru" i „Potopljeno blago Jadranskog mora".

Opatija - Festival Opatija, s programima u Moho centru u Voloskom pridružuje se ovogodišnjoj organizaciji Festivala znanosti 2022. u inspirativnoj i aktualnoj temi – ŽIVOT!

Što je život? Kakva mu je definicija? Kako prepoznati život? Ima li život cijenu? Kako očuvati živote? Kako živjeti bolje? Ima li života poslije smrti? Ima li života prije smrti? Kako počinje život? Život na Zemlji... kolikim vrstama je ugrožen život na Zemlji? Postoji li izvanzemaljski život? Što znači da je virus na granici živog i neživog? Kako produljiti život? Kako spasiti život? Kako znanost utječe na život? Kako ga čini i mogućim i duljim i boljim?

Na neka od ovih pitanja, (od)govorit ćemo u Moho centru početkom svibnja u sklopu dvaju znanstvenih predavanja namijenjenih učenicima OŠ „Rikard Katalinić Jeretov" Opatija: „Očuvanje bjeloglavog supa na Kvarneru" Dubravka Dendera, biologa i voditelja programa za očuvanje ptica u Udruzi BIOM i „Potopljeno blago Jadranskog mora" Velimira Vrzića, podvodnog istraživača iz Rijeke.

Bjeloglavi sup najveća je ptičja vrsta koja danas gnijezdi u Hrvatskoj. Iako spada u skupinu ptica grabljivica, ova vrsta nikada ne napada druge životinje, već se isključivo hrani uginulim životinjama. Iako je nekada bio rasprostranjen na području čitave zemlje, a posebno brojan u njenom priobalnom dijelu, do kraja prošlog stoljeća nestala je i posljednja kolonija u kopnenom dijelu Hrvatske. Danas ga kao gnjezdaricu u našoj zemlji nalazimo samo na području kvarnerskih otoka.

Drugo predavanje govori o tome kako je raditi na istraživačkoj podmornici i otkrivati blago na dnu mora, može li podvodna ekologija biti investicija u budućnost, te kako izvađene odbačene ribarske mreže iz mora možemo recikliranjem ponovno uporabiti i koristiti kao ekološki proizvod.?

„S ovim predavanjima sudjelujemo u ovogodišnjem Festivalu znanosti s kojima želimo doprinijeti u podizanju svijesti učenika o znanosti i znanstvenim dostignućima, a možda i nekog od učenika zainteresirati da svoj profesionalni budući put usmjeri k znanosti. Predavanja organiziramo u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i opatijskom osnovnom školom", naveo je Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija.

Više sa portala poduckun.net ...