Flego: Europski parlament potvrdio da Istarski ipsilon mora biti prometni prioritet RH i EU-a

Autor: Nikola Cvjetović 13.06.2023

- Još jednom apeliram na Vladu RH i ministarstvo da budemo spremni te da sa slovenskom stranom riješimo pitanje poveznice Ipsilona na slovenske autoceste, zaključio je Flego.

Strasbourg – Danas je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu usvojena važna Rezolucija o velikim prometnim projektima u EU. Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego naglasio je da „prometni projekti na koridorima moraju biti nacionalni prioritet svih članica, usklađeni s transeuropskom prometnom mrežom (TEN-T)“.

Rezolucijom se pozivaju države članice da osiguraju usklađenost svojih nacionalnih prometnih planova i ulaganja s ciljevima EU-a na području prometa.

- Uspjeh velike EU prometne infrastrukture ovisi i o povezivanju prometnih infrastruktura istočnih članica, poput Hrvatske, s infrastrukturama zapadnog dijela Unije. Zato prometno povezivanje Hrvatske mora biti strateški cilj Vlade RH, pojašnjava Flego.

- Današnja rezolucija stavlja naglasak na nadzor i kontrolu trošenja europskog novca i traži donošenje Europskog ubrzanog postupka za projekte u TEN-T mreži. Time će se konačno stati na kraj blokiranju projekata od šireg europskog značaja i ubrzati procesi dovršetka TEN-T mreže! Prekogranični projekti i projekti kojima se rješava problem nedostatka poveznica pružaju najveću europsku dodanu vrijednost i kao takvi moraju biti prepoznati na europskoj razini. Istarski ipsilon i poveznica sa Slovenijom ulaskom Hrvatske u Schengen tako postaju ključni infrastrukturni projekti, ne samo Hrvatske, nego EU-a u cjelini, što je danas potvrdio i Europski parlament, istaknuo je Flego.

- Infrastrukturni projekti od strateškog europskog značaja ne smiju biti podložni promjenama na političkoj sceni, političkim turbulencijama ni administrativnim preprekama. To ne smije biti uzrok kašnjenja europskih projekata! Kad govorim o Hrvatskoj, ako nam nizinska pruga, kao nacionalni strateški projekt, u startu kasni pet godina, znači li to da će manji infrastrukturni projekti, posebno oni „problematični“ prekogranični poput Ipsilona kasniti još i više? Hrvatska si to ne smije dozvoliti, smatra Flego.

- Iz CEF-a ćemo imati na raspolaganju 26 milijardi eura za projekte. Osigurali smo ogroman europski novac! Do kraja godine jasno ćemo definirati i ključne hrvatske pravce i sad smo isključivo sami odgovorni za iskorištavanje tog novca, naglasio je Flego te dodao:

- Komisija će Europskom parlamentu i Hrvatskom saboru podnositi godišnja izvješća o provedbi, u kojima će detaljno navoditi kakav je napredak po pitanju TEN-T mreže te razloge eventualnih kašnjenja. Detaljno će navoditi i svaki projekt na koji se troši 26 milijardi eura iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), a koji kasni, te tražiti detaljna obrazloženja kašnjenja.

- Još jednom apeliram na Vladu RH i ministarstvo da budemo spremni te da sa slovenskom stranom riješimo pitanje poveznice Ipsilona na slovenske autoceste, zaključio je Flego.

Više sa portala poduckun.net ...