[FOTO] 15. Festival kamelija ulazi u samu završnicu: Vikend u znaku cvjetnog simbola Opatije

Autor: Sanja Monar 31.03.2023

Na otvorenju će nastupiti zbor Štorija Rukavac, sopranistica Maria Baldini, zatim profesorica Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov, Ivana Vrban na glasoviru, dok će učenici opatijske osnovne škole izvesti recitaciju.

Opatija - U tijeku je jubilarni 15. Festival kamelija u organizaciji Udruge ljubitelja kamelija, koja ujedno slavi i 5. obljetnicu članstva u Međunarodnoj udruzi ljubitelja kamelija – International Camellia Society.

Obilježavanje je započelo u ponedjeljak kada je ing. Katica Dražić održala predavanje o kamelijama opatijskim osnovnoškolcima, a dan nakon i vrtićarima. Jučer su u Parku Angiolina zainteresirani građani kroz predavanje upoznati s uzgojem i njegom kamelija, dok je danas u 18 sati dr.sc. Romana Lekić u Vili Antonio održala predavanje "Kroz kontakt s drvećem i biljkama vraćamo bajku u svoj život".

Vrhunac Festivala održat će se u petak, 31. ožujka kada slijedi svečano otvaranje jubilarne 15. Izložbe kamelija u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer s početkom u 18 sati. Izložba je natjecateljskog karaktera, a izložene će biti fotografije cvjetova i grmova te živih cvjetova kamelija, potom slike kamelija koje su oslikali opatijski osnovnoškolci i vrtićari Dječjeg vrtića Opatija i likovni radovi Grupe likovnih umjetnika Matulji i Zajednice Talijana. U ponudi će biti i prodajni štandovi članova Udruge s autohtonim suvenirima, slasticama i sadnicama kamelija te degustacija čaja Camellia sinensis iz Veprinca.

Na otvorenju će nastupiti zbor Štorija Rukavac, sopranistica Maria Baldini, zatim profesorica Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov, Ivana Vrban na glasoviru, dok će učenici opatijske osnovne škole izvesti recitaciju. Voditelj programa bit će Dražen Turina Šajeta. Izložbu će biti moguće pogledati 1. i 2. travnja od 10 do 18 sati.

Program se nastavlja i u subotu, 1. travnja kada će se s početkom u 11 sati u Parku Angiolina održati šetnja kroz park naziva „Otkrijte što nam drveće i biljke poručuju – ulaznica za prolaz kroz „vilinska vrata“. Šetnju će voditi dr. sc. Romana Lekić. U 12:30 sati ispred Šporera nastupit će Folklorni ansambl Zora.

Posljednjeg dana manifestacije, 2. travnja, ispred Šporera s početkom u 12 sati održat će se Dječji cvjetni korzo. U 13:30 sati na istome mjestu Vivien Galletta, Voljen Grbac i prijatelji održat će glazbeno-poetski program, dok će im posebni gost biti Zagrepčanin Zlatko Josip Grgić na gitari. U 18 sati slijedi proglašenje pobjednika izložbe i dodjela nagrada uz kulturno-umjetnički program. Nastupit će zbor Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“, Glazbena škola Lovran, članice udruge Ivane Klovar, a voditelj će ponovno biti Dražen Turina Šajeta.

Više sa portala poduckun.net ...