[FOTO] 17. Liburnicon sjajnim programom okupio brojne posjetitelje i predstavio iznimnu festivalsku lokaciju

Autor: Nikola Cvjetović 13.08.2022

liburnicon_ika_2022_rdman_bojana_bansee_laini_taylor__3_-96073

Glavna tema sedamnaestog izdanja Liburnicona je „Potraga za besmrtnošću“, a počasne gošće su Laini Taylor, američka književnica i autorica fantastičnih romana za mlade te Bojana Vukotić Banshee Cosplay, koja se bavi izradom kostima za natjecanja, konvencije i filmske kuće.

liburnicon_ika_2022_rdman_bojana_bansee_laini_taylor__21_

Ika - Malo je festivala u našem kraju kojima i nakon više od desetljeća i pol uspješnog rada publika vjeruje te rado dolazi, a upravo to je pošlo i ove godine za rukom ekipi iz agilne opatijske udruge 'Kulturni front' koja stoji iza organizacije Liburnicona. Jedan od najprepoznatljivijih (sub)kulturnih proizvoda Opatije, festival znanstvene fantastike i fantastike Liburnicon, i ove godine publici je ponudio zanimljiv program koji je privukao brojne posjetitelje na novi festivalsku lokaciju, odnosno u prostore Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki.

liburnicon_ika_2022_rdman_bojana_bansee_laini_taylor__40_

Vjerojatno se niti jedan 'con' ne može pohvaliti s takvom lokacijom kao ovogodišnji Liburnicon, čije se preseljenje iz opatijske škole uvjetovano koronom pokazalo kao pun pogodak. I dok je u programu, po starom i prokušanom receptu, poseban naglasak stavljen na ravnotežu između ozbiljnih i zabavnih sadržaja koja je, uz jedinstvenu atmosferu, jedna od glavnih karakteristika Liburnicona, nova lokacija i mlade organizacijske snage unijele su prijeko potrebnu svježinu koja je rezultirala sjajnom prvom večeri.17, izdanja ove jedinstvene opatijske manifestacije.

liburnicon_ika_2022_rdman_bojana_bansee_laini_taylor__8_

Centrali dio programa obilježila su dva predavanja, ono Miroslava Radmana i Kristijana Petrovića, dok je počasna gošća Bojana Vukotić aka. Banshee Cosplay održala radionicu za koju se tražolo mejsto više. Danas će se publici predstaviti i druga počasna gošća, američka književnica i autorica fantastičnih romana za mlade Laini Taylor. Sanjar Strange (eng. Strange the Dreamer) i nastavak Muza Košmara (eng. Muse of Nightmares) poznati su bestseleri, što ju čini jednom od najprodavanijih američkih autora s Printz nagradom, prema New York Timesu. Michael L. Printz Award nagrada je koja se dodjeljuje za najbolju knjigu napisanu za tinejdžere, a Taylor ju je osvojila 2018. godine. Finalistica je National Book Award u kategoriji literature za mlade. Autorica je svjetski poznate trilogije Kći dima i kosti, romana Night of Cake & Puppets i Dreamdark knjiga Blackbringer i Silksinger. Trilogija Kći dima i kosti te duologija Sanjar Strange prevedeni su na hrvatski jezik u izdanju Vorto Palabre i Znanja.

liburnicon_ika_2022_rdman_bojana_bansee_laini_taylor__36_

U bogatom raznolikom programu gostuje niz domaćih i inozemnih znanstvenika, stručnjaka, književnika i umjetnika, a posjetitelji mogu uživati u nizu predavanja, prezentacija i panel diskusija te se zabaviti na nekom od tematskih kvizova i radionica i tijekom današenjg dana. Posebno vrijedi istaknuti dječji program koji je na rasporedu danas od 11:30 do 15 sati, a sastoji se od brojnih radionica namijenjenih dječjem uzrastu te jednog predavanja koje će voditi Zvonimir Barač, dok će Nikola Šubić predstavili igru stolnih pustolovina. Za glazbeni dio programa i danas je zadužena DJ 'Mirilo' dok će večeras, od 22:30 sati zasvirati Sick Sheets, jedini hrvatski rock bendu koji nema električnu gitaru.

liburnicon_ika_2022_rdman_bojana_bansee_laini_taylor__15_

Liburnicon podržavaju Grad Opatija, TZ Grada Opatije, Cosplay shop iz Belgije, Znanje, Vorto Palabra, hostel Link, Radnik Opatija, Czech Games Edition, Story house Egmont, Glavani park, Vina Anđelini, HBO max, Hoću knjigu, Festival Opatija, Strategija 22, plus hosting, Nova stvarnost, Carta magica i Zmajeva garaža.

Za kraj dodajmo da cijena ulaznice za subotu iznosi 50 kuna, a za dječji program potrebno je izdvojiti 20 kuna.

17. Liburnicon sjajnim programom okupio brojne posjetitelje i predstavio iznimnu festivalsku lokaciju