[FOTO] 180 predstavnika poljskog turističkog sektora i medija boravilo na Kvarneru

Autor: Nikola Cvjetović 12.05.2022

lot poljska kvarner 2022  1

Cilj putovanja je što kvalitetnije promovirati regiju Kvarner, ali i utjecati na što veću popunjenost avio-linija LOT-a koje će ovog ljeta povezivati Kvarner s poljskim gradovima, ističu u Turističkoj zajednici Kvarnera.

Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta

Opatija - Turistička zajednica Kvarnera u suradnji s HTZ-om i predstavništvom HTZ-a u Poljskoj na Kvarneru su 12. i 13. svibnja ugostili poljske agente i novinare. Oni su u Zračnu luku Rijeka doputovali prvim promotivnim letom poljske nacionalne avio kompanije LOT. Studijsku grupu čini 140 predstavnika poljskog turističkog sektora, poljskih zračnih luka, najvažnijih poljskih turoperatora i agencija te čak 40-ak novinara iz najvažnijih poljskih medija.

Cilj ovog putovanja je što bolje promovirati regiju Kvarner, ali i utjecati na što veću popunjenost avio linija LOT-a koje će ovog ljeta letjeti za Zračnu luku Rijeka iz poljskih gradova. Naime, Hrvatska gostima iz Poljske ostaje u vrhu destinacija kada je riječ o individualnim putovanjima, a kod nas se osjećaju sigurno. Zahvaljujući izravnim letovima avio-kompanije LOT sve više gostiju iz Poljske koristi i ovu vrstu prijevoza za dolazak u Hrvatsku.

Predsjednik uprave LOT-a Rafał Milczarski u kriznoj 2020. godini prepoznao je sigurnost i potencijal regije Kvarner te je tada prvi puta uveo avionsku liniju iz Varšave za Zračnu luku Rijeka.

Ugledni novinari njemačkog govornog područja putuju po Kvarneru do 15. svibnja Istodobno s velikom grupom poljskih agenata i predstavnika medija, na Kvarneru boravi još jedna važna studijska grupa - ugledni novinari njemačkog govornog područja čije je putovanje po Kvarneru Turistička zajednica Kvarnera organizirala u suradnji s dobro poznatom PR agencijom ART RedaktionsTeam. Tema tog studijskog putovanja je eno-gastronomska ponuda Kvarnera, a novinari na Kvarneru borave od 12. do 15. svibnja. Sudionici su novinari koji pišu za poznate njemačke i austrijske magazine i dnevne novine kao što su npr. Fuldaer Zeitung / Reise und Mobile Welt, Badische Neueste Nachrichten, Frankenpost, Hamburger Abendblatt, Die Presse, Kurier...

Predstavnici poljskog turističkog sektora i novinari tijekom boravka na Kvarneru podijeljeni su u nekoliko grupa, a posjetit će Opatiju, Rijeku, otok Krk i Crikveničko-vinodolsku rivijeru. Uz prirodne ljepote odredišta, sudionicima se predstavljaju eno-gastronomska ponuda te brojne kulturno-povijesne znamenitosti s područja Kvarnera, a bogat i zanimljiv program osmišljen je u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama te predstavništvom HTZ-a u Poljskoj.

Službenom dočeku sudionika ovog velikog studijskog putovanja na jedinstvenoj terasi povijesnog hotela Kvarner, uz domaćina direktoricu Turističke zajednice Kvarnera Irenu Peršić Živadinov, prisustvovali su i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, direktor HTZ-a Kristjan Staničić, direktorica predstavništva HTZ-a u Poljskoj Agnieszka Puszczewicz, te poljski novinari i visoki uzvanici poljskog turističkog sektora, kao što su predsjednik uprave LOT-a Rafał Milczarski, član uprave LOT-a Michał Fijoł i predsjednik Europskog udruženja putničkih agencija i turoperatora (ECTAA) i Poljske turističke komore Paweł Niewiadomski.

- Hrvatsku i Poljsku veže dugogodišnje prijateljstvo posebice kada je riječ o turističkim putovanjima, a dokaz tome je i današnji dolazak više od stotinu poljskih turoperatora i brojnih novinara. Poljska je naše važno emitivno tržište s kojeg je u dosadašnjem dijelu godine ostvareno čak više od 120 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što nam je izvrstan pokazatelj da nas Poljaci sve više prepoznaju kao cjelogodišnju turističku destinaciju kvalitetnog odmora. U predstojećem razdoblju Hrvatsku želimo istaknuti i kao destinaciju održivog turizma koja nudi kvalitetan smještaj i sadržaj, personalizaciju aranžmana, vrednovanje doživljaja i emocija kroz komunikaciju s lokalnom kulturom i zajednicom, za čime poljski turisti pokazuju sve veći interes. Znamo da LOT u posljednje dvije godine nije smanjivao broj linija prema Hrvatskoj te nas veseli nastavak ove uspješne suradnje i vjerujem kako ćemo ove godine i zbog toga ostvariti još bolje rezultate s poljskog tržišta, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

- Poljska se profilirala kao jedno od najvažnijih tržišta za hrvatski turizam. Navedeno najbolje potvrđuje podatak kako je Poljska praktički jedino tržište s kojeg smo tijekom prošle godine ostvarili bolji rezultat nego u 2019. godini. Naime, Poljaci su lani ostvarili oko 6,6 milijuna noćenja, što je za osam posto bolji rezultat u odnosu na rekordnu i predpandemijsku 2019. godinu. S obzirom da naš poljski strateški partner LOT i ove godine prometuje prema hrvatskim zračnim lukama s čak osam linija, u ovoj godini očekujemo nastavak pozitivnih trendova i velik broj Poljaka koji će svoj odmor provesti u Hrvatskoj, između ostalog i na Kvarneru koji će letovima biti povezan s gradovima Varšava i Zielona Góra“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, nadodavši kako je LOT tijekom prošle godine u Hrvatsku iz Poljske prevezao više od 33 tisuće putnika.

lot poljska kvarner 2022  6  Veliki interes poljskih medija

- Uz cestovnu dostupnost, avio-povezanost Kvarnera s poljskim gradovima zasigurno će povećati broj poljskih gostiju na Kvarneru. Raduje što je njih iz godine u godinu sve više pa je prošle godine ostvareno više od 560.000 noćenja, što je gotovo na razini nego rekordne 2019. godine, s udjelom od 3,7% u ukupnim noćenjima ostvarenim na Kvarneru. Među gostima iz Poljske Hrvatska i Kvarner su u posljednje dvije godine prepoznate kao sigurne destinacije, pri čemu je uvelike pridonijela i kampanja Safe stay in Croatia. Mnogim gostima iz Poljske Hrvatska je jedina inozemna destinacija koju već godinama posjećuju, a to puno govori o međusobnoj tradicionalnoj povezanosti naših zemalja. Iako je Kvarner gostima iz Poljske omiljena auto destinacija, u suradnji s LOT-om i HTZ-om puno radimo na promociji avio linija. Veliki broj agenata i novinara koji su se odazvali ovom posjetu Kvarneru potvrđuje kako je Kvarner i dalje atraktivna i tražena destinacija te ćemo time zasigurno pojačati našu međusobnu turističku povezanost, istaknula je direktorica Turističke zajednice Kvarnera Peršić Živadinov.

lot poljska kvarner 2022  11  Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera

- Jako me veseli da i ove godine nastavljamo vrlo uspješnu suradnju s našim strateškim partnerom, poljskim nacionalnim avioprijevoznikom LOT. Tako su u sklopu promocije novog leta, koji će spajati Zračnu luku Rijeka s poljskim tržištem, na Kvarner stigli visoki predstavnici poljske turističke branše, kao i 30 uglednih novinara iz najutjecajnijih poljskih medija. Dolazak ovog posebnog aviona izvrsna je prilika da našim gostima pokažemo koliko su Kvarner i Hrvatska atraktivne destinacije s bogatim izborom različitih motiva dolazaka brojnih gostiju, izjavila je Agnieszka Puszczewicz, direktorica Predstavništva HTZ-a u Poljskoj, nadodavši kako će ova vijest zasigurno odjeknuti i na tržištu Poljske s kojeg su tijekom prošle godine ostvareni odlični turistički rezultati.

180 predstavnika poljskog turističkog sektora i medija boravilo na Kvarneru