[FOTO] Draški investicijski zamah: Europskim novcem do reciklažnog dvorišta, tri interpretacijska centra i nove dizalice za plovila

Autor: Nikola Cvjetović 18.03.2023

Ugibališe ispred škole...

Financiranjem Hrvatskih cesta od 5.5 milijuna kuna započeta je i gradnja čvora ceste za Sv. Ivan

Mošćenička Draga - Mošćenička Draga je početkom godine krenula u nove investicije, a zamah istima dala je Urbana aglomeracija Rijeka, odnosno projekt 'Povežimo se baštinom' gdje Mošćenička Draga zauzima važno mjesto. Projektom se obnavljaju tri interpretacijska centra: Trebišće, Etnografska zbirka Mošćenice i Kuća Eugena Kumičića u Brseču, a svaka od tih sastavnica ima i svoje tematsko dječje igralište. Iz Općine podsjećaju kako je ovo projekt koji traje gotovo pet godina i konačno dobiva svoju materijalnu realizaciju.

Projekt 'Povežimo se baštinom'

- Mošćenička Draga sudjeluje u određenom postotku financiranja, no 80-85% financira se iz fondova. Tako Draga uskoro dobiti potpuno novi muzej u Mošćenicama, djelomično obnovljenu kuću Eugena Kumičića u Brseču i muzej "Kuća stabla svijeta" u Trebišćima. Zahvaljujem ovom prilikom svim udrugama, pojedincima, institucijama koje su od početka u ovim projektima, a to su Katedra Čakavskog sabora Mošćenička Draga, Ekomuzej Mošćenička Draga, Zajednica Talijana Mošćenička Draga i Udruga Jenio Sisolski iz Brseča. Sve je to rezultat kontinuiranog rada Općine na kulturnom turizmu, s posebnim osvrtom na povijesni i umjetnički identitet ove općine. U svom "kreativnom zamahu" treba spomenuti i realizaciju pete sastavnice Ekomuzeja, odnosno Interpretacijski centar Viktor Car Emin u Kraju, te već realiziran i promoviran interpretacijski centar pomorske i ribarske baštine u M. Dragi - Kuća od mora, ističe načelnik Općine, Riccardo Staraj.

Nova dizalica u portu

Financiranjem Hrvatskih cesta od 5.5 milijuna kuna započeta je i gradnja čvora ceste za Sv. Ivan, inače glasovitu drašku plažu. Naime, Općina ima dvije pravovaljane građevinske dozvole za gradnju ceste prema Sv. Ivanu koja počinje na glavnoj cesti.

- Upravo je taj početak nužan za nastavak gradnje ceste, a za to su svakako zaslužne Hrvatske ceste koje su financirale gradnju samog ulaza na buduću cestu, tzv. čvora, koji se trenutno gradi na glavnoj prometnici D66 u neposrednoj blizini rotora. Radovi bi trebali biti okončani do sezone 2023. godine, nastavlja Staraj.

Nadalje, prije naselja Kraj u tijeku je izgradnja reciklažnog dvorišta za koje je općina Mošćenička Draga dobila sredstva od 1.250.000 kn, a investicija iznosi oko 4 milijuna kuna. U vremenu gdje je smeće glavna svakodnevna tema, reciklažno dvorište na području Mošćeničke Drage važno je, ističu iz Općine, koliko za stanovništvo, toliko i za brojne turiste koji dolaze na ovu destinaciju.

Kraj

- Ovim će reciklažnim dvorištem općina omogućiti mještanima brzu i laku dostavu otpada, te vjerujemo u bliskoj budućnosti olakšati i dnevnu problematiku odlaganja otpada koja bježi kontroli. Reciklažno dvorište standard je svake JLS pa je eto i Draga dobila svoje, vjerujemo na zadovoljstvo svih stanovnika ove općine, kazao je načelnik.

Golf vježbališe u Brseču

Pored navedenog, prije nekoliko dana dogovorena je II. faza obnove osnovne škole Eugen Kumičić u Mošćeničkoj Dragi koja kreće ovoga ljeta, a u planu je obnova cijelog kata.

- Kako bi djeci osigurali siguran pristup školi, općina je krenula u izgradnju dva ugibališta na ovoj izrazito opasnoj lokaciji na kojoj se nalazi naša škola. Ugibalište će omogućiti roditeljima iskrcaj djece ispod škole tako da ne moraju prelaziti cestu. Inicijativa je prihvaćena i prepoznata od PGŽ-a s kojom je Općina sklopila ugovore o zajedničkoj obnovi ove škole koja sljedeću 2024. godinu broji svojih 110 godina postojanja, s ponosom ističu iz Općine, dodajući kako su uz sve dosad navedene investicije i planove, nedavno i na novu rivu instalirali novu dizalicu 10 tona nosivosti koja je kompletno financirana s europskim novcem.

Brseč

- Posebno se zahvaljujem Lučkoj upravi, braći Mohović, kapetaniji, županiji i svima onima koji su se zalagali da upravo ovo "monumentalno zdanje" nađe svoje mjesto na novoj draškoj rivi. Potreba za njom je velika, nautičara ima sve više, ribari i ostali obrtnici vezani uz more definitivno pozdravljaju ovu inicijativu, dodao je Staraj.

- Putem Ministarstva mora, prometa i veza ostvarili smo financiranje za obnovu lučkih područja i obala na pomorskom dobru, pa smo tako djelomično sanirali lučko područje u Brseču, a ove godine aplicirali za nastavak radova u 2024. godini, kazao je za načelnik Općine Mošćenička Draga najavljujući za kraj i konačnu realizaciju proširenja groblja u Brseču, investicije koja će po svemu sudeći započeti krajem mjeseca rujna ove godine.

Izgradnja reciklažnog dvorišta

Jedna od investicija je i vježbalište koje je dobio golf Brseč a na kojem je, ističu, sve više igrača te su pozvane i škole da upute djecu na satove golfa te naravno i sve zainteresirane institucije i pojedinci koji kroz prizmu golfa vide mogućnost da se rekreiraju, zabave i nešto novo nauče. Projekt se, kažu, uspješno razvija i u planu je realizacija novih travnatih površina i novih rupa.

Sve nabrojano je jedan novi zamah ove male Općine za novo vrijeme koje je pred nama, zaključio je Staraj.

Draški investicijski zamah: Europskim novcem do reciklažnog dvorišta, tri interpretacijska centra i nove dizalice za plovila

Više sa portala poduckun.net ...