[FOTO] Filozofirati šetajući opatijskim parkom…

Autor: Nikola Cvjetović 20.11.2023

Opatijski gimnazijalci su tako u petak, poput Aristotela i njegovih učenika, šetajući, imali priliku razgovarati o filozofiji i duboko razmišljati o temeljnim pitanjima ljudske egzistencije, moralnosti, etike, politike i drugih relevantnih tema.

Opatija - Prva Filozofska šetnja u opatijskom parku Angiolina održana je prošlog petka. Povodom Svjetskog dana filozofije, nastavnica filozofije Gimnazije Eugena Kumičića iz Opatije, Ivana Černeha i suradnik na projektu Ivan Cerovac, održali su dvosatnu radionicu za učenike posebice zainteresirane za društveno humanističko polje istraživanja i učenja. Ovakav način učenja nastavak je izvrsne suradnje između opatijske Gimnazije i riječkog Odsjeka za filozofiju, u sklopu koje su i prethodnih godina organizirana predavanja i radionice za opatijske gimnazijalce.

"Filozofski laboratorij" projekt je koji se provodi od 2018. godine, a do sada je ugostio sjajne predavače s raznih sveučilišta u Republici Hrvatskoj. Opatijski gimnazijalci su tako u petak, poput Aristotela i njegovih učenika, šetajući, imali priliku razgovarati o filozofiji i duboko razmišljati o temeljnim pitanjima ljudske egzistencije, moralnosti, etike, politike i drugih relevantnih tema. Aristotelova škola prepoznala je vrijednost prirodnog okoliša u poticanju dubokih promišljanja i introspekcije, a upravo opatijski parkovi, bogati vegetacijom, pružaju idealnu kulisu za filozofske rasprave i unutarnje promišljanje. Kroz ovu aktivnost, učenici promišljaju o temeljnim pitanjima, razvijaju kritičko razmišljanje te prepoznaju važnost filozofije u suvremenom društvu.

Ovako zamišljena aktivnost usmjerava učenike prema vrlinama poštovanja, gdje učenici putem igre, druženja i razmjene mišljenja razvijaju kulturu međusobnog uvažavanja i intelektualnu toleranciju prema stavovima suprotnih vrijednosti. Kako je bilo na prvoj filozofskoj šetnji, pogledajte na nekoliko fotografija.

Više sa portala poduckun.net ...