[FOTO] Ivo Usmiani i Ivan Janeš jednoglasnom odlukom Skupštine dobitnici nagrade za životno djelo PGŽ, Robertu Mohoviću godišnja nagrada

Autor: Marina Pauletić 30.03.2023

Boćarski klub „Sv. Jakov“ Jadranovo nagrađen je za postignute rezultate u boćarskom sportu tijekom 2022. godine.

Opatija - Jednoglasnom odlukom Županijske skupštine PGŽ podržan je prijedlog skupštinskog Odbora o dodjeli nagrada Primorsko-goranske županije za 2022. godinu. Ovogodišnji laureati godišnjih nagrada su Boćarski klub „Sv. Jakov“ Jadranovo, Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine i dr. sc. Robert Mohović dok je nagrada za životno djelo dodijeljena Ivi Usmianiju, mr. pharm., spec. farm. tehnologije i prof. Ivanu Janešu.

Kako se navodi u obrazloženju, Boćarski klub „Sv. Jakov“ Jadranovo nagrađen je za postignute rezultate u boćarskom sportu tijekom 2022. godine. Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine za izuzetna postignuća u području zaštite, očuvanja i promicanja čakavskog izričaja, materijalnog i duhovnog nasljeđa Grobniščine i PGŽa- te kulturnog stvaralaštva, a dr. sc. Robertu Mohoviću za izniman doprinos u području očuvanja i revitalizacije pomorske baštine Kvarnera.

Ivo Usmiani nagrađen je za dugogodišnji rad i iznimna postignuća u gospodarstvu PGŽ-a, a Ivan Janeš za cjeloživotna postignuća u odgoju i obrazovanju, kulturi i tehničkoj kulturi, zaštiti spomenika kulture i narodne baštine, pripremu i nakladu 109 knjiških izdanja čime je Ogranak MH Čabar sačuvao od zaborava povijesti, specifičnosti jezika i jasnoću identiteta.

Pod prvom točkom dnevnog reda 16. sjednice Županijske skupštine koja se održava u Hotelu Royal, načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, u prisustvu predstavnika sastavnica, predstavio je izvješće o stanju sustava Civilne zaštite na području PGŽ-a uz zaključak kako su u 2022. godini sve pripadnice sustava imale povećan broj aktivnosti, posebice za vrijeme turističke sezone. Napomenuo je da je protekla godina obilježena i organizacijom zbrinjavanja raseljenih osoba iz Ukrajine te iziskivala veći angažman u gašenju požara na otvorenim prostorima i sanaciji bujičnih poplava u Rijeci i Novom Vinodolskom, odnosno Gorskom kotaru. Upozorio je i na nepovoljan trend klimatskih promjena.

U kontekstu plana razvoja, predloženo je dodatno usavršavanje specijalnosti, završetak izgradnje vatrogasnog tornja te gradnja logističkog skladišta i skladišta za potrebe PGŽ-a u Centru Šapjane. Prijedlog financiranja u 2023. godini s projekcijama za 2024. i 2025. godinu iznosi godišnje 666.118,00 eura.

Županijska skupština PGŽ izglasala je prvu točku, a u sklopu Izvješća, na prijedlog župana Komadine, prihvaćen je prijedlog da se Centar za obuku interventnih službi civilne zaštite PGŽ definira kao nacionalni centar za spašavanje iz ruševina u slučaju potresa i većih katastrofa i zaključak uputi Vladi RH, resornom ministarstvu i Ravnateljstvu Civilne zaštite RH kako bi se dodatno osnažilo taj zahtjev. Tema Centra Šapjana razmatrat će se i na nekoj od sljedećoj sjednici ŽS.

Usvojen je i prijedlog programa javnih potreba za obavljanje djelatnosti HGSS-a, stanice Rijeka i Delnice u 2023. godini. Pritom je istaknuta potreba nabavke novog vozila za Stanicu Delnice, a župan Komadina odgovorio je kako je PGŽ senzibiliziran za Gorski kotar, međutim, da su gradovi i općine ti koji definiraju svoje prioritete koje mogu aplicirati na npr. Fond za Gorski kotar. Unatoč tomu, ako goranski gradovi i općine ne riješe pitanje novog vozila, osobno će predložiti u rebalansu proračuna njegovu nabavku.

Tijekom rasprave upućeno je više pitanja i prijedloga. U kontekstu izvješća Policijske uprave PGŽ po pitanju nasilja u obitelji, među ostalim, ukazano je na potrebu vođenja statistike prema metodologiji Istanbulske konvencije te sugerirano educiranje službenika za pravilno postupanje prema žrtvi nasilja. Razgovaralo se i o porastu maloljetničke delikvencije, ali i manjku ljudskih resursa i ukidanju policijskih postaja. Župan Komadina komentirao je da je Istanbuska konvencija izglasana za potrebe EU-a, a da se za domaće potrebe ne koristi. Kako je naveo, s jedne strane radi troškova, a s druge radi različitih stavova o rodnoj i spolnoj ravnopravnosti. Izrazio je zadovoljstvo raspravom za koju smatra da može doprinijeti decentralizaciji sustava. Zahvalio je svim sastavnicama Civilne zaštite uz zaključnu ocjenu da je sustav dobar i kvalitetan.

Načelnik Stožera, uz pohvale na vrhunski obavljenim akcijama, podsjetio je da su recentno odrađena dva kompleksna projekta, uklanjanje mine iz riječke luke i akcija spašavanja u Turskoj nakon razornog potresa.

Sjednica je započela aktualnim satom i zajedničkom čestitkom mrkopaljskoj skijašici Leoni Popović koja je osvojila srebrnu medalju u slalomu na završnici Svjetskog kupa.

U fokusu su bila pitanja iz resora zdravstva, a vijećnike je zanimala mogućnost da Primorsko-goranska županija sudjeluje u financiranju troškova prijevoza onkoloških bolesnika s područja županije na liječenje, po uzoru na Grad Rijeku. Privremena pročelnica resornog odjela Silvia Hunjadi Korošec odgovorila je da PGŽ pomaže pacijentima na brojne druge načine te da tek nakon uvida u parametre riječkog rješenja može ponuditi odgovor i način uključivanja u ovu inicijativu, dok je župan istaknuo da bi drugi gradovi i općine trebali slijediti primjer Rijeke.

Na pitanje o statusu izgradnje novog Doma zdravlja u Opatiji župan Komadina izvijestio je da je temeljem odluka Županijske skupštine PGŽ i Gradskog vijeća Opatije potpisan ugovor i najavio pokretanje postupka javne nabave u sljedećih nekoliko dana.

Povećanje smještajnih kapaciteta za starije osobe u Delnicama i status tog projekta bili su također predmet interesa. Zamjenik župana Braut je izvijestio kako je u 2023. godini planirano ulaganje od 650.000 eura za uređenje doma za starije u okviru postojećeg objekta Doma zdravlja Delnice, kapaciteta 36 korisnika i veličine 700 metara četvornih. Idejno rješenje podrazumijeva rekonstrukciju prvog kata i djelomično prizemlja Doma zdravlja, a predstoji raspisivanje javne nabave za izradu projektne dokumentacije. Očekujemo građevinsku dozvolu u rujnu, a početak radova do kraja ove godine, s procjenom ukupne vrijednosti u iznosu od oko 1,2 milijuna eura, zaključio je Braut.

Istaknuta je i problematika neriješenog graničnog područja na pomorskom dobru između općina Mošćenička Draga i Kršana, odnosno Istarske i Primorsko-goranske županije, a resorni privremeni pročelnik Zlatan Marunić je ukazao da je navedena problematika u nadležnosti jedinica lokalne samouprave te po potrebi ponudio pomoć PGŽ.

Na pitanje postoji li mogućnost projektnog razvoja Vrbovske poljane kao svjetskog centra nordijskog skijanja i biatlona, župan Komadina je podsjetio na dosadašnja ulaganja u skijašku infrastrukturu na području Gorskog kotara poručivši da je PGŽ uvijek spremna financirati inicijativu goranskih gradova i općina. Što se razvojnih projekata tiče, kucate na otvorena vrata, poručio je.

Ivo Usmiani i Ivan Janeš jednoglasnom odlukom Skupštine dobitnici nagrade za životno djelo PGŽ

Više sa portala poduckun.net ...