[FOTO] „Iz tradicijske kulture zapadne Kastavštine“: predstavljanje knjige Ive Jardasa uz program učenika OŠ „Drago Gervais“ Brešca

Autor: Marina Pauletić 24.12.2022

O nastanku knjige i njezinom sadržaju, važnosti knjige za naš kraj i autoru Ivi Jardasu govorili su urednica Lidija Nikočević, recenzent Robert Doričić te istraživač rodoslovlja našega kraja Arsen Jardas.

Brešca - Prije više od sedamdeset godina, nakon Drugog svjetskog rata, učitelj i etnograf Ivo Jardas posjetio je kraj koji se tada nazivao zapadna Kastavština. Obišao je tadašnje „županije“ Brgud, Puži i Zvoneća i zapisao njihove običaje te način života. Ti zapisi nisu bili objavljeni do ove godine, kada su objedinjeni u knjizi „Iz tradicijske kulture zapadne Kastavštine“.

Početkom ovoga tjedna, u ponedjeljak u OŠ „Drago Gervais“ Brešca održano je predstavljanje knjige uz prigodan program „Prenesimo tradiciju najmlađima“, u kojem su sudjelovali učenici škole.

Sve prisutne u ime izdavača pozdravila je predsjednica „Udruge čakavski senjali“ iz Kastva, gospođa Dragica Stanić, a goste i publiku pozdravio je i načelnik Općine Matulji, gospodin Vedran Kinkela.

O nastanku knjige i njezinom sadržaju, važnosti knjige za naš kraj i autoru Ivi Jardasu govorili su urednica Lidija Nikočević, recenzent Robert Doričić te istraživač rodoslovlja našega kraja Arsen Jardas. Uz prisutnost lektorice Jasne Gržinić i grafičkog urednika Siniše Grgurića, učenici su osvijestili koliko je suradnika potrebno da bi nastala jedna knjiga.

Kako je točno Ivo Jardas pisao čulo se iz ulomaka knjige koje su čitale učenice Nika Lučić, Anna Marie Luksetić, Ivana Kućel i Leonarda Pilčić, a svaki od tekstova popratio je komentar jednoga od stručnih suradnika na knjizi: Milovana Matetića (za komun Zvoneća), Vesne Matetić (za Pužev komun) i Miljenka Ujčića (za komun Veli Brgud).

Na dio teksta iz Jardasovog zapisa „Ovčarstvo u Lisini na Učki“ osvrnuo se doktor znanosti Roberto Žigulić, a kroz interpretaciju učenika „došle“ su i vile Uškarice, koje su pomagale pastirima u nevolji.

Učenici su svojim plesom, pjesmama, recitacijama i igrokazima upotpunili predstavljanje knjige i prikazali prisutnima duh tradicije i vremena koje se opisuje u knjizi.

Po završetku promocije, druženje je nastavljeno uz harmonikaše Emu Sušanj i Kristiana Apra te tradicionalne božićne slastice – ulenjake i kuglof, koje su ispekle vrijedne ruke našega kraja.

Predstavljanje knjige Ive Jardasa uz program učenika OŠ „Drago Gervais“ Brešca

Više sa portala poduckun.net ...