[FOTO] Izložba „Sivi leprinački puh“ otvorena u Domu Veprinac uz zanimljiva predavanja i program

Autor: Kristina Tubić 21.01.2023

Publika je saznala i kako je prije 22 godine puh proglašen maskotom Veprinca, a Jan Bernd Urban je ukazao i na potrebu osnivanja muzeja o puhu koji bi bio vrlo interesantan za turiste te koristan za domaće stanovnike.

Veprinac - Izložba „Sivi leprinački puh“ otvorena je uz bogat popratni program u Društvenom domu „Janko Gržinić“ u Veprincu u organizaciji Društva prijatelja Grada Veprinca i Učke te uz potporu Grada Opatije, Parka prirode Učka, Područne škole Veprinac i Mjesnog odbora Veprinac Učka. Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić koja je pohvalila projekt „Biseri Grada Veprinca“ u sklopu kojeg je postavljena izložba te zahvalila svima koji su se uključili s ciljem promocije Veprinca.

Jan Bernd Urban

Prisutne je pozdravio predsjednik Društva prijatelja Grada Veprinca i Učke Rajko Ukić koji je zahvalio svima koji svojim dobrovoljnim radom već niz godina strastveno ulažu veliki trud u nastojanju da se očuvaju znamenitosti opatijskog zaleđa.

- Projektom „Biseri Grada Veprinca“ namjera nam je promicati i ukazati na neke od najvažnijih prirodnih, kulturoloških, povijesnih i turističkih znamenitosti našega kraja. Ovom izložbom o puhu ispričali smo priču o ovom malom glodavcu koji na obroncima Učke obitava dugi niz godina. Upoznavanje šarolikosti flore i faune naših šuma bitan je preduvjet da se uključimo u njihovu zaštitu te prenesemo fascinaciju prirodom na našu djecu, istaknuo je Rajko Ukić. Udruga Društvo prijatelja Grada Veprinca i Učke s radom je počela početkom ove godine. Zadatak im je očuvanje prirode te su se povezali i s Parkom prirode Učka.

- Postavili smo si mnogo zadataka, a među njima je i ova priča o puhu koju danas predstavljamo. Kad ga upoznamo, znat ćemo i kako ga zaštiti. To je ista priča kao i s veprinom koju smo upoznali 2008. godine te ju sada i zaštitili. Udruga broji tridesetak članova. Naš projekt se zove „Biseri Grada Veprinca“ i želja nam je potaknuti priču o starom Gradu Veprincu. Imamo 40 bisera koje ćemo obraditi, poput kulturne baštine, grafičkog identiteta, uređenja šetnica i drugog. Svi projekti nastali su promatranjem naših susjeda Slovenaca i Austrijanaca i njihovog oživljavanja povijesti i očuvanja i promicanja kulturne i povijesne baštine, istaknuo je Ukić.

O zoologiji puha i zanimljivostima o ovoj maloj životinji govorila je Dalia Matijević iz PP Učka koja je istaknula kako puh spava 7 mjeseci i noćna je životinja aktivna predvečer i ujutro.

Školani i Sanja Albaneže

Jan Bernd Urban govorio je o samoj izložbi, o lovu i značaju puha kroz povijest te o turističkim potencijalima priče o puhu. Publika je saznala i kako je prije 22 godine puh proglašen maskotom Veprinca, a Urban je ukazao i na potrebu osnivanja muzeja o puhu koji bi bio vrlo interesantan za turiste te koristan za domaće stanovnike.

Spisateljica Ana Cerovac u ulozi supruge kranjskog plemića i povjesničara Janeza Vajkarda Valvasora (1641.-1693.) ispričala je priču o Veprincu u doba Valvasora, lovu na puhove te mit o vragu koji vodi puhove na pašu.

Učenici Područne škole Veprinac i učiteljica Sanja Albaneže recitirali su stihove o puhu na čakavštini.

Lokalni OPG-ovi Blaženić Lučo i Veprina 519 te Art Lab MG predstavili su svoje proizvode te su posjetitelji izložbe mogli kušati kuhano vino, prirodne sokove i čajeve te domaće kolače.

Izložba „Sivi leprinački puh“ otvorena u Domu Veprinac uz zanimljiva predavanja i program

Više sa portala poduckun.net ...