[FOTO] Izniman interes za predavanje Korada Korlevića: Za klimatske promjene zainteresirano je „i staro i mlado“

Autor: Marina Pauletić 27.10.2023

Korado Korlević je u svom izlaganju obrazložio nimalo optimističan scenarij jer je svijet blizu scenarija bez povratka, a za sve to je kriv čovjek.

Učka – U Centru za posjetitelje Poklon večeras je predavanje održao svjetski priznati astronom Korado Korlević, a interes posjetitelja nadmašio je sva očekivanja. Tražila se stolica više pa su neki sjedili ni više, ni manje nego li na – podu. Zainteresirani su bili svi te su se u publici našli građani i građanke svih dobi. Korado Korlević prisutnima je govorio o klimatskim promjenama, od onih globalnih do lokalnih koje svi mi osjećamo u većoj ili manjoj mjeri. Primjerice, većina nas ne pamti ovako topao listopad, dok je danas na Sjevernom Jadranu izmjeren jedan od najviših vodostaja od 1929. godine.

Klimatske promjene su dugoročne promjene u globalnom klimatskom sustavu Zemlje. Ove promjene uključuju porast prosječne globalne temperature, promjene u oborinama, porast razine mora i druge utjecaje na okoliš. Klimatske promjene su uglavnom rezultat povećane koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi, koji se šire iz fosilnih goriva, industrije i drugih ljudskih aktivnosti. One predstavljaju ozbiljan izazov za globalnu zajednicu, jer imaju potencijal za ozbiljne posljedice po ljude, ekosustave i gospodarstvo. U izvješću Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), znanstvenici upozoravaju da su razine stakleničkih plinova u atmosferi toliko visoke da postanu uzrok klimatskih problema ne samo danas, već i idućih desetljeća, ako ne i stoljeća. Korado Korlević je u svom izlaganju obrazložio taj nimalo optimističan scenarij jer je svijet blizu scenarija bez povratka, a za sve to je kriv čovjek.

Korado Korlević jedan je od vodećih hrvatskih astronoma i pokretač Zvjezdarnice Višnjan te mnogih edukacijskih projekata u Hrvatskoj u tom području. Potaknut problematikom srazova Zemlje s asteroidima i kometima, potiče aktivnosti vezane uz istraživanja malih tijela Sunčeva sustava, što rezultira i prvim otkrićima asteroida i kometa iz Republike Hrvatske. Otkrio je više od 1400 malih planeta (asteroida), a sudjelovao je i otkrivanju dvaju kometa. Za zasluge na području astronomije i edukacije Komisija za imenovanje Međunarodne astronomske unije jedno je od nebeskih tijela između Marsa i Jupitera nazvala Korado. Trenutno se bavi astronomskom edukacijom, promicanjem astronomije i znanosti znanstveno-popularnim predavanjima i medijskim nastupima, izradom astronomskih instrumenata, meteorima i meteoritima, razvojem metoda kreativnog mišljenja i njihovom primjenom u edukaciji te projektima zaštite prirode i baštine.

Predavanje „Od globalnih do lokalnih klimatskih promjena?“ Korada Korlevića, treće je predavanje u ciklusu Znanost na Poklonu, u sklopu kojeg vas ove jeseni očekuju i druga zanimljiva znanstveno-popularna predavanja. Slijedi nam Igor Vlahović, koji će već 10. studenog održati predavanje o geologiji Učke i Ćićarije.

Izniman interes za predavanej Korada Korlevića

Više sa portala poduckun.net ...