[FOTO] Matuljski vrtićari učili te oplemenili svoj eko vrt Brgujskim kapuzom

Autor: Nikola Cvjetović 13.04.2024

- Ove smo godine, osim Brgujskega kapuza, pribavili i sadnice starinskog niskog fažola pa ćemo vidjeti koliko će nam to uspjeti, istaknula je Šepić.

Matulji – Svi pogledi matuljskih vrtićara bili su uprti u Marina Radana, predsjednika Udruge Brgujski kapuz, koji je u kratkoj prezentaciji istaknuo važnost očuvanja naše autohtone sorte kupusa specifične za područje Velog Brguda. Male glavice upijale su svaku riječ svog gosta, nakon čega su i sami zablatili prste zemljom i posijali sjemenke, ali i probali fini i zdravi kiseli brgujski kapuz.

- Na inicijativu tete Mirjane iz DV Matulji odazvali smo se kao Udruga Brgujski kapuz koja djeluje već četiri godine na području Velega Brguda na ovu kratku prezentaciju. Drago nam je da djecu možemo upoznati sa sortom autohtonog brgujskog kapuza koji je zbilja poseban – vrlo zdrav i raste samo na području Velega Brguda. Bilo bi nam drago da ova inicijativa bude jedna reklama za naš ekološki proizvod te se možda proširi i na jelovnike u dječjem vrtiću, istaknuo je Marino Radan, predsjednik Udruge Brgujski kapuz.

Kupus specifične ljubičaste boje i specifičnog jakog paprenog okusa ostao je do danas na glasu zbog svoje kvalitete. Iz analize koju je 2018. godine proveo Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča na sortama kupusa proizvedenim u poznatim regionalnim središtima te kulture u Hrvatskoj (Varaždin, Ogulin, Žminj), proizlazi da je to kupus najbolje kvalitete, koji prednjači pred drugima u 11 od 14 analiziranih parametara. Analiza je završena sa tri zaključka: „Proizvod kakav ne postoji na tržištu“, „Ujednačiti proizvodnju i preradu“ i „ZAŠTITI“. Upravo stoga je u Velom Brgudu, početkom 2019. godine ,osnovana Udruga proizvođača brgujskog kapuza „Brgujski kapuz“ s ciljem da obnovi proizvodnju tog kupusa i osigurati njegovu zaštitu regionalnog porijekla i izvornosti.

- Kao dugogodišnji Eko vrtić Matulji koji bi uskoro trebao dobiti i dijamantni status, javljamo se na raznovrsne natječaje, a jedan od njih se zove „Zasadi drvo, ne budi panj“ koji nam je dao ideju da ovo sve pokrenemo. Dobivamo sadnice, no kako u vrtiću u Matuljima nemamo nekog prostora gdje bi ih mogli posaditi doniramo ih našim područnim vrtićima – Jušići, Rukavac, Rupa, Lipa i Brgud, no s vremenom smo došli na ideju da u Matuljima ipak moramo nešto započeti. Lani smo počeli s domaćim malinama, imali smo naš brgujski autohtoni kapuz i ponosni smo na glavice koje smo uzgojili. S obzirom da je bit vrtića suradnja s lokalnom zajednicom, pozvali smo predstavnika Udruge Brgujski kapuz da približi uzgoj i konzumaciju kupusa. Djeci je to zanimljivo i poučno, poručila je Mirjana Šepić, odgojilteljica DV Matulji te dodala da su se prijavili za projekt Erasmus čiji je naslov „Od sjemena do ploda“ i sada čekaju rezultate hoće li ih primiti u njihovu veliku mrežu.

Njezina kolegica, Andrea Kos, istaknula je da djeca konzumiraju sve što uzgoje – od krumpira, pomidora, malina, itd.

- Pripremamo im salate, smoothije te su oni zapravo glavni pokretači cijeloga projekta, kazala je Kos, dok je njezina kolegica Mirjana Šepić dodala da djeca pri sadnji pokazuju radne navike te da su ove godine uključili i jasličare.

- Od prvog bacanja sjemena, brali smo matovilac koji smo posijali, konzumirali smo ga te imamo niz plakata putem kojih izvješćujemo javnost o našim akcijama. Ove smo godine, osim Brgujskega kapuza, pribavili i sadnice starinskog niskog fažola pa ćemo vidjeti koliko će nam to uspjeti, dodala je Šepić.

Da su ovakve inicijative bitne, ne samo za mališane, već i za očuvanje Brgujskog kapuza potvrđuje i Radan.

- Perspektiva Brgujskega kapuza nažalost nije jako dobra. Šuma je stigla do samih kuća, sve je manje obradivih površina, a način života je takav da ljudi trče za poslom i nemaju vremena baviti se poljoprivredom. Trenutno se na području Velega Brguda nitko profesionalno ne bavi poljoprivredom, no u Udruzi se okupilo nas dvadesetak kako bismo barem zadržali trenutno stanje te kako se Brgujski kapuz ne bi 'zatrl', rezimirao je Radan.

Matuljski vrtićari učili o Brgujskom kapuzu

Više sa portala poduckun.net ...