[FOTO/VIDEO] Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen uz 16. Memento

Autor: Nikola Cvjetović 27.01.2023

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. siječnja, na dan kada je Crvena armija 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz

Opatija - Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen je uz 16. Memento održan u Centru Gervais u organizaciji Gimnazije Eugena Kumičića Opatija i Udruge antifašista i antifašističkih boraca Opatije. Gost je bio Oleg Mandić, naš sugrađanin, počasni predsjednik opatijske UABA-e i posljednji dječak koji je živ napustio zloglasni nacistički logor Auschwitz, a koji je i danas, unatoč svojim godinama, vrlo aktivan u promicanju humanizma, tolerancije i antifašizma te drži predavanja diljem Hrvatske i Europe, naročito mladima.

Prikazan je film o godinama kobnih iskustva obitelji Mandić s fašizmom i nacizmom, nakon kojeg je Oleg Mandić odgovarao na pitanja te zaključio kako je imao lijep život zahvaljujući upravo Auschwitzu, gdje mu se dogodilo ono najgore te je znao da mu se ništa tako loše više ne može dogoditi u životu. Kazao je kako od svoje 18. godine nikog ne mrzi i tolerantan je prema svima te poručio mladima da ne mrze jer mržnja vodi u zlo.

Moderator tribine bio je Neven Šantić, a prisutne je pozdravila zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. siječnja, na dan kada je Crvena armija 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz, a Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta. Gimnazija Eugena Kumičića Opatija ovaj je dan počela obilježavati još 2003. godine kao prva škola u zemlji, a od 2006. to čine u suradnji s Udrugom antifašista i antifašističkih boraca Opatije.

VIDEO

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen uz 16. Memento

Više sa portala poduckun.net ...