[FOTO] Mlado leto na Vojake i ove godine okupilo stotinjak planinara

Autor: Portal Poduckun 02.01.2024

Svevišnji se smilovao planinarima, pa je jučerašnji pohod prošao bez kiše. Prekrasni vidici Istre u izmaglici, stvorili su pomalo nestvaran osjećaj da smo u raju.

Poklon - Već dobrih 40-tak godina je nepisani planinarski običaj da se planinari okupe na vrhu Učke – Vojaku (1396 m), 1. siječnja točno u podne. Manifestaciju „Mlado leto na Vojaku“ organizirali su zajedničkim snagama tri planinarska društva sa Liburnije – PD „Opatija“, PD „Knezgrad“ iz Lovrana te PD „Lisina“ iz Matulja. Mlado leto na Vojaku uvršten je u seriju izleta pod geslom "150 izleta za 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj" kojim se daje neposredan doprinos obilježavanju ove 150. obljetnice.

Ulazak u 2024. pratilo je loše vrijeme, kiša, vjetar i pljuskovi. Svevišnji se smilovao planinarima, pa je jučerašnji pohod prošao bez kiše. Već iza 9 sati prema Poklonu su se počele slijevati rijeke planinara.Točno u 10 sati prisutnim planinarima su se obratili gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin i predsjednica PD“Opatija“ Ivana Eterović prigodnom zdravicom, te glavni vodič pohoda Aleksandar Sušanj i pohod mogao započeti.

Ugodnih 10°C na padine Učke izmamilo je preko 100 planinara. U planinare iz planinarskih društava organizatora bilo je puno planinara iz riječkih društava „Bazovica“ i „Učka“ te PD“Planik“ iz Umaga.

Krenuli smo laganim tempom s Poklona. Duga kolona dobrih ljudi začas je zauzela cijelu čudesnu šumu. Putem je bilo dosta vlažno i maglovito, pa je bio potreban dodatan oprez. Uz razgovore o novogodišnjem dočeku, molitvama za mir u svijetu te gospodarskom rastu Lijepe naše začas stigosmo na Vojak.

Čaj, kuhano vino,šampanjac, kolači, odojak uz mnoštvo najljepših planinarskih želja za osvajanjem vrhova, dobro zdravlje, sreću, ljubav, radost, veselje. Prekrasni vidici Istre u izmaglici, stvorili su pomalo nestvaran osjećaj da smo u raju. Kvarner je bio obavijen maglom, tako da se nije ni vidio.

Pijuckamo oproštajno kuhano vino, spuštamo se lagano prema planinarskom domu na Poklonu. Još jedan red kolača, čaja i cuge, pa polako krećemo put sarmi i realizacije novogodišnjih odluka.

Rumenih obraščića, dobro popunjenih trbuščića svi su se sretno vratili svojim kućama, puni dojmova s nadom u planinarski dobru i aktivnu novu 2024. godinu.

Tekst: Robert Koprivnjak
Foto: Mirko Bjelan

Mlado leto na Vojake i ove godine okupilo stotinjak planinara

Više sa portala poduckun.net ...