[FOTO] Mlado leto na Vojake okupilo stotinjak planinara

Autor: Portal Poduckun 01.01.2023

Čaj, kuhano vino,šampanjac, kolači, odojak uz mnoštvo najljepših planinarskih želja za osvajanjem vrhova, dobro zdravlje, sreću, ljubav, radost, veselje. Milenijske fotografije za uspomenu i dugo sjećanje. Priču s Uček donosi Robert Koprivnjak....

Vojak - Već dobrih 40-tak godina nepisani je planinarski običaj da se planinari okupe na vrhu Učke – Vojaku (1396 m), 1. siječnja točno u podne. Manifestaciju ''Mlado leto na Vojake“ organizirali su zajedničkim snagama tri planinarska društva s Liburnije – PD ''Opatija“, PD ''Knezgrad“ iz Lovrana te PD ''Lisina“ iz Matulja.

U 40 godina promijenili su se već svi mogući vremenski uvjeti od sunca, kiše, snijega, vjetra i moguće varijacije temperatura od -5°C do +15°C. Danas nas je dočekala Učka okovana maglom. Od Bregi do Poklona magla je bila toliko gusta da se mogla rezati nožem i puniti jastuke umjesto perja.

U takvim, ne baš gostoljubivim i prijateljskim uvjetima na uspon su se odlučili samo oni najhrabriji i najzagriženiji planinari. Nakon zdravice predsjednice PD “Opatije“ Ivane Eterović i gradonačelnika Fernanda Kirigina pohod je mogao započeti. Skupilo se respektabilnih stotinjak planinara pretežno iz liburnijskih planinarskih društava PD“Opatija“, PD „Knezgrad“ Lovran i PD“Lisina“ Matulji, te riječke ''Duge“,“Kamenjaka“, ''Bazovice“, ''Učke“...

Čak i tako „gnjilo“ vrijeme za planinarske entuzijaste ima svoje draži. Lagani hod pod budnim okom vodiča. Bilo je toliko toplo da se moglo čak hodati u kratkim rukavima. Sve je lako kad si u dobrom društvu.

Oko 12 sati stigosmo na Vojak. Čaj, kuhano vino,šampanjac, kolači, odojak uz mnoštvo najljepših planinarskih želja za osvajanjem vrhova, dobro zdravlje, sreću, ljubav, radost, veselje. Milenijske fotografije za uspomenu i dugo sjećanje. Odjekuje pjesma veselih planinara.

Nakon razmjene novogodišnjih čestitki polako i oprezno smo započeli spust domu na Poklonu. Na grebenu puše i hladno je. Hvatamo savršeno novomarkirani dio staze i u tili čas stižemo do doma na Poklonu. Investiramo kune. Pijuckamo oproštajno kuhano vino i krećemo polako na sarme.

Rumenih obraščića, dobro popunjenih trbuščića svi su se sretno vratili svojim kućama, puni dojmova s nadom u planinarski dobru i aktivnu novu 2023.

Mlado leto na Vojake okupilo stotinjak planinara

Više sa portala poduckun.net ...