[FOTO] Mons. Mate Uzinić predvodio misu povodom proslave župnog blagdana sv. Andrije apostola u Mošćenicama

Autor: Marina Pauletić 02.12.2022

Stavimo sebe na raspolaganje drugima, poručio je nadbiskup.

Mošćenice – Živa Crkva okupljenih vjernika svih generacija dočekala je 30. studenog u Mošćenicama riječkog nadbiskupa Matu Uzinića koji je toga dana predvodio svečano liturgijsko slavlje u povodu proslave župnog blagdana sv. Andrije ap.

Poruka evanđeoskog ulomka toga dana (Mt 4, 18-22) jest da smo svi braća i sestre, a primjer sv. Andrije apostola to dokazuje. Nije lako biti brat, rekao je nadbiskup i podsjetio na svetopisamske tekstove o primjerima kada je brat bratu postajao neprijatelj i konkurencija. Od braće Kaina i Abela, bratoubojstva se događaju kroz cijelu ljudsku povijest jer svaki put kada ubijemo čovjeka, ubili smo brata, kazao je nadbiskup.

Vjernicima je poručio da ono što imamo trebamo stavljati na raspolaganje jedni drugima. Kada se to dogodi, tada se događa „umnažanje“. Andrija je „brat“ i zato je imao taj istančani osjećaj potaknuti druge na dijeljenje.

Ovozemaljski život ovoga sveca završio je mučeništvom jer su braća zaboravila da su mu bila braća. No, on to nije zaboravio i to čini razliku između mučenika i onih koji to nisu, koji su žrtve. Mučenici su oni koji, iako su žrtve, nisu zaboravili da su i braća i ljube svoje ubojice, pojasnio je mons. Uzinić.

Poruka je to i nama – budimo jedni drugima braća i sestre. Nije bez razloga ta poruka toliko važna u ovom vremenu u kojemu se olako zaboravlja da nam drugi nisu neprijatelji i konkurenciju, nego braća i sestre. Zbog toga je papa Franjo napisao važan dokument „Fratelli tutti“ o bratstvu i socijalnom prijateljstvu, istaknuo je nadbiskup dodajući da smo pozvani biti braća svima koje susrećemo.

Na kraju mise prigodnu riječ uputio je župnik vlč. Petar Belanić te načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj koji je nadbiskupu uručio dar i kako je kazao, po uzoru na izrečenu propovijed, „bratski pružio ruku“. Po završetku liturgijskog slavlja nadbiskup Uzinić blagoslovio je obnovljene prostore župnog stana koje su obišli i župljani i za koje je župnik izrazio nadu da će postati mjesto okupljanja župne zajednice.

Više pogledajte u našoj foto galeriji.

Mate Uzinić predvodio svečano liturgijsko slavlje u povodu proslave župnog blagdana sv. Andrije ap. @ Mošćenice

Više sa portala poduckun.net ...