[FOTO] Na Ćićariji otvoreno obnovljeno izletište ''Korita''

Autor: Nikola Cvjetović 27.04.2024

Uz planinarski pohod od Brgudca do Korita, u Planinarskoj kući Korita, nedaleko od izletišta, predavanje je održao priznati botaničar i osnivač Istarskog botaničkog društva, Slavko Brana.

Brgudac - Javna ustanova Park prirode Učka, u suradnji s Planinarskim društvom Glas Istre, danas je prigodnim programom obilježila otvaranje obnovljenog izletišta Korita, na Ćićariji.

U obnovu izletišta, Javna ustanova Park prirode Učka uložila je ukupno 24.000 eura. Time je dodatno unaprijeđena posjetiteljska infrastruktura na Ćićariji, koju otkriva sve veći broj kako posjetitelja, tako i stalnih stanovnika, koji upravo ovo područje odabiru za svoj dom. Revitalizacija sela, poput Brgudca, koje danas broji 26 stalnih stanovnika, doprinosi i očuvanju te valorizaciji kulturne i povijesne baštine ovog kraja, a ulaganja u turističke i rekreativne sadržaje, svakako su dodatni poticaj za daljnje ''oživljavanje'' ovog područja. To je prepoznala i JU Park prirode Učka, koja posebnu brigu vodi o održavanju lokaliteta u manje razvijenim dijelovima Parka.

Smješteno u blizini sela Brgudac, lokalitet Korita danas je popularno izletište koje posjećuju planinari, rekreativci i ljubitelji prirode iz Istre, ali i ostatka Hrvatske te stranih zemalja. Na livadi podno Brajkovog vrha, uz izvor pitke vode, davnih su dana postavljena drvena korita za napajanje stoke. Korita su u prošlosti imala važnu ulogu u životu lokalne zajednice, a danas su vrijedna kulturna baština ovog kraja. Iz izvora, voda kroz korita teče do poveće lokve, bogate biljnim i životinjskim svijetom. Obnova izletišta uključivala je zamjenu dotrajalih korita novim hrastovim koritima, uređenje lokve te odmorišta kraj izvora, s kojega se pruža prekrasan pogled na planinski masiv Učke. Postavljene su i poučne table koje govore o kulturnom i prirodnom značaju ovog lokaliteta.

Otvaranje obnovljenog izletišta Korita bilo je dio programa kojim je u Parku prirode Učka obilježen Dan planeta Zemlje. Uz planinarski pohod od Brgudca do Korita, u Planinarskoj kući Korita, nedaleko od izletišta, predavanje je održao priznati botaničar i osnivač Istarskog botaničkog društva, Slavko Brana. Za najmlađe posjetitelje djelatnici Parka prirode Učka pripremili su edukativne radionice, a druženje je završilo u veselom tonu uz planinarski grah.

Unatoč lošem vremenu, planinari i obitelji okupili su se na ovom događanju kako bi još jednom naglasili dobrobit boravka u prirodi. Upravo je izletište Korita jedno od mjesta na kojem sve generacije mogu uživati u prekrasnoj prirodi Ćićarije, a njihovo novo ruho zasigurno će svim posjetiteljima dodatno uljepšati posjet ovoj lokaciji.

Na Ćićariji otvoreno obnovljeno izletište ''Korita''

Više sa portala poduckun.net ...