[FOTO] Na Liburniji prvi put održan Dan istarskih planinara: 250 planinara uživalo na Orjaku i Beljaču te kulturnom druženju u Rukavcu

Autor: Nikola Cvjetović 20.10.2022

- Kolona je bila dugačka poput gusjenice. Bilo je tu planinara svih generacija. Najmlađa sudionica ima 7, a 82 godine ima najstariji sudionik pohoda. Trebalo je savladati oko 550 metara visinske razlike. Za nekoga lungo mare , za druge Himalaya, istaknuo je Koprivnjak.

Rukavac - Dan Istarskih planinara je tradicionalno druženje koje se održava svake godine druge nedjelje u listopadu na jednoj od dionica Istarskog planinarskog puta. Ove godine prvi puta je odlučeno da se druženje održi s naše strane Učke, na Liburniji.

Suorganizator 19. Dana istarskih planinara održanog prošle nedjelje bilo je planinarsko društvo „Lisina“ iz Matulja . Odabrana je dionica Rukavac – Orjak – Beljač – Rukavac. To je dionica Lisinskog planinarskog puta dugog 32 kilometra s 11 kontrolnih točaka, ujedno i dio Istarskog planinarskog puta dugog 180 kilometara. Nakon što je definirana ruta, organizirano kuhanje maneštre i bogat kulturno umjetnički program, ostalo je samo da planinare u nedjelju posluži vrijeme.

- Nedjelja je svanula okupana suncem. Mogli smo odahnuti. U Rukavac su se od 8:30 počele slijevati rijeke planinara i ljudi dobra srca. Pohod je u ime organizatora, Istarskog planinarskog saveza, otvorila dopredsjednica saveza Patricija Jedrejčić te prigodnim riječima pozdravila planinare iz PD "Glas Istre" i "Elektroistra" iz Pule, PD"Pazinka" Pazin, PD "Montero" Rovinj, PD "Skitaci" Labin, PU "Gojzerica" Pula, PD"Planik" Umag, PD "Duga" Rijeka , PD "Opatija", PD "Knezgrad" i PD"Lisina". Posebno su pozdravljeni rado viđeni gosti iz susjedne „dežele“ iz PD "Primorska" Slovenija i Obalnog planinarskog društva Koper, čime je manifestacija dobila i međunarodni karakter, istaknuo je Robert Koprivnjak, predsjednik PD "Lisina" koji je okupljenim planinarima uputio pozdravnu riječ.

Nakon završetka protokola, oko 250 planinara je krenulo put Orjaka.

- Kolona je bila dugačka poput gusjenice. Bilo je tu planinara svih generacija. Najmlađa sudionica ima 7, a 82 godine ima najstariji sudionik pohoda. Trebalo je savladati oko 550 metara visinske razlike. Za nekoga lungo mare , za druge Himalaya . Ipak uz malo (ili puno, kako za kega) napora svi su došli do Orjaka gdje je bila pauza za marendu. Nastavak puta do Beljača bio je mačji kašalj. Još malo slikanja na vrhu Beljača , a zatim silazak u Rukavac. Već na pola spusta do Rukavca zamirisala nam je maneštra. Čula se muzika pa smo malo ubrzali i produžili korak. Nakon par pjesama koje je izvela ženska klapa „Vongola“, uslijedila je podjela priznanja za doprinos istarskom planinarstvu planinarima i sponzorima koje su pomogli ostvarenje mnogobrojnih projekata Istarskog planinarskog saveza. Druženje se nastavilo uz maneštru i soto voce pjesmu dobro raspoloženih Vongolica. Ovaj nastup je generalna proba za njihovu svjetsku turneju koja započinje nastupom u Kraljevici u subotu 22. listopada, dodao je Koprivnjak.

Sve je završilo posjetom Zvončarskoj zbirci u Rukavcu.

- Pusna tradicija i impozantne figure zvončara bile su pravo otkriće za sudionike pohoda. Vrijeme nas je poslužilo, uz dobru pripremu,kvalitetne vodiče, volontere PD "Lisina", gorske spašavatelje iz HGSS stanice Istra i vrlo disciplinirane planinare sve je proteklo u najboljem redu, zaključio je Koprivnjak.

Na Liburniji prvi put održan Dan istarskih planinara: 250 planinara uživalo na Orjaku i Beljaču te kulturnom druženju u Rukavcu

Više sa portala poduckun.net ...