[FOTO] 'Na Sleme, na Sleme': Matuljski planinari na 'upoznavanju domovine i susjeda'

Autor: Portal Poduckun 17.10.2022

U nastavku donosimo dojmove Roberta Korpivnjaka iz PD Lisina s nedavnog izleta na Sljeme...

Matulji - U sklopu programa 'Upoznaj domovinu i susjede' pod pokroviteljstvom općine Matulji 70 planinara PD “Lisina“ nedavno je bilo na Sljemenu.

Dugo smo razmišljali gdje bi mogli povesti naš podmladak. Fora bi bilo da odemo na planinu na kojoj još nismo bili, da bude zanimljivo i poučno. Mislili, smo mislili...mislili.... i dosjetili se! Hajmo na Sljeme. Zadovoljava sva tri kriterija. Nazvao sam svoju „straru“ prijateljicu Dubravku koja je s odušeljljenjem prihvatila poziv da osmisli turu i da nas povede u avanturu.

Nakon što su u rujnu pale rekordne količine kiše, prvi tjedan u listopadu granulo je sunce. Suncem okupani krenuli smo s dva autobusa prepuna djece i 10-tak roditelja , iz Matulja put metropole. Uz jedno stajanje na autoputu, nešto iza 10 sati stižemo na zborno mjesto. Naši vodiči Dubravka i Luka čekaju nas vedri i nasmijani.

Jedan foto session kraj sljemenskog tunela, koji su napravili ratni zarobljenici krajem 40-tih godina prošlog stoljeća, pa veselo krećemo put Sljemena. Najveća smo grupa koja se uspinje na Sljeme te nedjelje, samim time prava atrakcija hodačima, planinarima, trkačima i izletnicima koji se uspinju, odnosno silaze sa Sljemena.

Na prvoj uzbrdici crvene se obraščići, pojačava se glad i žeđ, počinje lagano uobičajeno planinarsko dječje kukanje. „Gladna sam ! Žedan sam! Ja više ne mogu ! Koliko još do vrha? Kad će pauza?''. Vodiči kamena lica nastavljaju uspon uz par kraćih pauza za okrjepu.

Odjednom cika, galama, oduševljenje. Mi stariji u čudu gledamo što se dogodilo ? Bliješte mobiteli, slikaju se selfiji s nekom djeci bitnom medijskom zvijezdom. Nakon par minuta kad se euforija malo smirila skupljam hrabrost (znatiželja je jača od straha) i pitam cure – „tko je taj celebrity s kojim ste se slikale ? Glumac? Pjevač? Nogometaš? Maneken?“ . Cure odgovaraju jednoglasno – „ to je youtuber The Sikrit ! Joom Boos! Kako ne znaš, čovjek ima milijun pratitelja na cijelom Balkanu! „ Meni je ovo najljepši dan u životu. Ako ćemo svaki put vidjeti nekog youtubera, ići ću na sva planinarenja. Pročitala sam osam puta njegovu knjigu. Mislim da će se on udati za mene“ – samo je dio priče koje sam čuo od cura. Stvarno sam ostario. Ne znam tko je Đumbus ?!

Nastavljamo dalje. Sad su djeca već malo napeta – kad će kraj? Konačno dolazimo na činovničku livadu podno Sljemena. Odmor. Marenda. Kotrljanje niz livadu. Dječje uživanje na najjače. Foto session. Silazak.

Žičara je u remontu, počinje s radom slijedeći vikend. Takav baksuz se može dogoditi samo nama. Nazad moramo pješke. Ipak moral je na zavidnoj razini. Lagano pjevušimo i silazimo do žičare. Nabralo se na kraju respektabilnih 17 kilometra i 6 sati hoda. E sad djeci je malo i žao što se vraćamo kući. Jedva čekamo slijedeći školski izlet.

Sen je bilo jako lepo i si su jako zadovojni

Više sa portala poduckun.net ...