[FOTO] Nastavljeni tradicionalni susreti volontera CK Ilirske Bistrice i GDCK Opatija

Autor: Radovan Trinajstić 27.06.2022

Nakon kratkog druženja u Lipi uz potrebnu okrjepu, svi sudionici susreta zajedno su nastavili posjetom Parku prirode Učka . U Centru za posjetitelje Poklon održan je razgovor i razmjena iskustava uz prisjećanja na proteklih 38 održanih susreta, uključujući i ovaj.

Lipa/Vela Učka - Prošle subote, nakon dvogodišnje stanke, zbog dobro znane pandemije korona virusa, uspješno je nastavljena višegodišnja suradnja i međusobna povezanost Gradskog društva Crvenog križa Opatija sa srodnim slovenskim društvom iz Ilirske Bistrice. Ova korisna međusobna povezanost, sto je započeta davne 1978.godine redovito se odvija sve do sada uz prekide uzrokovane Domovinskim ratom i virusom Covid 19. Svake godine se obilježava naizmjeničnim jednodnevnim susretom volontera ova dva društva Crvenog križa. Domaćin ovogodišnjeg susreta bilo je GDCK Opatija koje je ugostilo 22 člana CK Ilirske Bistrice. Tridesetak članova GDCK Opatija svoje slovenske prijatelje dočekali su u mjestu Lipa , poznato po teškom stradavanju njegovih stanovnika u Drugom svjetskom ratu.

Izvođenjem dviju slovenskih narodnih pjesama , "Prišla bo pomlad" i "Vsi so prihali" u izvođenju pjevačkog zbora 'Kluba 60+ GDCK Opatija' pod vodstvom dirigentice Marine Dadić domaćini su zaželjeli srdačnu dobrodošlicu koja je kod gostiju naišla na radost i veselje. Riječi dobrodošlice nakon toga su uputili slovenskim volonterima predsjednik GDCK Opatija , prof. dr. Roberto Žigulić i predsjednica MO Lipa Đeni Šamanić, a zahvalila se na dobrodošlici Nadia Baša, predsjednica CK Ilirska Bistrica. Nakon osvježenja uz piće i kolače, domaćini su svoje goste poveli u razgledavanje muzejske postave izložene u obližnjem Memorijalnom centru "Lipa pamti". Tu je kustos muzeja Marko Badurina goste iz Ilirske Bistrice upoznao s tragičnim događajem sto je zadesio Lipu 30. travnja 1944. godine kada je stradalo 269 mještana a Lipa do temelja spaljena. Duboko potreseni ovim događajem i viđenim eksponatima boravak u Lipi za goste je zaključen posjetom spomen - obilježju ovog tragičnog događaja i davanjem počasti svim stradalima minutom šutnje.

Nakon kratkog druženja uz potrebnu okrjepu, svi sudionici susreta zajedno su nastavili posjetom Parku prirode Učka . U Centru za posjetitelje Poklon održan je razgovor i razmjena iskustava uz prisjećanja na proteklih 38 održanih susreta, uključujući i ovaj. Bila je to prigoda da se svi podsjete na trenutni rat u Ukrajini i ulozi koju ima Crveni križ i njegovi volonteri u pomaganju osobama raseljenim uslijed ukrjinske krize. S velikim simpatijama pozdravljena je nazočnost Ukrajinki Irine Predko iz Kieva i Lilije Kozlove iz Hersona koje su aktivno se uključile u volonterski rad CK Ilirska Bistrica. Tom prigodom je djelatnica GDCK Opatija Katarina Šebalj prezentirala uspješan tijek provođenja projekta Europskog socijalnog fonda pod nazivom "Dostojanstvena starost u vlastitom domu - socijalne usluge urbane aglomeracije Rijeka" a provodi se trenutno u općinama Opatija i Viškovo. Susret na Poklonu završio je obostranom razmjenom spomen-darova obaju predsjednika prof . dr. Roberta Žigulića i Nadie Baša te direktorice dr. Đane Pahor i sekretara Jožice Vidmar.

Članovi 'Kluba 60+ GDCK Opatija' uručili su svoje rukom izrađene darove svakom slovenskom volonteru koji su uzvratili svojim darovima. Za kraj svi zajedno su razgledali zanimljivi novo postavljeni Interaktivni muzejski postav koji edukativno prezentira floru , faunu i ostale zanimljivosti koje pruža Učka. Jedna manja grupa slovenskih gostiju posjetila je i sam vrh Vojak.

U veselom.i dobrom raspoloženju te prijateljskom okruženju susret članova Crveni križa Opatije i Ilirske Bistrice nastavljen je zajedničkim ručkom u matuljskom restoranu "Laguna" . Tom prigodom rijeci čestitke za uspješno održavanje višegodišnje suradnje i prijateljstva svim volonterima CK uputio je načelnik Općine Matulji Vedran Kinkela.

Nastavljeni tradicionalni susreti volontera CK Ilirske Bistrice i GDCK Opatija

Više sa portala poduckun.net ...