[FOTO] Obilježen Dan oslobođenja Općine Matulji nizom komemoracija u gornjem kraju @ Pasjak, Žejane, Mune

Autor: Nikola Cvjetović 08.05.2022

Pasjak

U programu je sudjelovao i KUD Učka Matulji, a što je zabilježio naš reporter provjerite u velikoj fotogaleriji...

Matulji - Povodom obilježavanja 77. obljetnice oslobođenja Općine Matulji i Primorsko-goranske županije od fašističke okupacije održani su komemorativni skupovi u Pasjaku, Žejanama, Malim i Velim Munama. Na spomeniku u Pasjaku vijence su položili delegacija Općine Matulji i UABA Liburnije, podružnica Matulji te delegacija Primorsko-goranske županije i SABA PGŽ. U Žejanama je održan komemorativni skup kod spomenika palim borcima, a vijence je, osim delegacije Općine i UABA Liburnije položila i delegacija Mjesnog odbora Žejane. U Malim Munama je održana međunarodna komemoracija kraj spomenika zapovjedniku talijanske brigade 'Triestina' Giovanniu Zolli, a vijence su položile delegacije Općine i UABA Liburnije te delegacije Comune di Fiume Veneto i AMPI Trieste.

Žejane

Zoll kao antifašist vjerovao u suživot ljudi i međusobnu toleranciju neovisno o nacionalnoj pripadnosti kao dugoročnoj perspektivi zajedničkog življenja različitih naroda na određenom prostoru pa tako i u ovom našem kraju. Zola je nakon što ga partizanski simpatizeri oslobađaju iz zatvora Coroneo u rujnu 1943. osnovao talijansku partizansku brigadu „Triestina“ s kojom probija njemački obruč i priključuje se partizanskim jedinicama na području Istre i slovenskog primorja u zajedničkoj borbi protiv njemačkog nacizma. Zolla je poginuo na prilazu selu Mune 7. studenog 1943. u sukobu s njemačkom patrolom pri povratku sa sastanka s Operativnim štabom Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske za Istru.

Talijanska delegacija...

Komemorativnim skupom u Velim Munama završen je program obilježavanja dok su vijence položile delegacije Općine, UABA Liburnije te Mjesnog odbora Mune. U programu je sudjelovao i KUD Učka Matulji, a što je zabilježio naš reporter provjerite u velikoj fotogaleriji...

Održane komemoracije u Žejanama, Munama i Pasjaku

Više sa portala poduckun.net ...